Tommy Lindskog, Rosa Rydberg vid en tidigare gala. Domnivet är numera galans husband, som står för mycket av grannlåten under den fyra timmar långa tillställningen. Arkivbild
Barsebäckstrubaduren Berndth Hammarlund tog initiativet till galan, och medverkar även i år.

Stödgala skapar jobb till fattiga ungdomar

Löddeköpinge Den startade som en stödgala till offren efter den svåra tsunamin 2004.
14 år senare har flera barn fått både skolgång, yrkesutbildning och arbete tack vare intäkterna från Lions artistgala.

– Det är jätteroligt. Jobben är ganska enkla. Några arbetar med motorcyklar, andra som sömmerskor. Men det betyder mycket, säger Lars Eric Kjellström från Lödde Lions om lördagens artistgala, som arrangeras för 14:e gången.
Initiativet till galan togs av Berndth Hammarlund, trubaduren från Barsebäck som spelat med många ur den svenska viseliten. Därefter har det rullat på. De 200 biljetterna till de 13 första galorna såldes slut långt i förväg.

Även i år har biljetterna gått åt. Det finns dock några kvar efter personer som lämnat återbud.
– Vi har haft en trogen publik i alla år. Det är musikälskare som vill ha ett blandat utbud. Vissa inslag är samma varje år, som husbandet Domnivet. Det är erfarna musiker som kan spela nästan vad som helst, säger Lars Eric Kjellström.

Varje år finns också några nya artister eller ingredienser. I år är det allsång, eller sing-a-long som de kallar den, där publiken sjunger med.
– Vi testade det förra året, och märkte att de gillade det.
Artistgalan brukar dra in en rejäl slant. Förra året blev överskottet 65 000 kronor, pengar som oavkortat går till barn i nöd. Genom åren har intäkterna gett barn i bland annat Filippinerna och på Sri Lanka skolgång.
– Vi har följt några tills de fyllt 18 år. De har gått i skolan och sedan yrkesskola, och därefter börjat jobba, säger Lars Eric Kjellström.

Även barn i Kenya och Etiopien har fått stöd från Löddeköpinge.
– De får månatliga bidrag, plus extra vid födelsedagar och jul. De firar inte jul som vi, och blir lite förvånade. Men de tycker att det är kul, säger Lars Eric Kjellström.
Bland årets artister återfinns Tommy Lindskog, som är både presentatör och underhållare, Rosa Rydberg och nämnde Berndth Hammarlund.

Holl i Hossan, Swing It och Sax och Flygel är två tre andra inslag.
– Det blir fyra timmars underhållning, med paus emellan. Då bjuder vi på fika, säger Lars-Eric Kjellström.
Det blir också konstutställning med utlottning av tavlor. Utlottning blir det också på biljetten, med stora vinstchanser.
– Det är vinst på varannan inträdesbiljett.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×