scen/recension

En komedi med mycket kärlek i

Sandra Stojlijkovic och Susanne Karlsson i Fly me to the moon. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel scen/recension Gunilla Wedding hittar mycket kärlek i den svarta komedin Fly me to the moon som hade premiär på Intiman i Malmö på fredagen.

Kärleksfull. Det är ordet som bäst sammanfattar upplevelsen av den irländska dramatikern Mary Jones komedi Fly me to the moon som hade premiär på Intiman på fredagen.

Här möter vi Frida (Susanne Karlsson) och Liljana (Sandra Stojiljkovic) som jobbar för Hjärtats hemtjänst i Malmö. De inleder i vars ett hörn av scenkanten, som placerade i förhörsbås, och berättar om en vanlig arbetsdag som började illa och bara blev värre. Liljana blev försenad för att sonen glömde sin gympapåse och Frida orkade inte vänta kvar i hörnet av Poppelgatan och Jägersrovägen. Hon gick ensam till dagens första brukare, 84-åriga Karl-Gösta, och hjälpte ensam honom in på toaletten och fick på kuppen ont i ryggen.

Efter ett tag lämnar Liljana och Frida sina hörn och kliver in berättelsen och in på scenen som är Karl-Göstas lägenhet med sjukhussäng, rullstol, tv-bänk och smutsblåa väggar.

Med Karl-Gösta tryggt placerad på toaletten rullar morgonens sysslor igång under småprat och vi får veta att Fridas man kanske är otrogen och att hon är stolt över sin son som säljer piratkopierade filmer. Liljana är bekymrad över sin man som förlorat jobbet och bara sitter framför datorn och hon är förtvivlad för att hon inte har pengar till en utflykt till Lisberg som dotterns fina friskola ska göra.

Karl-Gösta dröjer på toaletten och när Frida och Liljana så småningom vågar öppna dörren sitter han död där inne. Förskräckelse blandas med sorg
– och med Fridas idé att de ska lägga beslag på pensionen som Karl-Gösta inte hunnit hämta ut. ”Det hade Karl-Gösta velat”, blir ett mantra som återkommer flera gånger i pjäsen.

Fly me to the moon vilar på en socialrealistisk och mörk bas och är en klassisk svart komedi som hanterar en tuff verklighet med drastisk humor. Föreställningen har också fina absurda och drömska inslag som överraskar både i genren och på scenen.

Från oss i publiken blir det både fniss och gapskratt samtidigt som Liljanas och Fridas vardag är drabbande. Trots det inträder en viss seghet ibland. Fly me to the moon hade tjänat på ett tajtare format. Dialogen som fyller funktionen att föra oss nära så väl Frida och Liljana som Karl-Gösta drar samtidigt ner tempot.

Stundtals har jag också en känsla av att humorn i denna irländska komedi inte har varit helt enkel att överföra till Malmöverkligheten och att det inte heller varit helt lätt att göra om Loretta och Francis från Belfast till Sandra och Liljana från Malmö.

Samtidigt kompenseras pjäsens problem av underbara skådespelarinsatser från Susanne Karlsson och Sandra Stojiljkovic. De använder skickligt de klassiska motsatselement som byggts in i deras karaktärer och tar ut svängarna i humorn. De vågar också ge sig hän rejält i så väl skruvade dansnummer till Karl-Göstas älskade Sinatramusik som i brottningsmatcher med rullstolar, lik och sänglyften.

Lars-Göran Ragnarsson i den mer blygsamma rollen som den troligtvis döda Karl-Gösta gör också en fin insats och står för det absurda och drömska men också det hemlighetsfulla. Allt vi får veta är att han älskar Aftonbladet, att spela på hästar och Frank Sinatra, men vem är han och hur har hans liv varit?

Och det är här ordet kärleksfull kommer in
– i skildringen av de tre karaktärerna och deras liv. Kärleksfull är också relationen mellan de två arbetskamraterna. Hur mycket de än vecklar in sig i tveksamma och ogenomtänkta handlingar så håller de ihop och har varandras ryggar. Och det hyser också respekt för och kärlek till Karl-Gösta.

Det här värmer i det kyliga samhällsklimat av vinstdrivna hemtjänstföretag och växande klassklyftor som Fly me to the moon utspelas i. Här på scen segrar trots allt solidaritet och kärlek.

FAKTA

Fakta:

SCEN

Fly me to the moon

Av: Marie Jones

Översättning: Anna Kölén

Regi: Maria Löfgren

Scenografi, kostym: Helga Bumsch

Ljus: Patrik Bogårdh

Ljud: John Conlon

Koreograf: Dorte Olesen

Mask: Siv Nyholm

I rollerna: Susanne Karlsson, Sandra Stojiljkovic, Lars-Göran Ragnarsson Premiär på Intiman i Malmö, 2 februari 2018

Utrikes

Ilska efter ny abortdöd i Polen

Demonstranter utanför Polens författningsdomstol i onsdags efter ännu ett dödsfall som kopplas till landets hårda abortlagstiftning.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ännu ett dödsfall i Polen kopplas nu till landets skärpta abortlagstiftning. 37-åriga Agnieszkas död väcker nya krav på en ändring.

Trebarnsmodern befann sig i den första tredjedelen av sitt havandeskap när hon togs in på sjukhus i Czestowchowa i södra Polen med magsmärtor strax före jul.

Enligt nyhetssajten Euractiv konstaterades den 23 december att den ena av de tvillingar hon bar inte längre var vid liv. Med hänvisning till landets abortlagstiftning avvaktade man sedan i en vecka, varpå hjärtslagen upphörde även för det andra fostret. Två dagar senare genomfördes aborten.

Agnieszkas hälsa blev sedan stadigt sämre – och i tisdags avled även hon.

"Ännu en gravid, oskyldig ung kvinna, mor och hustru har dött", skriver hennes familj på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Blod på sina händer"

Händelsen fick hundratals att i onsdags kväll demonstrera i protest utanför Polens författningsdomstol och vid regeringspartiet Lag och rättvisas högkvarter.

"Abortförbudet dödar. Varenda en som stöder det har nu ytterligare en persons blod på sina händer i dag", skrev organisatörerna i ett uttalande.

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort och skärpte den dessutom i fjol, sedan författningsdomstolen fastslagit att det inte var förenligt med grundlagen att tillåta aborter på grund av skador på fostret.

Kritik från EU

Inom EU styr varje land själv över sin abortlagstiftning, vilket ändå inte hindrat exempelvis EU-parlamentet från att skarpt kritisera Polen. I ett tal inför parlamentet i förra veckan manade dessutom Frankrikes president Emmanuel Macron till att slå fast rätten till abort som en grundläggande rättighet i EU.

"Det är en tragedi och ett svek att ytterligare en kvinna har avlidit till följd av den polska högerpopulistiska regeringens kvinnofientliga politik. Ingen kvinna ska nekas sina grundläggande rättigheter i EU 2022”, skriver svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

Wiktor Nummelin/TT

Ljus tänds i Warszawa till minnet av en 37-årig kvinna som avled i veckan i sviterna av en komplicerad graviditet.
Ljus tänds i Warszawa till minnet av en 37-årig kvinna som avled i veckan i sviterna av en komplicerad graviditet.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Inrikes

Haverirapport: Flygningen varade i 46 sekunder

Statens haverikommission lämnade på torsdagen en statusrapport om utredningen av kraschen på Örebro flygplats förra sommaren. Nio personer miste livet.
Foto: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes Åtta fallskärmshoppare och en pilot miste livet i kraschen på Örebro flygplats i somras.
Redan på runt 150 meters höjd gick något fel.
– Flygningen varade i ungefär 46 sekunder, säger Mats Trense utredningsledare i haveriutredningen.

Statens haverikommission presenterar nu en statusrapport av sin haveriutredning om den dödliga kraschen den 8 juli förra året. Slutrapporten väntas först i sommar, men under torsdagens presskonferens berättar utredningsledare Mats Trense att händelseförloppet var snabbt.

Planet hann stiga till 400–500 fots höjd – cirka 130–160 meter – innan det svängde hastigt 180 grader till vänster och dök. Flygningen varade i ungefär 46 sekunder innan planet slog i marken. Ett landningsställ och höger vinge slogs av i kraschen.

– Det hasade 50 meter på buken innan det började brinna, säger Mats Trense.

Ombyggt plan

Planet var inlånat från Skåne och var ombyggt för fallskärmshoppning med plats för nio hoppare plus en pilot.

Utredarna har inte kunnat inhämta någon information från en så kallad "svart låda" eftersom det inte finns några krav på att mindre flygplansmodeller ska ha en sådan.

Undersökningar av vraket har inte påvisat några på fel motor, styrsystem eller propeller, men det finns misstankar om att en anordning som underlättar för piloten att flyga stabilt vid olika flygförhållanden kan ha varit felinställd.

Bilder på panelen från vraket visar att den så kallade trimanordningen vid starten var inställd för ett läge som är normalt för landning med en pilot och utan fallskärmshoppare ombord, skriver kommissionen i sin lägesrapport. Inställningarna stämmer överens med bilder från övervakningskameror när planet taxar ut till startbanan.

Tolfte flygningen

Hopparna tillhörde samtliga den lokala fallskärmsklubben i Örebro medan piloten tillhörde en annan klubb. Det skedde under en träff för fallskärmshoppare och kraschen inträffade under den tolfte flygningen för dagen. För den aktuelle piloten var det den sjätte flygningen samma dag.

Piloten hade ett privatflygarcertifikat och hade en total flygtid på över 1 000 timmar, varav drygt 550 för den aktuella typen. Piloten var behörig för att flyga planet – den senaste kompetenskontrollen genomfördes den 30 maj 2020.

Ingenting tyder på att pilotens förmåga har varit nedsatt under flygningen, varken fysiskt eller psykiskt.

Larmet kom in vid 19-tiden den 8 juli i fjol. Sent på natten bekräftade polisen att alla nio ombord hade mist livet.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Ledaren missar OS – ännu ovisst för laget

Sveriges Oskar Eriksson inväntar provsvar, efter att en av landslagsledarna stoppats från OS på grund av smitta. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

En ledare för det svenska OS-laget i mixeddubbel i curling har nu uppvisat två positiva covid-19-testsvar och stoppas därför från OS, skriver Värmlands Folkblad.

Nu väntar laget som består av Oskar Eriksson (som även är en del av lag Edin) och Almida de Val, vars OS-resa redan blivit uppskjuten, på nya provsvar.

– Testar någon av dem positivt kommer vi få skicka Isabella Wranå och Rasmus Wranå, säger förbundskapten Maria Prytz, som åker i stället för den smittade ledaren, till tidningen.

Det gäller även om bara en av spelarna testar positivt.

– Lagen tävlar tillsammans, förbereder sig tillsammans. Bara byta ut en spelare är väldigt svårt, säger Prytz.

Erikssons och de Vals provsvar har hittills varit negativa – och nu inväntar man torsdagsmorgonens testresultat för att avgöra om de kan åka till OS eller inte. Testar Eriksson positivt finns det fortfarande en chans att han kan tävla för herrlaget, vars matcher spelas först senare under spelen.

Hilda Djupenström/TT

Inrikes

MP: Ansvarslöst beslut av regeringen

Språkröret Per Bolund (MP) anser att regeringen har fattat ett ansvarslöst beslut. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Borgerliga partiers reaktion kan sammanfattas med: Äntligen!
Men Miljöpartiet är starkt kritiskt till regeringens ja till slutförvar av kärnavfall.
– Jag tycker att det här är ett ansvarslöst beslut, säger MP:s språkrör Per Bolund.

Fram till november i fjol var det Per Bolund som var klimat- och miljöminister och ansvarade för frågan om slutförvaret. Nu har hans efterträdare Annika Strandhäll sagt ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.

– Ledande forskare säger att de här kapslarna kanske inte håller i hundra år ens. Då utsätter man många generationer för en stor oacceptabel risk, säger Bolund.

Han är också kritisk till att regeringen inte ställer hårdare villkor i sitt beslut. Han hade till exempel velat se krav på mer forskning om kopparkapslarnas hållbarhet och att det ska krävas ett nytt regeringsbeslut när slutförvaret ska tas i drift.

Glad Sabuni

Liberalerna har hotat att väcka misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll om regeringen inte fattade beslut om slutförvaret. Nu är det hotet borta.

– Förnuftet har segrat och jag är glad att Liberalerna har bidragit till att beslutet är fattat, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

– Så fort Socialdemokraterna krokade av Miljöpartiet, kunde de fatta ett förnuftigt beslut.

Sabuni anser att ärendet är väl utrett och att metoden för slutförvaret är säker.

– Vi har forskat kring det här de senaste 40 åren och vi kommer fortfarande att ha tid att fortsätta forska framåt och få svar på det som är återstående, säger hon.

Även KD har tidigare hotat med misstroende mot Strandhäll.

– Det här beslutet är nödvändigt, men det kommer alldeles för sent. Det hade kunnat tas för ett år sedan, säger Camilla Brodin, KD:s energipolitiska talesperson.

– Nu har regeringen hängt av sig Miljöpartiet, och då går det helt plötsligt att fatta ett beslut.

Komma till skott

Även Moderaterna välkomnar beslutet om slutförvaret.

– Det är ett helt nödvändigt beslut, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i riksdagens näringsutskott.

Han konstaterar att Strålsäkerhetsmyndigheten inte har några utestående frågor kring säkerheten och att det har forskats och analyserats under lång tid.

– Man måste komma till skott förr eller senare, säger Hjälmered.

Han ser beslutet som en viktig pusselbit för att kunna ta nästa steg när det gäller kärnkraften i Sverige. Inte minst när det gäller utvecklingen av småmodulära kärnkraftsreaktorer.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson (SD) välkomnar beslutet, men tycker att det hade kunnat komma för mer än ett år sedan.

"Att beslutet har dröjt onödigt länge skadar förtroendet för staten i tillståndsfrågor och har skapat en osäkerhet i branschen som bidragit till högre elpriser", skriver han i en kommentar.

Maria Davidsson/TT

Inrikes

Slutfestat på sockerbetor för vildsvin

Nu är det slut på sockerbetor i stora lass för vildsvinen i Jönköpings län. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/TT
Inrikes
Inrikes En lokal dispyt kring två jägare som utfodrat vildsvin med stora mängder sockerbetor utanför Jönköping har fått nationell betydelse.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har nu tagit ett beslut om att förbjuda utfodring av vildsvinen, rapporterar P4 Jönköping. Beslutet är det första i Sverige sedan jaktlagen ändrades i höstas.

Tvisten handlar om volymer på uppemot tio ton sockerbetor som lagts ut på olika ställen. Länsstyrelsen sätter nu maxgränsen vid 50 kilo – så mycket får jägarna lägga ut.

Sockerbetorna göder vildsvin och dovhjortar som i sin tur äter upp böndernas grödor och dessutom har trafikolyckorna ökat, enligt länsstyrelsen. Jägarna hävdar att de kommer åt att skjuta fler vildsvin med hjälp av sockerbetorna och en av dem planerar att överklaga beslutet, enligt P4.

LRF välkomnar däremot beskedet:

"Det är ett väldigt efterlängtat beslut. Vi har under många år jobbat för att få en reglerad utfodring av vildsvin eftersom de förstör grödor motsvarande 1,3 miljoner matkassar och är ett stort hinder för att nå målen i livsmedelsstrategin", säger LRFs expert Anders Wetterin i en kommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kävlinge

Köper flest platser till skånsk skrivarverkstad

Av de tio Kävlingeungdomarna som anmält sig är sju flickor och tre pojkar.
Foto: Stefan Bladh / SvD / TT
Kävlinge
Skåne I förra veckan blev det klart att Kävlinge ska erbjuda platser på Skrivarverkstan, ett samarbete mellan skånska kulturskolor. Nu visar det sig att Kävlinge tar flest platser på den nystartade kursen.

Skrivarverkstan är ett samarbete mellan sju kulturskolor i Skåne som köpt in en erkänd lärare att hålla i en skrivarutbildning för ungdomar från årskurs 7 och uppåt. Sista kommun att ansluta sig var Kävlinge.

– Det blev klart i torsdags så jag skrev till Tolvåker och Korsbacka. När jag kom till skolan på måndagen var det fullt, berättar Kävlinge Kulturskolas chef Kristofer Wåhlander.

Kommunerna har köpt allt från en plats och uppåt. Kävlinge ligger i topp och bestämde sig för sex platser, men det var tio som anmälde sig. Nu är målet att alla ska få plats.

– Vi har precis köpt en plats av Vellinge och kommer att försöka köpa fler platser. Totalt har kursen 20-30 platser.

Skrivarverkstan kommer att starta inom en vecka och pågå under ett läsår. Kursen är helt ny och eleverna kommer att vara med och forma kursupplägget. Oftast kommer träffarna att vara digitala men enstaka träffar kommer att ske på Kävlinge bibliotek.

Samarbetet mellan kommunernas kulturskolor är i sin linda. De skånska kulturskolorna har bildat ett nätverk och idén till skrivarverkstan kom från John Bjerkert, tidigare chef för Kulturskolan i Lund och som anställts som koordinator.

De kommuner som samverkar om skrivarverkstan är även Höör, Skurup, Lund, Landskrona, Vellinge och Trelleborg. Kursen blir ekonomiskt fördelaktig genom samarbetet. Region Skåne ger också ekonomiskt stöd.

Sport

Nytt covidfall – Sandell missar semifinalen

Sveriges Lukas Sandell missar semifinalen mot Frankrike efter att ha testat positivt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Det verkar inte finnas något slut på coronakaoset i handbolls-EM.
Lukas Sandell har testat positivt och missar därmed Sveriges semifinal mot Frankrike – i hans ställe kallas högernian Linus Persson in.
Dessutom har Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson – som alla tidigare friskförklarats – lämnat positiva tester med låga nivåer.

Linus Persson, som till vardags spelar i franska Nantes, vet hur det känns att missa mästerskap. I VM i fjol drabbades högernian av en hjärnskakning inför semifinalen och missade resten av mästerskapet.

"Det blir ombytta roller från förra året och jag ser fram emot att komma till Budapest, även om jag lider med Lukas. Jag har kunnat träna på bra hemma och är känner mig i bra form och ser fram emot att möta Frankrike i morgon", säger Persson till förbundets hemsida.

Bakslag i morse

Det nya covidfallet är bara det senaste i raden av fall som drabbat den svenska laget. I morse kom bakslaget – Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson som alla tidigare friskförklarats lämnade åter positiva tester, men med låga nivåer av viruset.

"Det är nya besked och förutsättningar dagligen och vi försöker påverka det vi kan och inte lägga onödig energi på det vi inte kan göra något åt. Men självklart hade vi kunnat ha alla spelare att välja mellan", säger förbundskaptenen Glenn Solberg i ett uttalande på förbundets hemsida.

Hoppas på trion

För Sandell är semifinalen körd i och med isoleringsreglerna – men för trion finns det hopp.

– Man börjar bli van vid att vakna upp till dåliga nyheter. Men jag är en positiv själ och hoppas att de snart är tillbaka, sade Glenn Solberg på torsdagsförmiddagens pressträff i EM-arenan i Budapest.

Europeiska handbollsförbundet (EHF) behandlar frågan och Sveriges förhoppning är att spelarna snart ska få klartecken igen.

– Alla tre har ju haft corona och tillfrisknat. Just nu tror och hoppas vi att de kommer få klartecken, det har vi sett från andra liknande fall i EM, sade landslagets presschef Daniel Vandor vid landslagets pressträff.

Målvakten Andreas Palicka och Felix Claar, som testade positivt inför Sveriges match mot Norge och missar semifinalen, hoppas man också ska bli spelklara till på söndag, när Sverige antingen spelar final eller bronsmatch.

EM-semifinalen mot Frankrike spelas klockan 20.30 i morgon kväll.

Hilda Djupenström/TT

Carl Göransson/TT

Sport

Iran klart för VM – Sydkorea och Japan nära

Mehdi Taremi sköt Iran till fotbolls-VM. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Sport
Sport Iran blev 14:e nation att kvala in till herrarnas fotbolls-VM i Qatar senare i år.
1–0 hemma i Teheran mot Irak räckte för att saken skulle vara klar.
Både Japan och Sydkorea närmar sig också en plats i världsmästerskapet.

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar 2022 är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

Och så blev fallet i grupp A.

Anfallsstjärnan Mehdi Taremi blev stor hjälte när han med sitt 27:e landslagsmål skickade Iran till nationens sjätte VM-slutspel, genom att göra matchens enda mål i den 48:e minuten hemma mot Irak.

Iran har därmed tagit 19 av 21 möjliga poäng på sju matcher i den här kvalomgången.

Tidigare under torsdagen tog Sydkorea ett jättekliv mot VM.

Men utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon. Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea, två poäng efter Iran, är nu som sämst klart för playoff och blir VM-klart om trean Förenade arabemiraten tappar poäng mot Syrien senare i kväll.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B ser Australien och Japan ut att gå en kamp mot tabelltoppande Saudiarabien om vilka som ska ta de två direktplatserna och vilket land som måste kvala vidare i den fjärde omgången.

Grupptvåan Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka i vad som kan bli ett avgörande möte.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Resultaten innebar dock inte att någon av nationerna tog sig förbi Saudiarabien som spelar hemma mot Oman i kväll.

Australien innehar tredjeplatsen på 14 poäng, Japan är tvåa med en poäng fler och Saudiarabien är alltså fortsatt gruppetta med sina 16 poäng och kan rycka ifrån ytterligare vid en seger i kväll.

Tim Dahlbacka/TT

Fredrik Shayn Scherman/TT

FAKTA

Fakta: VM-klara nationer

Nationerna som är klara för mästerskapet är Iran från Asien, Nederländerna, Serbien, Spanien, Kroatien, Belgien, Danmark, Frankrike, England, Schweiz och Tyskland från Europa, Brasilien och Argentina från Sydamerika samt värdlandet Qatar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL