Staffanstorp placerade sina anvisade flyktingar på Orebackens camping i Sjöbo. Enligt Magnus Webergs uppgifter ska de dock inte ha placerats i husvagn. Arkivbild

Placerade flyktingar i Sjöbo

Sjöbo I Sjöbo är kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) starkt kritisk till att ett antal kommuner placerat flyktingar där utan att kommunicera om det. Nu visar det sig att en av kommunerna är Staffanstorp.

I lördagens tidning skrev Skånska Dagbladet om att Sjöbo kommun upptäckt att andra kommuner placerat sina anvisade flyktingar i Sjöbo utan Sjöbo kommuns vetskap sedan tiden innan jul.

Det ska röra sig om 30-40 flyktingar som placerats på Orebackens camping som utarrenderas av kommunen. Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo, berättade att kommunen fick upp ögonen för flyktingarna när ett barn från campingen som kommunen saknade uppgifter om sa att hen skulle börja i skolan i Sjöbo.
– Om en kommun i vår storlek kan hantera flyktingmottagandet så pass bra så förväntar jag mig att kommuner i omgivningarna också kan hantera det, sa Magnus Weberg i lördagens tidning.

Han kunde då inte säga vilka kommuner det rör sig om, men nu säger Pierre Sjöström (S), oppositionsråd i Staffanstorp, att Staffanstorps kommun har minst fyra familjer i nuläget på campingen. Han har också själv besökt campingen.
– Det är förskräckligt av flera skäl. Första frågan är hur Staffanstorps kommun tänker när de placerar människor i Sjöbo, hur ska de integreras? Hur ser rutinerna ut när det gäller barnen och skolgången?
– Placerar en kommun flyktingar i en annan kommun så måste det finnas rutiner och att man säkerställt att allt fungerar för den mottagande kommunen, det vill säga Sjöbo kommun. Det ekonomiska ansvaret kvarstår i Staffanstorp och de här människorna ska integreras i Staffanstorps kommun, säger Pierre Sjöström.
Skånska Dagbladet har försökt att nå Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun, utan resultat. Tidningen har även sökt Liliana Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Staffanstorps kommun, som i sin tur hänvisar till Christian Sonesson.

Magnus Weberg kan dock bekräfta att han fört samtal med Christian Sonesson i förra veckan.
– Detta är ett sätt för dem att hitta bostäder för sina anvisningsflyktingar och de hänvisar till att de måste hitta lösningar. Det var i princip det svaret jag fick, säger Magnus Weberg som säger att dialogen kommer fortsätta.

Läs mer:

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×