Daniel Lundquist, programchef, och Julia Jarl, festivalchef, bläddrar i Buffprogram som anlände från tryckeriet på måndagen. Foto: Gunilla Wedding
Norska Los bando är årets invigningsfilm. Foto: Kirsti Hovde
Gordon & Paddy har funnits med på Buff som work in progress. Pressbild
Saturday Church. Foto: Samuel Goldwyn Films
Saturday Church är coming-of-age-film med musikalinslag.Foto: Samuel Goldwyn Films

Årets Buff visar film från 47 länder

Årets Buff invigs med den norska barn- och ungdomsfilmen Los Bando och i år slår festivalen rekord i antal medverkande länder.
– Det finns 47 olika länder representerade bland de 118 filmerna som vi ska visa, så många tror jag aldrig vi har haft förr, konstaterar Daniel Lundquist som är programchef för Buff.

Daniel Lundquist och Julia Jarl väljer tre favoriter ur årets Buffprogram:
Daniel:
How to Talk to Girls at Parties är en av mina favoriter. Den är både skruvad och rolig och handlar om punkare i England på 70-talet som letar efter den roligaste festen och hamnar i ett jättekonstigt hus där det pågår någon slags performance och visar sig att de inte är från den här världen.
The Breadwinner handlar om en 12-årig flicka i Afghanistan vars pappa tas tillfånga av talibaner. Om hon ska kunna rädda familjen måste hon utge sig för att vara pojke. Den är väldigt bra grundad i verkligheten men med mycket fantasi. The Seen and the Unseen är en indonesisk barnfilm som är det mest ambitiösa jag sett i barnfilmsväg rent konstnärligt, jättesnyggt foto. Den handlar om ett tvillingpar där den ena blir sjuk och hur man hanterar det och kan använda fantasi för att göra tillvaron dräglig.
Julia:
Saturday Church ska man inte missa om man är från tonåring och uppåt eller vuxen. Det är en viktig och härlig film.
Little Harbour som är en slovakisk film är också väldigt bra.
Queen om Niendorf är en jättebra film för de lite mindre med mycket igenkänning. Den handlar om en tjej som tycker att flickorna har blivit så konstiga så hon vill hellre vara med killarna som gör roligare grejer.
Buffs program hittar man i sin helhet på www.buff.se

På årets Guldbaggegala fick barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö Gullspiran för enastående insatser inom svensk barnfilm. 19 till 24 mars är det dags för årets festival, den 35:e i ordningen. På måndagen släpptes årets program med temat förebilder och som vanligt med en ambition att visa upp en bredd av filmer för barn och ungdomar i alla åldrar.
– Precis som vuxna kan välja mellan romantiska komedier, skräckfilm och franska konstnärliga filmer så ska barn och ungdomar också kunna välja mellan olika typer av filmer, säger Daniel Lundquist.
– På ett väldigt positivt sätt är Buff genremässigt väldigt spretigt i år, fortsätter han.

Bredden har man också lyckats med när det gäller filmernas ursprungsländer. Årets 118 filmer är från 47 olika länder – bland dem Indonesien, Iran, Brasilien, Colombia, Chile, Kongo, Australien, Nya Zeeland, Kina, Lettland, Kroatien och Makedonien.
– Vi har strävat efter det ett tag att hitta filmer från alla världens hörn men inte tidigare lyckats så bra som i år, säger Daniel Lundquist. Det är heller inte alls den här tonvikten på europeisk film som det har varit innan.

Varje år har Buff ett övergripande tema och i år är det förebilder.
– Efter den här hösten där filmbranschen varit så mycket i fokus genom metoo så ville vi titta lite på oss själva som förebilder, säger Buffs festivalchef Julia Jarl. Vad har vi för makt när vi väljer filmer och vad finns det för olika bilder av hur pojkar och flickor och män och kvinnor får vara i samhället men också på vita duken. Sedan brukar vi jobba mycket för att vår publik ska träffa filmernas upphovspersoner och det passar också bra in på temat förebilder.
– Det var några filmer vi såg där i början också, speciellt dokumentären om Silvana Imam, som verkligen satte fokus på det här och vad det betyder att ha en förebild, inflikar Daniel Lundquist.
– Eftersom det är valår i år har vi också funderat en del på hur vi kan jobba kring det utan att skriva någon på näsan om demokrati, säger Julia Jarl. Vi kommer att prata om olika uttryck och hur man kan använda rörlig bild som verktyg för att uttrycka sina åsikter. Här är till exempel Gabriela Pichlers nya film Amatörer klockren.

I programmet ingår alltid serier på olika teman och i år finns bland annat fyra filmer på temat Sci-fi & fantasy, Klassikerserie med Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet och så Ny nordisk film där man kan se Dreams by the Sea från Färöarna. Och så blir det en specialserie med filmer byggda på Ulf Starks böcker.
– Han gick bort förra året så det är en hyllningsserie till honom, berättar Daniel Lundquist. Vi kommer att visa En häxa i familjen, Percy, Buffalo Bill & jag och så Hunden som log från 1989 där Alexander Skarsgård gör sin första stora roll.

Precis som tidigare år blir det också seminarier och i år ska man bland annat diskutera vem som tar ansvar för den svenska barn- och ungdomsfilmen. Och så blir det Work in progress där publiken får smakprov på kommande filmer.
– Här handlar det bland annat om filmatiseringen av Jonas Gardells En komikers uppväxt som regisseras av Rojda Sekersöz, berättar Daniel Lundquist.
– En film som vi följt från Work in Progress är Lina Hambäcks Gordon & Paddy som vi nu visar som färdig film i år, säger Julia Jarl. Det är roligt, den är så otroligt bra, magisk.

Kan ni se några trender bland årets filmer?
– En väldigt glädjande trend är att man ser mycket mer tjejer på film i dag än vad man såg bara för några år sedan, säger Daniel Lundquist. Jag tror inte det är bara för att vi letar medvetet utan det är helt enkelt lättare att sätta ihop ett jämställt program i dag.

Invigningsfilm på Buff blir norska Los Bando i regi av Christian Lo.
– Den handlar om två killar som har ett band och ska tävla i Norgemästerskap i rock, berättar Julia Jarl. De behöver bara en basist och en chaufför och hittar nioåriga Tilde som spelar kontrabas och 17-åriga Michael som sticker hemifrån och kör rally i en minibuss han snott av sin bror. Det här en fartfylld, härlig komedi som kan ses av alla men den har också allvarliga toner.

Precis när vi ska avsluta intervjun anländer det tryckta programmet och snart är det dags för Daniel och Julia att cykla runt i Malmö och dela ut det.
– Det är spännande när vi ska ut med programmen och nästa måndag när det ska bokas och vi ser vad som faller väl ut, säger Julia Jarl. Ofta är det filmer som är lite kända som säljer slut först och i år tror jag att Ulf Stark kommer att gå bra.
– Och så Gordon & Paddy, lägger Daniel Lundquist till.

Daniel Lundquist och Julia Jarl väljer tre favoriter ur årets Buffprogram:
Daniel:
How to Talk to Girls at Parties är en av mina favoriter. Den är både skruvad och rolig och handlar om punkare i England på 70-talet som letar efter den roligaste festen och hamnar i ett jättekonstigt hus där det pågår någon slags performance och visar sig att de inte är från den här världen.
The Breadwinner handlar om en 12-årig flicka i Afghanistan vars pappa tas tillfånga av talibaner. Om hon ska kunna rädda familjen måste hon utge sig för att vara pojke. Den är väldigt bra grundad i verkligheten men med mycket fantasi. The Seen and the Unseen är en indonesisk barnfilm som är det mest ambitiösa jag sett i barnfilmsväg rent konstnärligt, jättesnyggt foto. Den handlar om ett tvillingpar där den ena blir sjuk och hur man hanterar det och kan använda fantasi för att göra tillvaron dräglig.
Julia:
Saturday Church ska man inte missa om man är från tonåring och uppåt eller vuxen. Det är en viktig och härlig film.
Little Harbour som är en slovakisk film är också väldigt bra.
Queen om Niendorf är en jättebra film för de lite mindre med mycket igenkänning. Den handlar om en tjej som tycker att flickorna har blivit så konstiga så hon vill hellre vara med killarna som gör roligare grejer.
Buffs program hittar man i sin helhet på www.buff.se

×