Kikki Danielsson beskriver sin låt Osby Tennessee som sin egen biografi på tre minuter. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kikki Danielsson under repetitionerna i Karlstads arena. Foto: TT

Tionde gången på Melloscenen

Melodifestivalen Efter att ha varit med nio gånger var hon var säker på att inte medverka i Melodifestivalen något mer. Men Kikki Danielsson ändrade sig när hon insåg att 2018 är ett stort jubileumsår.

Kikki i Melodifestivalen 1978-2018
1978 – Miss Decibel med Wizex, andra plats
1980 – Mycke mycke mer med Chips, fjärde plats
1981 – God Morgon med Sweets ’n chips, andra plats
1982 – Dag efter dag med Chips – vinnare och åttonde plats i Eurovision Song Contest
1983 – Varför är kärleken röd, andra plats
1985 – Bra vibrationer – vinnare och tredje plats i Eurovision Song Contest
1992 – En enda gång – fjärde plats
2002 – Vem e de du vill ha med Kikki, Bettan och Lotta, tredje plats
2006 – I dag & i morgon – tionde plats
2018 – Osby Tennesee

Kikki Danielsson sitter i sminket på sitt hotellrum när tidningen pratar med henne. De har precis haft torrep, repetitionerna då man har låtsaskameror för att veta var de kommer in när det väl gäller.
– Det är mycket sånt på gång nu, säger hon.
När det avslöjades vilka som skulle medverka i 2018 års upplaga av Melodifestivalen var det inte artisten Kikki Danielsson som knep uppmärksamheten, utan hennes fot. Strax innan pressmötet snubblade hon och bröt foten.
– Nu står det bra till med den. Jag har inte satt på mig scenskorna än. Jag ville ha klackar, jag är inte så glad för klackar egentligen, men man känner att man växer lite och får en annan hållning. Skomakaren har lästat ut ett par mockaskor jag har provat som jag hoppas ska funka, berättar Kikki Danielsson.

Hennes låt är en långsammare countrylåt som inte kräver många steg.
– Jag kommer att sitta mest, det är en sittlåt. Det blev ännu mer en sittlåt med foten för säkerhets skull, men jag tycker det är snyggt när man sitter ned och sjunger under lugna låtar, och det hade jag redan bestämt innan, säger Kikki Danielsson och fortsätter att berätta om sitt bidrag – Osby Tennessee.
– Det är min biografi på tre minuter. Det handlar om den lilla adopterade tjejen från Osby som tog sig till hela vägen till Nashville och om lite grejer som hände på vägen, säger hon.

Hur känns det att framföra sin egen biografi?
– Det känns jättebra, jag hoppas att folk lyssnar också. Det är en berättelse, om man jämför med Bra vibrationer som är en partylåt så är det här mer av en lyssna-låt.
Från uppväxtorten Osby till Nashville är det närmare 734 mil. Men vilket av dem föredrar hon egentligen?
– Om man pratar om att bo i så bor jag hellre i Osby än i en storstad. Men skulle jag bo i någon stad i USA skulle jag bo i Nashville. Det är den musikaliska pulsen, det är musik i varenda gathörn. Alla skriver låtar, till och med taxichaufförer – alla håller på med något. Det är det som är så speciellt med just Nashville, säger hon.

Det är länge sedan hon besökte staden där hon år 1987 hade sin egen talkshow, Kikki i Nashville.
– Det skulle vara kul att åka dit igen. Men det har säkert förändrats mycket. Skulle jag åka dit nu skulle jag åka på någon form av gruppresa med guide, annars får man inte ut lika mycket. De gator och affärer som jag minns kanske inte ens är kvar. Jag tror att en resebyrå i Osby har sådana resor som går till Nashville, jag har funderat på om man skulle följa med på en sådan, säger hon.

Sist hon var med i Melodifestivalen var 2006 med I dag och i morgon.
– Jag har ju känt att ”nej, nu har jag gjort mitt”, och det har jag sagt till alla, men jag blev påmind om att det i år är 40 år sedan Wizex och jag var med i Melodifestivalen med Miss Decibel. Jag vill fira det här jubileet för något mer jubileum hinner jag nog inte med i mitt liv, säger hon med ett litet skratt.

Därtill kan Kikki lägga två jubileer. Det är i år 45 år sedan Wizex startade och hon har varit med i Melodifestivalen nio gånger – lördagens medverkan blir alltså den tionde gången.
– Det ser bättre ut med en tia tycker jag. Det är ett riktigt jubileumsår, säger hon.
Den här gången är dessutom första gången som hon själv varit med och skrivit en Melodifestivallåt och hon har gjort det tillsammans med Sören ”Sulo” Karlsson.
– Det var jättekul. Det är ju min biografi så det är bra om jag är med och skriver säger hon och skrattar.
Vad gäller startfältet är hon nöjd med att vara femma ut men är osäker på vem som kan tänkas vara hennes största konkurrent.
– Jag har inte hört en enda låt så det är svårt att säga, Edward Blom kanske? Benjamin Ingrosso brukar ha bra låtar, Sigrid känner jag inte till och inte de andra heller. Och sedan är det hon Kamferdrops också.

Kamferdrops cover på Jag trodde änglarna fanns, som Kikki gjorde tillsammans med Ole Ivars, nådde stora framgångar på spellistorna.
– Det är kul att låten fick nytt liv igen. Vi gjorde ett jobb tillsammans då jag dök upp och sjöng hennes version i sista refrängen, berättar Kikki.
Tittar man på oddsen tippas Kikki tillsammans med Edward Blom ta hem bottenplatserna.
– Ja, men det är ju bra, då kanske man ska lägga en slant på sig själv. Man kanske vinner storkovan, säger hon med ett skratt.

Hur är det då med nerverna inför lördagen?
– De är i schack än så länge. De vilar.

Kommer du vara med i Mellot fler gånger?
– Nej, det blir ju inga fler jubileum så. Jag sa till mina barn att de får passa på att titta, det här är sista gången som morsan är med i mello. Jag har tvingat hit dem. De tycker det är kul, de har varit med alla gånger. Inte 1978 för då var de inte påtänkta. 1985 var min dotter med men då var hon instängd i magen.
I höstas medverkade Kikki i tv-programmet Så mycket bättre och i september släppte hon sitt senaste album Portrait Of A Painted Lady.
– Det är underlaget till en fullspäckad konsertturné på 22 jobb som börjar den 14 mars runt hela Sverige. Då säger vi nej tack till alla baciller. Januari, februari är inte bra månader för oss som sjunger.

Och då lägger man Mellot där … ?
– Ja, då passar man på att lägga man Melodifestivalen där, det är smart, säger hon med ett skratt. Men nu är jag frisk, jag har redan haft mina baciller.

Kikki i Melodifestivalen 1978-2018
1978 – Miss Decibel med Wizex, andra plats
1980 – Mycke mycke mer med Chips, fjärde plats
1981 – God Morgon med Sweets ’n chips, andra plats
1982 – Dag efter dag med Chips – vinnare och åttonde plats i Eurovision Song Contest
1983 – Varför är kärleken röd, andra plats
1985 – Bra vibrationer – vinnare och tredje plats i Eurovision Song Contest
1992 – En enda gång – fjärde plats
2002 – Vem e de du vill ha med Kikki, Bettan och Lotta, tredje plats
2006 – I dag & i morgon – tionde plats
2018 – Osby Tennesee

×