Rikard Forshufvud som köpt Yllefabriken i Marieholm och nu bygger upp området med en massa olika verksamheter inom bland annat återvinning av kläder ser fram emot att få visa Marieholmsrummet. Arkivbild

Yllefabriken: Jätteroligt att visa utställningen

MARIEHOLM Yllefabrikenområdets ägare Rickard Forshufvud tycker att Marieholmsrummet är ett unikt tidsdokument över en liten ort i Sverige där allting fanns.

– Sedan är det också en fantastisk dokumentation av Yllefabriken, Norra Europas största, modernaste och helintegrerade textilanläggning. Fram till 2002 fanns ingen liknande där man kunde tillverka alla stegen från ull till färdiga tyger, säger Rickard Forshufvud.
Han har jobbat hårt senaste året med att bygga upp olika verksamheter i de utrymda lokalerna. Fabriken stängde 2002.
– Vi har 17 000 kvadratmeter på Yllefabriken. Vi har en kulturförening där och tre yrkesverksamma fotografer. Det hade varit jätteroligt om Marieholmsrummet kan visas. Kanske redan från söndag 18 mars då vi firar ettårsjubileum? Då kan alla komma dit och dricka kaffe och tårta och se vad vi har åstadkommit under året, säger Rickard Forshufvud.
– Själv tycker jag vi har en spirande verksamhet!

I somras visades en utställning med Jan Palmblad, Greenpeace advokat. Det var en hel vecka med kulturaktiviteter med bland annat fyra liveband.
Nu i helgen öppnar en ny second handaffär för kläder på 1 000 kvadratmeter i samarbete med Hemlösas förening i Helsingborg där med låga priser. Sedan tidigare finns Emmaus där.

Rickard Forshufvud berättar vidare att han förra helgen köpte Höörs glashytta som ska sättas upp i tidigare panncentralen på fabriken, smedjan ska på sikt samlokaliseras med en keramikverkstad, restaurang och bageri.
Marieholms Yllefabrik byggdes 1941, mitt under brinnande världskrig, och tillverkade bland annat uniformstyger till svenska armén.

I motsats till arbetsgruppen har Rickard Forshufvid blivit kontaktad av Eslövs kommun för en träff som ska vara efter sportlovet.
Under mötet i veckan bjöd han med förra bibliotekarien Berit Henriksson, som mottog donationen och byggde utställningen, till mötet.
I donationsbrevet står att hon och Börje Gustafsson var de som fick donationen och som bestämde vad de 100 000 kronorna skulle användas till.
– Vi skulle komma överens om vad vi skulle använda pengarna till. Vi funderade på barnverksamhet, men det stod ju också att pengarna skulle gå till Marieholms bibliotek. Det fanns ett rum ledigt, som var styrelserum när Marieholm var en egen kommun, och då passade det utmärkt, säger Berit Henriksson.
De var flera som jobbade ideellt med att bygga utställningen. Pengarna användes bara till materialet.

Kommunen har planer på att ”digitalisera utställningen” och det har Berit Henriksson inget emot.
– Men den måste även finnas på ett ställe i Marieholm dit byborna kan gå och titta på den.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×