Sara Svensson och Thelma Sagerfeldt Eskilsson med medaljerna. Foto: Per-Axel Sjöholm
Sara Svensson tog hem finalen mot Karina Lecko. Foto: PRivat

Skånska boxare tog guld i Golden Girl

Boxning Sara Svensson och Thelma Sagerfeldt Eskilsson stod för starka insatser i boxningsringen och vann sina klasser i Golden Girl Championship, världens största boxningstävling för damer.
– Det är det största jag har gjort, säger Sara Svensson, som segrade i 54-kilosklassen.

236 boxare från 25 länder var på plats i Borås i helgen när den nionde upplagan av Golden Girl avgjordes.
Sara Svensson, Skurups Kick- och boxningsklubb, och Thelma Sagerfeldt Eskilsson, BK Viljan, lämnade stortävlingen som segrare och med en rad utmärkelser. Svensson vann seniorernas 54-kilosklass efter tre segrar mot mycket tufft motstånd.
– I helgen gjorde jag mina bästa matcher i karriären mot det bästa motståndet jag mött. Allting bara fungerade, säger hon.
Efter seger mot schweiziskan Sarah-Joy Rae i fredagens kvartsfinal väntade storfavoriten Sara Haghighat-joo i lördagens semifinal. Kanadensiskan finalslog Svensson i tävlingen förra året, så det var en revanschsugen skånska som klev in i ringen.
– Allt fokus var på den matchen. Hon var ju storfavorit. Jag såg verkligen fram emot den matchen. Hon hade allt att förlora, jag allt att vinna, säger Svensson, som stod för en imponerande insats och vann med domarsiffrorna 4–1.
I finalen fick lettiskan Karina Lecko se sig besegrad med 5–0.
– Den fysiskt tuffaste matchen. Hon ville in och boxas. Hon var stark och stabil. Det var jobbigt, men i slutet av första ronden kände jag att jag fick kontroll på matchen. Jag hittade in med min höger och fick in ett par hårda träffar. I sista ronden var jag riktigt trött, men det kändes ändå stabilt.
Skurupsboxaren blev även nominerad till priset The Golden Girl, men bältet gick till den 17-åriga slovakiskan Jessica Triebelova.
– Att bara vara nominerad känns hur stort som helst. Det är helt sjukt egentligen, säger Svensson, som i stället fick pris som bästa seniorboxare och pris för bästa match (semifinalen mot Haghighat-joo).

Succé gjorde även den hårdslående BK Viljan-talangen Thelma Sagerfeldt Eskilsson som segrade i ungdom 63 kilo.
– I 60-kilosklassen fanns inget motstånd, så hon gick upp i 63 kilo och vann ändå. Det är imponerande, säger Per-Axel ”Pax” Sjöholm, tränare i BK Viljan.
15-åringen slog Sophie Wright från England i semifinalen.
– Thelma boxades jättebra. I andra ronden fick engelskan ta tre räkningar, sen var matchen slut, säger Sjöholm.
Hemmahoppet Elin Pettersson från Skene hade inte mycket att sätta emot i söndagens final.
– Domaren bröt efter andra räkningen i andra ronden och så var Thelma Golden Girl Champion, säger Sjöholm.
Sara Svensson, som mellan varven sparrar med den talangfulla boxaren i Sjöbo, är imponerad.
– Den tjejen är helt otrolig. Hon är så stark för sin ålder. Motståndarna kan inte stå emot. Hon slår ut dem, säger Svensson.

Efter tävlingen fick Sagerfeldt Eskilsson Muhammad Alis pris som tävlingens mest karismatiska boxare.
– Hon är väldigt avslappnad ute på tävlingar och stressar aldrig upp sig, säger Sjöholm.
Det stora målet i år är ungdoms-EM i augusti. Sara Svensson har också målsättningen klar.
– Det är EM i maj och där vill jag vara med. Efter prestationen den här helgen känns EM inte så långt borta. Det här kan bli en spännande säsong.

×