Foto: AP/TT

Frasiers pappa är död

Webb-TV Skådespelaren John Mahoney som spelade Martin Crane i tv-serierna Skål och Frasier är död.

Under elva säsonger – mellan 1993 och 2003 – spelade brittiskfödde John Mahoney Martin Crane den lätt syrlige fadern till Kelsey Grammer och David Hyde Pierce respektive karaktärer Frasier och Niles Crane. Martin, en pensionerad polis, hade lite till övers för sina båda psykologsöners mer känsliga, för att inte säga lättstötta, manér.

Förutom att ha spelat samma roll även i Skål, som Frasier var en spin off till, har Mahoney varit med i en lång rad filmer, bland dem Mångalen, Frantic och Barton Fink. Han nominerades till två Emmys och två Golden Globes och för sin insats som scenskådespelare i Broadway-uppsättningen The House of Blue Leaves tilldelades han 1986 en Tony-stayett.

John Mahoney dog på hospice i Chicago i söndags efter en kort tids sjukdom. Han blev 77 år gammal.

×