Lunchpriset höjs på Karidal. Arkivbild

Karidals matpriser upp – kan höjas ännu mer

ESLÖV Från första mars ska det kosta 60 kronor istället för 55 kronor att äta lunch på äldrecentret Karidal. Verksamheten går med minus 150 000 kronor årligen. Om ett halvår kan det bli ännu dyrare.

Det är nämnden för arbete och försörjning som bemannar köket.
Projektet Karidal Kök är ett träningskök som serverar dagens rätt, det kan vara pajer och sallader och i viss mån även catering.
Deltagarna i projektet befinner sig en bit bort från arbetsmarknaden men tränar under handledning på matlagning, planering, ansvarstagande och hygienkontroll. Efter deltagande i projektet förväntas deltagarna gå vidare till den ordinarie arbetsmarknaden. Men verksamheten går inte ihop och därför tycker politikerna att det ska bli dyrare att äta på Karidal.
– Idag kostar en lunch 55 kronor vilket är betydligt under de genomsnittliga lunchpriserna i övriga Eslöv, säger förvaltningen i sitt beslutsförslag som nämnden antog.

Förvaltningen vill, säger man, närma sig priserna i övriga Eslöv utan att höja alltför drastiskt och föreslog en höjning på nio procent som nämnden antog.
– Höjningen ska utvärderas efter sex månader. Därefter fattas beslut om eventuellt ytterligare höjning, blev beslutet.
Nämndens ordförande Bernt Nilsson (S) säger att man noga kommer att följa utvecklingen.
– Om det blir så att det inte kommer något folk efter prishöjningen så sitter vi ju risigt till. Vi kan inte höja så att folk inte går dit, då har vi ingen plats för dem som behöver de här träningarna, säger Bernt Nilsson.
Liberalernas Lesley Holmberg vill att pensionärer bör få någon form av matcheck eftersom den dyrare maten kan drabba många av dem hårt.
– En del pensionärer äter sin lunch på Karidal för gemenskap och för att bryta isolering. En prishöjning kommer att slå mot de fattigaste pensionärerna, säger Lesley Holmberg.
Han tänker sig att vård och omsorgsnämnden inför en ”matcheck” för pensionärer som gäller både på kommunens restauranger – Majken, Ölycke och Kärråkra – samt på godkända restauranger i kommunen.
– Idag får pensionärerna på till exempel Ölycke betala det pris som serviceförvaltningen satt, 77 kronor, medan pensionärerna som intar sin lunch på Karidal betalar 55 kronor. Ett system med ”matcheck” till pensionärerna skulle öka rättvisan och valfriheten för pensionärerna i kommunen och ge konkurrens på lika villkor mellan näringsidkarna och kommunens restauranger, säger Lesley Holmberg.
Liberalerna yrkade att Karidal skall ha samma prissättning som serviceförvaltningen har på sina restauranger ute på äldreboendena.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×