Michel Harryson, i orange jacka, är sedan två veckor ordförande i KF Länken i Eslöv. Sin mentor har han i vice ordförande Arne Andersson – och tillsammans hoppas de på att kunna fortsätta återuppbygga förtroendet för verksamheten i Eslöv. Foto: Helena Svensson

Samtal över en kopp kaffe

Eslöv På botten och upp igen.
Så beskriver Michel Harryson de år som flutit sedan en medlem i Kamratföreningen Länken i Eslöv tog både föreningens pengar och lokal som sina egna.
– Det har varit tufft att resa sig och vi jobbar fortfarande hårt på att få tillbaka förtroendet för vår verksamhet, säger han, nyvald som ordförande sedan två veckor.

Kamratföreningen Länken har funnits i Eslöv sedan 1980 och genom årtionden arbetat för att vara ett stöd för personer med missbruksproblem.
Men för snart tio år sedan drabbades man av en enorm förtroendekris sedan en medlem lade beslag på föreningens pengar och på den lokal som ska fungera som en träffpunkt. Polis, kommun och kronofogde kopplades in och föreningen ställdes inför en konkurs.
– Till slut fick vi hjälp från vårt huvudförbund att komma på fötter igen och efter det har vi jobbat hårt på att få tillbaka förtroendet för vår verksamhet, säger nyvalde ordförande Michel Harryson och vice ordförande Arne Andersson.

Det har varit tufft och även om medlemsantalet nu är högre än innan krisen, så är allt inte som det en gång var.
– Det har varit svårt att få igång ett bra samarbete med kommunen till exempel. Men vi jobbar på det, säger Michel Harryson.
Han ser dessutom hellre framåt och hoppas att hans ordförandeskap kan innebära ännu en nystart.
– Jag vill gärna att vi ska få komma ut till företag och berätta vilka vi är och vad vi gör, säger han och förtydligar att Kamratföreningen Länkens verksamhet går ut på att vara ett stöd i en miljö med nolltolerans mot droger och alkohol.
– Vi har en jourtelefon öppen varje dag och lokalen är öppen måndagar, onsdagar och fredagar. Den som behöver snacka kan göra det, här står alltid en kanna kaffe igång för att få igång samtalen. Och vi vet vad vi pratar om eftersom vi är gamla alkisar hela bunten, säger Arne Andersson.

Mycket handlar just om att erbjuda sällskap, samtal, stöd och aktiviteter.
– Man måste ha någonting att göra och någonstans att gå när suget sätter in, säger Michel Harryson. Att sitta själv på julafton till exempel är katastrof.
De senaste åren har KF Länken i Eslöv därför arrangerat träffar under storhelgerna. Midsommarafton, julafton och nyårsafton firades alla i lokalerna på Södergatan 34 C. Och med jämna mellanrum ordnas det utflykter eller grillkvällar på bakgården.

De aktiva i styrelsen arbetar dessutom med uppsökande verksamhet och erbjuder stöd för Eslövsbor redan på Länkens behandlingshem Hvidehus i Sollebrunn.
– Behandlingen där är ju bara början, det är när man kommer hem till sina gamla rutiner och gamla vänner som det riktiga arbetet börjar för den som vill vara nykter. Och vi vill gärna vara ett stöd för den som vill komma vidare, avslutar Arne Andersson och Michel Harryson.

Fotnot: Jourtelefonen till KF Länken är bemannad kl 9-22 varje dag, 0766-40 24 13.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×