På animerade filmer får man en uppfattning om hur plagget fungerar i rörelse.
Jimmy Herdberg och Rickard Lindqvist menar att modeindustrin står inför en stor förändring och vill inspirera stora företag att göra mer hållbara och bättre produkter.
Med digital teknik kan man se och beställa sitt plagg innan det är uppsytt.
Materialet är utgångspunkten i en utställning på Form av produktdesignstudenter vid Malmö universitet.

Om hållbarhet på olika sätt på Form

MALMÖ Två utställningar som båda, var och en på sitt sätt, berör hållbarhet hade vernissage på Form Design Center i Malmö på lördagen.

Dels produktdesignstudenternas Material Driven Design där de vänder på designprocessen och låter materialet bli utgångspunkten.

Dels det digitala sättet att göra kläder, en utställning på andra våningen av Jimmy Herdberg, digital kreatör och Rickard Lindqvist, modedesigner.
– Vi undersöker vad som händer när man med hjälp av digital teknik gör kläder från grunden, säger Jimmy Herdberg.

Här kan köparen se kläderna i 3D innan de är gjorda. Animeringar visar också hur plagget ser ut i rörelse.
– Tanken är att inte överproducera. Här kan vi i princip ha sålt plagget innan det tillverkas och då behövs inga stora lager som sen måste reas ut när de inte säljs. Det innebär också att plagget, trots att det är förbeställt, kan säljas billigare eftersom flera led i kedjan, som exempelvis marknadsföring och stora lager då inte krävs, säger Jimmy Herdberg.
Här kan också gammal och ny teknik kombineras.
– Nästan som förr när man fick plagg uppsydda men här används modern, digital teknik. Med hjälp av den kan du också göra om plagg och sätta din egen touch på dem och vi delar gärna med oss av mönster.
Utställningen gör de båda kreatörerna för att försöka inspirera stora företag att göra mer hållbara och bättre plagg.
– Allt vi gör görs i Göteborg. Vi vill visa att det går att tillverka hållbart i Sverige utan att det behöver bli jättedyrt, säger han.

Hållbarhet är också den röda tråden produktdesignstudenternas utställning material Driven Design. tio grupper presenterar vad de kommit fram till genom sina undersökningar.
De har bland annat undersökt om det finns nya användningsområden för textilrester som annars hamnar på deponier (landfills) i tredje världen.

De har också skapat egna plaster utifrån förnyelsebara råvaror som finns id e flesta kök och även provat på att odla och utveckla en jäst- och bakteriekultur som normalt används för att producera fermenterat te, för att hitta nya användningsområden för detta material.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...