Besökaren Ingela Axell får hjälp av bibliotekarien Sofia Johansson under söndagens jubileumsfirande.
Marie Hansson, Johanna Holmblad och Andreas Helmersson såg fram emot föreställningen med Mamma Måd tillsammans med barnen Maria, Vilgot, Moa och Ebba. – Jag hoppas att biblioteket i Marieholm håller öppet 100 år till. Minst, sade Andreas Helmersson. Foto: Tobias Lagerholm

De ger hopp åt läsningen

marieholm Från Charlie Chaplin till Mamma Måd. Utbudet må ha förändrats på Marieholmsbiblioteket. Andra saker är sig likt och fortfarande efter 100 år består kärnverksamheten av bokutlåning.
– Jag tror tack och lov att det dröjer innan biblioteken försvinner, sade Marieholmsbon Marie Hansson vid gårdagens jubileum.

Den 6 februari 1918 gick den första låntagaren in på biblioteket i Marieholm för att låna en bok. Biblioteket möjliggjordes genom att ägaren till yllefabriken i byn, Jöns Hansson, donerade 2 000 kronor för ändamålet.

På söndagen uppmärksammades 100-årsjubileet med popcorn, saft och cupcakes.
För knappa 100 år sedan visades stumfilmer och sedan ljudfilmer med skådisar som nämnda Chaplin och Buster Keaton. Då kombinerades bokutlåningen med en biograf i samma lokal.

På söndagen var det istället 100-årstal av Eslövs kommunalråd Johan Andersson, barnföreställning med Mamma Måd samtidigt som lokale författaren Ulf Engfalk sålde sina böcker.
Biblioteken i Sverige är en ständig källa till debatt. ”Folkbiblioteken har på senare år ivrigt letat efter andra verksamhetsfält och identiteter än de givna”, skrev debattören Per Svensson nyligen i Dagens Nyheter apropå att en biblioteksanställd i Malmö sagt att han helst velat göra sig av med 75 procent av böckerna på sitt bibliotek.

Bibliotekschefen i Marieholm Sofia Johansson är av en annan åsikt än sin kollega i Malmö.
– Läsningen är fortsatt väldigt central och då är böcker väldigt viktigt. Vi måste läsa för att lära oss och bli bra på saker.

– Sen måste vi anpassa oss efter nya tider och det tycker jag vi gör. Vi hänger gärna på ny teknik och snart hoppas vi att Marieholm blir ett bibliotek där våra besökare ska kunna använda lokalen fastän här inte är personal, säger Sofia Johansson.

På senare år har också tråkiga rubriker präglat biblioteken i stort. Bråk, stök och hot har förekommit på många ställen.
– Här i Marieholm har vi varit förskonade men jag vet att Eslöv haft en del problem. Vi är öppna för alla, det är mest på gott men…, sade Sofia Johansson.
Valborgshelgen 2016 flyttade biblioteket i Marieholm till nya lokaler närmast skolan i byn. Det har inneburit ett lyft.

Enligt färsk statistik har antalet utlån ökat till knappt 17 000 jämfört med 9 000 lån 2015. Under samma period har besöken mer än fördubblats. Från 7 000 till dryga 14 000 besökare förra året.
– Det stora lyftet får vi från skolan. Tidigare hade vi skolklasser som kom en gång i månaden. Nu har vi tider varje vecka, säger Sofia Johansson.

Berit Henriksson var bibliotekarie mellan åren 1975 och 2000. Hon var på plats på söndagen och mindes när verksamheten fyllde 70 år och halländske vistrubaduren Alf Hambe underhöll.
– I dag är biblioteken mycket öppnare än på min tid. Sen finns här en duktig och social bibliotekarie. Det är viktigt, sade Berit Henriksson.
Eslövs kommunalråd Johan Andersson (S) fanns också på plats. Inför besökarna sade han bland annat att han ser tillgången till böcker som viktig.
– Då och då kommer debatten om att det ska införas avgifter upp. Då måste vi beslutsfattare gå tillbaka och titta på bibliotekens demokratiska uppdrag. Personerna som ledsagar och hjälper till på biblioteken är hjältar.

Besöker du själv ofta ett bibliotek?
– Det händer även om det är mindre nu än tidigare. I bland går jag dit för att slå upp saker, sade Johan Andersson.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×