Staffanstorp placerade sina anvisade flyktingar på Orebackens camping i Sjöbo. Enligt Magnus Webergs uppgifter ska de dock inte ha placerats i husvagn. Arkivbild
Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Uppemot 40 nyanlända placerades på camping

sjöbo Utan kommunens vetskap har andra kommuner placerat uppemot 40 nyanlända på Orebackens camping. Kommunstyrelsens ordförande, Magnus Weberg (M), är starkt kritisk och öppnar nu för att lägga ner campingen.

Det hela uppdagades av en slump när ett barn nu i veckan besökte en av kommunens skolor och sa att hen skulle börja där. Barnets familj fanns på campingen och det visar sig att andra kommuner nära Sjöbo, oklart vilka och hur många, har placerat 30 till 40 nyanlända på Orebackens camping sedan innan jul.

– Tyvärr har kommuner nära oss placerat sina anvisade flyktingar till vår kommun och inga av kommunerna har hört av sig till oss. Om en kommun i vår storlek kan hantera flyktingmottagandet så pass bra så förväntar jag mig att kommuner i omgivningarna också kan hantera det, säger Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han har haft politisk kontakt med vissa av kommunerna.
– Det finns ingen skyldighet för kommuner att rapportera till varandra. Men vi hör alltid av oss om vi behöver flytta en person och det förväntar jag mig.

Han anser att det som nu upptäckts slår ”undan fötterna” på kommunen.
– Det här är inget värdigt mottagande och som kommunstyrelsens ordförande hade jag aldrig accepterat det.
Weberg vet inte hur många av de nyanlända som bor på campingen i dagsläget, Vad han vet ska dock ingen bo i husvagn.
Sjöbo kommun har inte placerat några anvisade flyktingar på campingen enligt honom.

Weberg betonar att ingen skugga ska falla över campingens arrendatorer.
– Hade jag varit arrendator hade jag förutsatt att kontakten sköts mellan kommunerna, det ligger inte på arrendatorerna.
På grund av det som upptäckts öppnar han för att campingen kan läggas ner. I år ska ett nytt avtal upphandlas om arrendet.
– Ser vi att vi inte hittar någon annan lösning kommer jag själv lägga förslaget att vi inte går ut med en ny upphandling utan lägger ner campingen, säger Magnus Weberg.

Nu följer fortsatta diskussioner med andra kommuner.
– Andemeningen med bosättningslagen som jag har förstått det är att vi ska hjälpas åt och dela på ansvaret. Gör man så här går man förbi lagen.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×