21-åriga Hedvig Åkesson tror att fler unga väljare kan associera till henne som företrädare för partiet. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
KDs nomineringskommitté föreslår Gustav Lundblad, Agneta Lindskog och Hedvig Åkesson som partiets tre toppnamn på valsedeln. Nuvarande ordföranden Torsten Czernyson tar ett steg tillbaka som namn nummer sju.
Torsten Czernyson tar ett steg tillbaka och föreslås som KD Lunds sjunde namn på valsedeln
Gustav Lundblad, politisk sekreterare i Regin Skåne, föreslås som KD Lunds tredje namn på valsedlarna.
Rutinerade Agneta Lindskog, tvåa på förslaget till valsedel, ser fram emot samarbetet med sin 50 år yngre partikollega.

21-årig student ska dubbla mandaten

LUND Hedvig Åkesson föreslås bli Kristdemokraternas förstanamn i kommunalvalet i september.
– Jag är självklart ödmjuk och tacksam för förtroendet, säger hon själv, som siktar på att dubbla mandaten till fyra i kommunfullmäktige. En viktig komponent är unga väljare som vill se en tydligare politik.

– Fler unga kan nog associera till mig som företrädare för partiet. Jag tror på att rekrytera unga med engagemang som vill se tydligare politiker.
Det säger Hedvig Åkesson som för två år sedan lämnade Jönköping för Lund och studier i stadsvetenskap.
In i politiken lockades hon i gymnasiet med en drivkraft att förändra samhället till det bättre. Det ledde till distriktsordförandeskapet i Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU. I dag är hon KDU Sveriges andre vice ordförande.

Det är helt utan kommunalpolitisk erfarenhet som Hedvig Åkesson nu lyfts upp i topp på Kristdemokraternas valsedel i Lund. Men det ser inte rutinerade partikamraterna ordförande Torsten Czernyson, Genarp, och Agneta Lindskog, Södra Sandby, som något som helst problem.
– Jag ställer mig helt bakom Hedvig. I henne får vi en driven person och även om hon inte har någon kommunal erfarenhet får vi tillgång till en visionär och ny politiker som kan ta även när vi andra lämnar, menar Agneta Lindskog, listans andranamn och 50 år äldre.
Hon ser nomineringen som ett spännande samarbete som öppnar upp för något nytt, samtidigt som de är väldigt överens om vilka frågor som är de viktigaste.
– Jag kommer att driva frågor som sätter trygghet och frihet i fokus och att vi ska ha den bästa äldreomsorgen, säger Hedvig Åkesson som inte är främmande för att ta tydlig ställning i sakfrågor.
Hon poängterar att bara för att hon är ung innebär det inte att hon inte värnar om frågor som äldreomsorg.

Precis som Torsten Czernyson väljer Agneta Lindskog inför valet 2018 att ta ett litet kliv tillbaka. Torsten har föreslagits som sjunde namn på valsedeln och över honom återfinns Johan Björk, Liljana Lipovac och John Sundqvist. Som tredje namn föreslås 32-årige Gustav Lundblad. Han är i dag partisekreterare i Region Skåne och även sammankallande för nomineringskommittén som sedan i höstas arbetat fram förslaget till valsedel.
– Vi har arbetat för bästa möjliga valsedel för bästa möjliga valresultat. Målsättningen är att ta fram en lista som har ett brett stöd, säger Gustav Lundblad.
På måndag den 12 februari samlas partiets 143 nuvarande medlemmar för att i en medlemsomröstning ta ställning till den föreslagna valsedeln.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×