Servicedirektör Pål Svensson, Elin Gustafsson (S), kommunalråd, Johan Lambreus Mattsson (MP), servicenämndens ordförande, Stina Greberg, marknadschef på Skanska och Jörgen Christiansson som är distriktschef på Skanska höll under fredagen en pressträff i Svaneskolans aula.foto: Erika Dahlin Jönsson
– Det här är nödvändigt, säger Anders Ebbesson (MP), ordförande i utbildningsnämnden. I sju, åtta år har det varit en kamp att varje år hitta gymnasieplats för Lunda­ungdomarna på hemmaplan. Varje år har man lyckats – men om inte Hedda Anderssongymnasiet kunnat öppna redan till hösten hade situationen varit ohållbar, enligt Ebbesson. – Polhem och Katte går på knäna, säger han.
– Intresset för det nya gymnasiet är stort, både hos elever och lärare, ­säger Malin Dahlgren, tf rektor på Hedda Anderssongymnasiet. 120 personer kom till tisdagens öppet hus i Svaneskolans aula. I dagarna kommer jobbannonserna läggas ut, men en hel del spontanansökningar har redan kommit in.
I den enplanslänga av Svaneskolan som vetter mot Möllegatan kommer Hedda Anderssongymnasiet till hösten inhysa en del av sina lektioner, så även i byggnaden som vetter mot Polhem.

Nya gymnasiets utseende avgörs i tävling

Lund Hur Lunds femte kommunala gymnasieskola kommer se ut avgörs i en arkitekttävling. Under fredagen beslutades att det är Skanska som ska bygga skolan. De första eleverna börjar till hösten.

Den nya kommunala gymnasieskolan i Lund, Hedda Anderssongymnasiet, är en historisk kunskapssatsning, enligt kommunalråd Elin Gustafsson (S), men hon understryker att det är ett projekt som kommer att ta lång tid – ännu är det inte bestämt när det första spadtaget ska tas och skolan förväntas inte stå färdigbyggd förrän 2023.
Skanska är det som nu fått i uppdrag att bygga skolan. Detta beslutades under fredagsmorgonen och bygget ska ske i en ”samverkansentreprenad”.
– Vi krokar arm med Skanska och tillsammans jobbar vi fram kvalitén, sa Elin Gustafsson (S) under en pressträff på fredagen.

Hur skolan kommer att se ut är ännu inte bestämt. En tävling pågår där fyra arkitektgrupper arbetar fram varsitt förslag och i april ska dessa vara färdiga. Förutom ritning över själva skolan ska förslagen innehålla en volymberäkning för hur många bostäder som också kan byggas på fastigheten.
Redan till hösten ska Hedda Anderssongymnasiet dra igång undervisning i lokaler som i dag tillhör Svaneskolan. Eleverna som går på Svaneskolan kommer så småningom flyttas till Parkskolan och för varje år kommer Hedda Anderssongymnasiet kunna ta emot fler elever. Så småningom är tanken att gymnasiet ska kunna erbjuda alla högskoleförberedande program – men till en början är det ekonomi- och teknikprogrammen som man startar upp.
– Det är populära program, säger Malin Dahlgren, tf rektor för det nya gymnasiet, och berättar att det är de program där det i dag råder mest platsbrist.

Malin Dahlgren, som tidigare arbetat som rektor på bland annat Polhemskolan, beskriver Hedda Anderssongymnasiet som ett drömprojekt.
– Att få vara med och starta skolan när det verkligen behövs, det är jättekul, sa hon till Skånskan efter pressträffen.
Nu gäller det att locka till sig niondeklassarna – utan att ha en byggnad att visa upp.
– Det är en riktig utmaning, säger Anders Ebbesson (MP), ordförande i utbildningsnämnden.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×