Foto: TT

Första åtalen för mobilprat bakom ratten

Lagen är bara en vecka gammal och redan är de första åtalen här för att köra bil och prata med mobilen i handen samtidigt.

Det första av de aktuella fallen är ägde rum den 1 februari, samma dag som lagen trädde ikraft. Då körde en 52-årig man på Amiralsgatan i Malmö med mobilen i handen och pratade. När han polispatrullen körde upp jämsides med honom hade han mobilen till örat och när man stoppade honom pratade han fortfarande i telefon. Till patrullen sade han att han kände till lagen men trodde att det bara handlade om att sms:a eller knappa på GPS:en.

Informerad om hur det egentligen ligger till erkände han. Han åtalas nu för brott mot trafikförordningen.

Det andra fallet ägde rum två dagar senare på Östra Förstadsgatan i Malmö och denna gång var det en 28-årig taxichaufför som gjorde samma sak. Taxichauffören nekade först men erkände sedan. Även han åtalas för brott mot trafikförordningen.

I lagtexten finns bara penningböter som straff för de aktuella brotten och eftersom båda de misstänkta erkänner skulle de normalt helt enkelt ha fått ett strafföreläggande. Att det inte blir så nu beror på att brottet är så nytt. Det behövs helt enkelt en prejudicerande dom.

– Det är för att vi vill att tingsrätten ska pröva påföljden, säger vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors vid åklagarkammaren för trafikbrott i Karlskrona.
– Då det är ny brottslighet så vill vi att tingsrätten tittar på det och bedömmer vad påföljden ska ligga på.

Vad hoppas du att få ut för påföljd av detta?

– Vi har valt att inte lämna något förslag till tingsrätten för att inte styra det på något sätt. Det är så vi brukar göra med nya brott. Sedan hoppas vi att något av målen går vidare till hovrätten så att det kommer en praxis även för dem.

De båda bilförare som nu åtalas är inte ensamma. Skånskan har redan tidigare berättat om en taxichaufför som vid tre-tiden natten till lördag uppmärksammades av en polispatrull när han pratade i mobilen under färd på Monbijougatan på Möllan i Malmö.

Den nya lagen gör det olagligt att prata i mobiltelefon medan man kör om man har mobilen i handen. Den förbjuder också sms:ande och uppdatering av sociala medier medan man kör. Däremot är det tillåtet att tala i telefonen med handsfree – så länge man inte håller telefonen i handen.

”Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen. Det gäller när du kör bil, motorcykel, moped, buss eller lastbil” skriver Trafikverket på sin hemsida.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×