xxx

Gratisträning gör stor succé

HÖRBY Under hösten ordnade Hörby kommun gratis träning för alla kommuninvånare som är 75 år eller äldre.
Det blev en sådan succé att projektet fortsätter till våren. Nya grupper drar igång den 26 februari.

40 pensionärer tog i höstas chansen att bli piggare och starkare genom att träna gratis på Friskis & Svettis och Studio Aktiv.

Intresset var så stort att kommunen fick dubbla antalet platser. Och man är övertygad om att det är många fler som vill träna och startar därför nya träningsgrupper redan i slutet av februari.
Att röra på sig är nyckeln till ett friskare och aktivare liv, och de pengar som kommunen går in med i projektet – cirka 70 000 kronor – är småsummor jämfört med samhällsvinsterna, enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint.
– Det är hjärtknipande att höra vilka effekter träningen har haft. Deltagarna känner sig starkare, friskare, har bättre balans och känner att de är med i ett socialt sammanhang genom att de är ute och träffas mer.

En utvärdering av projektet som två högskolestudenter har gjort visar att 90 procent av deltagarna har fått förbättrad livskvalitet genom träningen.
– Många säger att de har fått ett nytt liv tack vare träningen och fått nya vänner på köpet, säger Eva Klang Vänerklint.
Att börja ett aktivt liv är aldrig för sent. Det är gratisträningen i Hörby ett lysande exempel på, menar hon.

– Det sprider sig om en löpeld i landet. Det känns verkligen roligt att vi är med och gör nytta för folkhälsan, säger hon.
Ett informationsmöte hålls den 7 februari kl 10 i kommunhuset om vårens träningsgrupper

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×