Birger Larsson (L) vill att Hörby kommun vässar rekryteringsarbetet. – Många gånger har jag blivit frustrerad när jag sett hur det gått till, säger han. arkivbild

Vill att Hörby vässar rekryteringsarbetet

HÖRBY Rekryteringsarbetet i Hörby kommun är för amatörmässigt och måste vässas, anser Liberalerna.
I en motion föreslår partiet att en genomarbetad rekryteringspolicy ska tas fram och att de som sköter tillsättningarna ska utbildas i intervjuteknik och referenstagning.

Chefer som köps ut för miljonbelopp, anställda som knappt hinner börja på sina nya jobb förrän de slutar igen, vidlyftiga avgångsvederlag …

Det finns många exempel på rekryteringar i kommunen som har gått snett. Senast exemplet är förre kanslichefen Mikael Daxberg som i höstas köptes ut från sin tjänst för 700 000 kronor efter bara ett år på posten. Orsaken uppgavs vara brister i ledarskapet.
Liberalerna tycker att det är hög tid att kommunen ser över hur man egentligen arbetar med rekryteringarna.

Projektet ”Attraktiv arbetsgivare”, som kommunen har startat är ett steg i rätt riktning för att få ordning på rekryteringsprocessen, anser gruppledaren Birger Larsson (L).
Men Liberalerna nöjer sig inte med det, utan vill att en helt ny genomarbetad rekryteringspolicy tas fram, och att en mall utarbetas som ska tillämpas vid alla nyanställningar i kommunen.
– Som förtroendevald har jag många gånger blivit frustrerad över det amatörmässiga sätt som rekryteringar genomförts på, skriver Birger Larsson i motionen.

Grunden för bra rekryteringar ligger i förarbetet, fortsätter han.
– Många kommuner och företag är mycket noga vid rekryteringar. De träffar kandidaterna upp till 5-6 gånger innan anställningen är klar. De har tillsammans med berörd personal gått igenom och kommit fram till en profil som ligger till grund för platsannonsen och vid intervjuer med kandidaterna.

Förutom en ny rekryteringspolicy föreslår Liberalerna också att personer inom förvaltningarna som svarar för rekryteringarna får utbildning i intervjuteknik, referenstagning med mera.

– Genom åren har Hörby kommun gjort en del rekryteringar som inte fallit väl ut. En mindre bra rekrytering av ny personal kostar förhållandevis mycket pengar, bland annat genom avgångsvederlag eller genom att arbetet inte fungerar, skriver Birger Larsson.

Du jobbar ju själv som rekryterare på konsultbasis – kan du inte hjälpa till så att det blir bättre studs på rekryteringsarbetet i Hörby kommun?
– Nej, jag tar inga uppdrag i Hörby kommun. Jag skulle vara jävig i ett sånt läge, så det går inte, säger Birger Larsson.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×