Julia Bergman och sonen Milan. Foto: Johnny Wohlin/Viafree.

Julia och Milan redo för en tredje säsong

Julia Bergman och hennes son Milan har gått rakt in i tittarnas hjärtan under tidigare säsonger av Unga mammor. Nu är de tillbaka i tv-rutan när tredje säsongen drar igång.
– Det känns spännande, säger Julia Bergman.

Vinslövsborna Julia Bergman och hennes son Milan, som har Downs syndrom, dyker åter upp i Unga mammor när tredje säsongen har premiär på onsdag. De båda nominerades i fjol till Kristallengalan i kategorin Årets tv-personlighet.
– Det verkar som att folk tagit både mig och Milan till sina hjärtan. Det känns som en självklarhet att fortsätta vara med i Unga mammor för att folk tycker så mycket om det. Jag trodde aldrig att det skulle bli så uppskattat, säger Julia Bergman.
Förra året blev hon även utsedd till årets lekfullaste mamma av tidningen Mama.
– Jag tror att folk inte är vana, de vet inte så mycket om Downs syndrom. Många har skrivit till mig att de sett på det på ett annat sätt tills de såg mig och Milan och hur normalt vi lever. Många skriver att de tycker att vi är väldigt positiva till livet och blir peppade av oss, det tycker jag är jättekul.

Varifrån kommer positiviteten?
– Jag tror att jag är en ganska positiv människa och har nog alltid varit det. Jag har njutit av livet och sedan Milan kom har det blivit extra mycket så. Då har man någon annan att tänka på. Även om jag har en dålig dag kanske inte han har det, då kan man inte bara ligga inne för att man tycker att allt är tråkigt, då får man kämpa på, säger hon.
22-åriga Julia Bergman började plugga till sjuksköterska men har nu tagit en paus för att jobba mer med sina sociala kanaler.
– Det har aldrig varit något jag drömt om men det är dumt att inte ta tillvara det när man har chansen. För mig känns det jättebra för jag har mycket mer tid med Milan och det är det som betyder allra mest för mig, berättar hon.
Hon började plugga till sjuksköterska för att hon ville hjälpa människor som är i samma sits som hon själv.
– Det behöver inte nödvändigtvis handla om Downs syndrom, utan någon som har ett barn med en funktionsvariation eller att försöka få andra i omgivningen att första att det inte är pest och pina utan att det är som vilket liv som helst. Men faktum är att jag nästan känner att jag kunnat göra det bättre nu genom programmet och mina sociala kanaler, jag når ut till många fler, säger hon.

Vad är nytt sedan förra säsongen?
– Det får man se när man ser programmet! säger Julia Bergman men hintar att tittarna som vanligt kommer att få följa med i hennes och Milans vardag.
– Man får se vad vi hittar på, hans utveckling och sjukhusbesöken. Det kommer att bli mycket vardag och vårt nya liv, säger hon.
Det nya livet innebär att hon sagt upp sig från jobbet inom hemvården och har pausat sina studier.
– Nu är det all in på det här, det är mycket som kommer att hända i vår, säger hon och berättar att hon förutom att driva sin blogg och youtube-kanal även kommer att starta en podd.

Hinner du med allt?
– Innan hade jag både skola och jobb och det här, så nu känns det som en lyx. Självklart är det mycket med uppstart och så, men det är bara att köra på och förhoppningsvis kommer det att löna sig i slutändan. Man kan inte ge upp bara för att det är lite tufft, man får skapa sig sin egen framtid.
Julia Bergman lever som tidigare varannan vecka-liv då Milans pappa har honom ena veckan och hon den andra. I mars fyller Milan fyra år.
– Han börjar verkligen bli stor nu. Det går alldeles för fort, konstaterar Julia och berättar att han för tillfället fått upp ögonen för pannkakor.
– Han har sådana saker som han hakar upp sig på, just nu är det pannkakor och mycket tåg, säger hon med ett skratt.

×