Från Bangatan ska en helt ny gata, Paradisgatan, löpa över Stationstorget och vidare bort mot den tidigare vaktkuren på slakteriet och ansluta till Västra Långgatan. Det ingår i arbetet med infrastrukturen i området som nu inleds. Foto: Stefan Persson

Paradisgatan först ut i Stationsstaden

Kävlinge Slakteriet är rivet, nu väntar paradiset. Åtminstone om man ska gå efter namnet på den första gatan i Stationsstaden som snart ska börja byggas – Paradisgatan.
Arbetet med att bygga den första etappen av infrastrukturen i den nya stadsdelen har påbörjats.

– Det kommer säkert att bli lite bökigt, men det blir roligt också, säger Thomas Landén, projektledare för bygget av infrastrukturen, om vad som väntar i området framöver.
Bygget av Stationsstaden väntas ta många år. Hur många beror bland annat på konjunkturen de kommande åren. Men den första etappen av stadsdelen påbörjas nu, där bland annat Stationstorget och området som ska ligga runt det ingår.

Först måste infrastrukturen komma på plats, vilket är anledningen till att Bangatan stängts av för trafik.
– Vi ska lägga ner vatten, avlopp, kablar, el, fiber och sådana saker. Vi gör också färdigt bygggator, säger Thomas Landén.
Pendlare som tar bilen till stationen österifrån får framöver köra in från Västra Långgatan till en tillfällig parkering bakom industrifastigheten på Bangatan. Norra delen av gatan har öppnats så att de boende kan ta sig in.

Den första nya större gatan i området – Paradisgatan – ska gå utmynna i en vändzon i det nordvästra hörnet av Stationstorget. Torget kommer att ligga mellan det blivande kommunhuset och industrifastigheten som kommunen länge försökt köpa, men inte kommit överens med ägaren.
Vid torget finns också nedgången till tunneln under järnvägen, som leder till perrongerna.
Kommunhuset och andra byggen runt Stationstorget kan påbörjas när infrastrukturen är klar.
– När vi är framme vid sommaren kan kommunen lämna området och släppa in byggexploatörerna, säger Thomas Landén.

För de boende på Bangatan kan ombyggnaden i området bli en bullrig historia. Även om första etappen inte ligger intill de gamla gathusen, så blir det en omfattande byggtrafik i närheten.
– De klarar sig relativt bra denna gången. De blir mer berörda vid den andra etappen, säger Thomas Landén.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×