Under hästrundan, som drar igång i morgon torsdag och pågår till söndag, kan besökarna ta del av olika uppvisningar, bland annat westernridning. Arkivbild

Hästrundan ordnas i sydost i sommar

sydost Inspirerade av den rikskända konstrundan startar hästentreprenörerna tillsammans med kommunerna i sydöstra Skåne en hästrunda. Arrangemanget Hästrundan – Österlen med vänner ordnas för första gången redan i sommar den 14-17 juni.

– Vi har inspirerats av både konstrundan och matrundan, och tanken är att även detta ska bli ett årligt återkommande evenemang. Det blir fokus på hästnäringens alla inriktningar och vänder sig till alla med ett hästintresse, stort som litet, berättar Cecilia Henrikson på Sjöbo kommun.
Idén har kommit fram ur projektet Destination häst, som pågått i snart ett år, och i det jobbar Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn tillsammans med organisationerna Hästen i Skåne och Sydöstra Skånes ridledsförening samt hästföretag och hästentreprenörer för att stärka hästnäringen i regionen.
– Det var Anders Thuresson på Svabesholms kungsgård som kom med förslaget om en hästrunda där man ska kunna åka runt och besöka olika leverantörer av hästaktiviteter och hästprodukter.

I grunden handlar det, enligt Cecilia Henrikson, om möjligheten att få lära känna hästföretagen och nämner att det till exempel finns många framgångsrika dressyr- och hoppstall som man skulle kunna få kika in i som vanligtvis inte har öppet för allmänheten. Och den som kanske är nyfiken på olika utbildningar så kommer troligtvis Bollerup och andra ställen att delta.
Det planeras även att bjudas på olika uppvisningar för besökarna såsom riddarspel och westernridning, även kortare turridning kan arrangeras. Hästoerfarna får testa mindfulness i närheten av hästar för att visa hur de kan få människan att må bra.
– Det ska också att finnas olika prova påaktiviteter, som att lära sig rykta en häst och provsitta på en om man inte har gjort det tidigare. För barnen finns det bland annat planer på en käpphästtävling.

Anmälan för hästföretag som vill vara med har öppnats och intresset har varit stort. Runt 20 verksamheter har redan anmält sig. Och det finns även konstnärer som vill ta chansen att synas på hästrundan.
– Vi har en konstnär som har anmält intresse för att ställa ut sina verk som är inspirerad av häst.
På tisdag ska arbetsgrupp en för evenemanget träffas och börja jobba med att sätta ihop programmet.
– Målet är att kunna visa upp ett brett utbud som tilltalar många olika grupper.

Hästrundan ordnas under fyra dagar, 14-17 juni.
– Vi har tankar om att ordna en avslutningsaktivitet sista dagen där vi hoppas att så många deltagande aktörer som möjligt kan vara med.
Projektet Destination häst pågår till den sista augusti. Det har finansierats med 1,3 miljoner kronor från Leader.
– Vissa delar såsom arbetet med att utöka ridlederna och marknadsföra hästaktiviteter kommer att fortsätta, men vi skissar även på hur ett större arbete skulle kunna fortsätta när projektet är slut, säger Cecilia Henrikson.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×