Man med bomb dömd till vård

Skurup Den man som polisen grep i september med pyroteknik i ryggsäcken har nu dömts till rättspsykiatrisk vård.
Han döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott, utpressning, narkotikabrott och grov stöld.

Det var i september månad som polisens insatsstyrka och en bombgrupp samarbetade i samband med gripandet av mannen, enligt uppgift till tidningen.

28-åringen hade en ryggsäck på sig vid gripandet som innehöll två papprör med pyroteknik. Han hade också på sig en hagelpatron vilket är ett brott mot vapenlagen.
Det finns också vittnesuppgifter på att mannen befunnit sig i Hästhagens naturreservat där det fanns en grop med en mängd explosiva varor, vapen och ammunition.
Det finns viss bevisning som visar att 28-åringen har rört sig i området och befattat sig med delar av innehållet, men det finns också bevisning mot ytterligare en person. Men åtal mot den personen har lagts ned.
Tingsrätten kan inte styrka, utom allt rimligt tvivel, att de 398 kulpatroner och papprör som låg i gropen är 28-åringens varför han inte döms på just den åtalspunkten.
Trots detta har rätten bevisning för flera andra tillfällen då 28-åringen befattat sig med vapen. Bland annat vapeninnehav på en adress i Malmö.

Mannen har nekat till brott som har gällt den grövre brottsligheten vad gäller vapeninnehav och explosiva varor. Han nekar också till försök till utpressning men erkänner stöld och narkotikainnehav.
Med hjälp av hotfulla sms och en krossad fönsterruta har mannen försökt pressa tre män i Skurup att betala honom 50 000 kronor. De tre männen hade var för sig mindre skulder till honom.
Utpressningsförsöken lyckades inte och nu har domstolen dömt 28-åringen att ge vardera person 10 000 kronor i skadestånd.
Han döms också till dryga 20 000 kronor i skadestånd till ett försäkringsbolag för att han bestal en kompis på värdeföremål i dennes hem, bland annat en kamera, verktyg, kläder och en telefon.
De vapen och explosiva varor som polisen hittade i samband med gripandet av mannen har tagits i beslag, det är bland annat, en pistol, ett gevär, ammunition, explosiva varor, gevärskolvar, revolvergrepp, ballistisk sköld, pappersrulle, stubintråd, kamouflagefärgade väskor, patronhållare, fjärrbrytare, fäste till kikarsikte, lasersikte, replika av vapen, projektiler, patronhylsor och ett svärd.
Mannen finns sedan tidigare under 15 punkter i belastningsregistret. Han har tidigare avtjänat fängelsestraff.
Denna gång valde tingsrätten att döma honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Mannen har suttit häktad sedan han greps av polisen.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×