Elephanten på väg in i i Limhamns hamn i somras. Men det blir ingen cykelfärja i år. Det meddelar nu initiativtagaren Rikke Stoltz. Hon vill dock fortsätta att arbeta för en färjestart i framtiden. Foto: Lennart Larsson

Cykelfärja till Dragör läggs på is i sommar

LIMHAMN Det blir ingen sommarfärja mellan Limhamn och Dragör i år – om det inte dyker någon sponsor.
Det meddelar entreprenören Rikke Stoltz på färjelinjens hemsida.

Efter 18 år, den 1 juni förra året återupptogs färjetrafiken mellan Limhamn och Dragör. Färjan, den före detta fiskebåten m/s Elephanten, var dock inte av samma storlek som klassiska Limhamsfärjorna Hamlet och Ofelia.
Det var just båtens storlek – och dåligt väder – som gjorde att trafiken avbröts i förtid. Svenska Transportstyrelsen ville inte godkänna Elephanten att lägga till i Limhamn med fler passagerare än 12 medan de danska kollegorna i Söfartsstyrelsen tyckte den gamla fiskebåten kunde ta med 36 resenärer – i varje fall i danska farvatten.
Med bara 12 passagerare spricker budgeten, meddelade Rikke Stoltz på färjans hemsida den 9 juli, och ställde in resterande avgångar i juli förutom i samband med Limhamns hamnfestival 27-30 juli.

I en intervju i SkD i augusti lovade dock Rikke Stoltz att komma tillbaka i sommar med en ny färjesatsning. ”Det har varit så många positiva reaktioner.”
Men så blir det inte. På Cykelfaergens hemsida, efter ett möte med bland andra Dragörs borgmästare Eik Dahl Bidstrup, skriver hon nu att det inte blir någon färja i sommar.

Samarbetet mellan svenska och danska myndigheter är bra och färjeprojektet är viktigt både för Dragör och för Limhamn. Och det finns en plan för att starta trafik med ett klimatvänligt och innovativt fartyg.
”Vi var dock tvungna att göra ett val för projektets inriktning. Det betyder att vi för närvarande inte förväntar oss någon cykelfärjetur 2018. Vårt arbete inriktas mot att skapa en passande och hållbar lösning”, skriver Rikke Stoltz.
Hon lägger dock till en brasklapp. Om det skulle dyka upp en sponsor kan hon tänka sig att tänka om.
Planerna på en cykelfärja föddes 2016. Då lyckades initiativtagaren och affärskvinnan Rikke Stoltz inte hitta ett lämpligt fartyg.
Det gjorde hon förra året – m/s Elephanten som gått i trafik mellan Bornholm och lilla Christiansö.

Men satsningen drabbades av både dansk och svensk byråkrati – och tråkigt sommarväder. På premiärturen var det nära att fartyget fick stanna vid kaj i Dragör eftersom det saknades ett ilandsättningstillstånd och senare kom beskedet att fartyget inte godkändes för mer än 12 passagerare i svenska farvatten.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×