Halv miljon plus för socialnämnden

HÖRBY Trenden är bruten. Efter att ha gått back kraftigt många år i rad har socialnämnden vänt skutan.
Enligt det preliminära bokslutet gjorde nämnden ett överskott med en halv miljon kronor i fjol.

Socialnämnden har haft enorma problem med ekonomin, och underskott på 20-30 miljoner kronor årligen har inte varit ovanligt.
Men nu ser det betydligt ljusare ut. Trendbrottet är ett faktum, avslöjar en glad Eva Klang Vänerklint, socialchef i Hörby kommun sedan ett och ett halvt år.

– Vi har fått det preliminära bokslutet, och det visar att vi gick en halv miljon kronor plus 2017. Det är första gången på tolv år som nämnden har plus i bokslutet, och det är jag naturligtvis mycket glad över, säger hon.

– Det har krävts blod, svett och tårar för att nå hit, och hela organisationen har jobbat otroligt hårt med detta, säger Eva Klang Vänerklint.
Att nämnden nu går med överskott har flera förklaringar. Det är en kombination av att budgetramen har förstärkts rejält, samtidigt som kostnaderna har minskats. Trots effektiviseringar på många områden har man kunnat göra rejäla satsningar inom LSS och det förebyggande arbetet.

Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden, är också nöjd.
– Om vi inte hade genomfört de åtgärder som vi har gjort hade vi haft helt andra kostnader idag. Socialförvaltningen har verkligen tagit tag i situationen, säger han.

Hur ska ni fira det här?
– Vi satsar på vår personal, nu senast genom att ordna julfest och julbord, med trollerishow, för alla våra 500 anställda.
– Det gjorde vi för att visa att vi vill ge lite tillbaka för allt det arbete de lägger ner. Det var en trevlig och god stämning, säger Eva Klang Vänerklint.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×