Foto: TT

Frias från hetsinlägg

HÖÖR En Höörskvinna frias från ett åtal om hets mot folkgrupp. Lunds tingsrätt anser inte att åklagaren bevisat att det är hon själv som använt hennes Facebook-konto till att skriva ett inlägg i Facebookgruppen ”Vafan, klart att vi ska få sjunga nationalsången”.

Åklagaren hävdade att kvinnan i inlägget ”uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp med syftning på ras, hudfärg samt nationellt eller etniskt ursprung.”

I texten talas om apor som staten ”tar hit”, som kvinnor måste skydda sig mot och som får bidrag som ”vi” måste betala högre och högre skatter för.

I och med att tingsrätten inte anser det bevisat att Höörskvinnan verkligen är författaren tar den inte heller ställning till om inlägget är hets mot folkgrupp, och hur brottet i så fall ska rubriceras.

Den 58-åriga kvinnan har medgett att kommentaren har skrivits från hennes konto – men hävdade under rättegången att det inte är hon själv som skrivit kommentaren.

Hon har, berättade hon, ingen lösenkod på sin mobiltelefon och lämnar den ofta obevakad på arbetsplatsen. Från telefonen behövs ingen kod för att gå in på hennes Facebook.
Enligt kvinnan finns det folk på hennes arbetsplats som hyser åsikter som är i linje med det publicerade inlägget.

Vid rättegången sade hon att syftet kan ha varit att få det att framstå som att hon har främlingsfientliga åsikter. Hon bedyrade för rätten att hon inte alls hyser de åsikter som inlägget ger uttryck för utan tvärtom de motsatta.
Kvinnan framhöll att hon under en längre tid haft ensamkommande flyktingbarn boende hos sig.
Höörskvinnan berättade vidare att hon fått meddelanden om att andra loggat in på hennes Facebook-konto från okända datorenheter vilket hon också presenterade bevisning för.
Åklagaren läste under rättegången upp delar av polisförhöret från förundersökningen med Höörskvinnan. I de refererade delarna påstår kvinnan inte att någon annan skrivit kommentarerna.

Lunds tingsrätt anser att både detta, och det faktum att kommentaren är skriven från kvinnans Facebook-konto, talar starkt för att det är den åtalade kvinnan som skrivit kommentarerna.
Samtidigt säger rätten att ett förhör i förundersökningen inte hålls på ett sätt som kan jämställas med ett förhör under en rättegång eftersom hela förhöret oftast inte dokumenteras – även om det i detta fallet även finns frågor antecknade.
– Det innebär att uppgifter från förhör under förundersökningen inte har någon avgörande betydelse utan utgångspunkten är vad en tilltalad uppger under förhandlingen i domstol, skriver Lunds tingsrätt i domen.
Rätten konstaterar även att det första förhöret skedde utan att den misstänkta hade försvarare närvarande.

Kvinnan beskrev under rättegången att hon under förhören var chockad och grät och trodde att hon var ansvarig för sitt Facebook-konto – och att det var därför hon inte nämnde att någon annan hade skrivit kommentaren.

Tingsrätten vänder sig även mot att förhörsledaren i en fråga påstått att kvinnan skrivit inlägget, och bara frågat vad hon menade med det.
– Uppgifterna i förhören måste även mot bakgrund av detta bedömas med viss försiktighet, skriver rätten.
Rätten påpekar i domen att åklagaren inte lagt fram någon redovisning över kvinnans övriga aktivitet i Facebookgruppen.
– Det är inte ställt utom rimligt tvivel att det är den åtalade som skrivit kommentaren, sammanfattar Lunds tingsrätt.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×