Kim Wall bodde 200 meter från Madsens verkstad

Kim Wall och hennes danska pojkvän bodde i ett kollektiv ett par hundra meter från Peter Madsens ubåtsverkstad.
De hade en mindre avskedsfest - de skulle flytta till Kina tillsammans - när hon fick besked om att Madsen ställde upp på en intervju.

Uppgifterna kommer från Kim Walls pojkvän som och finns med i en dokumentär som sänts på danska TV2. Kim Wall och hennes pojkvän hade varit ett par i 11 månader och bodde i ett kollektiv vid Musikværftet på Refshaleøen, bara ett stenkast från Copenhagen Suborbitals som uppfinnarten Peter Madsen var med och skapade (alldeles till höger utanför bilden nedan).

I mitten av augusti skulle de ha flyttat till Beijing i Kina, där pojkvännen skulle studera på universitetet och Kim Wall arbeta som frilansjournalist. De hade redan hyrt ett hus där de planerade att bo tillsammans.

Den 10 augusti hade paret en avskedsfest inför den förestående Kinaflytten. Under våren hade Kim Wall och Peter Madsen haft mejlkorrespondens om en intervju men nu hade de inte haft någon kontakt på månader, åtminstone inte som pojkvännen hade kännedom om.

Men nu, när den första gästen precis kommit till festen, bjöd han över henne till ubåten för en intervju. Hon rådfrågade pojkvännen och de kom överens om att hon skulle lämna festen och göra intervjun. Hon frågade pojkvännen om han ville följa med men han valde att stanna med vännerna på festen. När Kim Wall gick räknade hon med att vara borta i cirka två timmar.

I början av ubåtsfärden hade pojkvännen, som inte vill framträda med namn i dokumentären och som heller vill vara med på någon intervju, kontakt med Kim Wall och märkte inte att något skulle vara fel, tvärtom verkade hon begeistrad över att vara ute med ubåten. Men så slutade meddelandena komma och pojkvännen blev allt mer orolig. Klockan 01.43 på natten larmade han polisen och en halvtimma senare sjöräddningen.

Bilden av vad som hände sedan har sedan dess klarnat allt mer, även om det finns luckor ännu. Enligt åtalet ska Madsen på okänt sätt ha mördat Kim Wall och sedan styckat henne och sänkt kroppsdelarna i havet. Madsen själv nekar till att han dödat Kim Wall men erkänner att han styckat kroppen och ”begravt” henne till havs.