Kamferdrops riskerar diskning från årets Mello. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kamferdrops riskerade diskning

Bara timmar innan Melodifestivalen på lördagen kan Aftonbladet avslöja att Kamferdrops låt funnits tillgänglig på nätet i över åtta år - något som kan innebära diskning.

Kamferdrops bidrag ”Solen lever kvar hos dig” ska ha lagts ut, framförts och flera gånger delats i sociala medier av artisten Jonny Fagerman sedan 2009 under namnet ”Solen lever kvar”. Låten ska ha funnits tillgänglig på både Youtube och Myspace. Den ska sedan en tid dock inte längre finnas tillgänglig längre. Detta enligt uppgifter till Aftonbladet.

Läs merSVT: Kamferdrops får fortsätta tävla

Endast låtar som inte tidigare getts ut eller spelats offentligt får användas som bidrag i Melodifestivalen.

Avslöjandet, som publicerades på Aftonbladet vid lunchtid på lördagen, kan få digra konsekvenser för Kamferdrops deltagande.

Jonny Fagerman bekräftar i en kommentar att han använt sig av låten, men att han själv aldrig lagt ut den på nätet.

– Jag spelade in den som en demo för länge sedan eftersom jag eventuellt skulle haft med den på en skiva, men det blev aldrig av, säger han till Aftonbladet.

Fagerman ska i en dialog med upphovsmännen Herbert Trus och Dan Attlerud även lovat att inte framföra låten.

– De hörde av sig och sa att jag inte fick använda den här låten på något sätt, och det har jag inte gjort. De ville att jag inte skulle använda den eftersom den eventuellt skulle vara med i Melodifestivlen.

När tidningen når Herbert Trus ska han ha blivit märkbart upprörd över uppgifterna.

– Vi fattar ingenting. Det är klart, man är rädd om sina låtar. Vi vill inte att de ska spelas ute utan vidare, det han har gjort här är inte trevligt, om han nu spelat den ute. Frågan är om vi ska vidta rättsliga åtgärder alltså. Jag är inte aggressivt lagd men det är inte kul om det skulle påverka vårt deltagande, säger Herbert Trus.

Kamferdrops själv menar att hon inte heller känt till innehållet i Aftonbladets avslöjande.

– Jag har inte hört någon annan låt. Jag har varit med och skrivit den här, det var mycket senare än då. Jag vet ingenting och vill inte prata om det, säger hon.

Enligt Christer Björkman, chef för Melodifestivalen, ska SVT nu utreda de nya uppgifterna.

– Jag måste kolla omständigheterna exakt så som ni har gjort och prata med upphovsmännen, försöka få tag på honom (Jonny Fagerman) också och komma fram till en åtgärd. Det beror lite på skuldfrågan och avsikten. Har de (textförfattarna) någon inblandning, om en tredje person gjort det här är det han som gjort felet, säger han till Aftonbladet.

– Finns det en skuld inom laget som de varit medvetna om kan det vara läge för diskning, men jag har svårt att se det om det är en tredje part som står för felet. Då är de faktiskt helt ovetande. Det finns gråzoner här.

Uppdatering: I ett pressmeddelande vid 16-tiden på lördagen informerade SVT om att Kamferdrops får fortsätta tävla.

×