Foto: TT

Missen: Betalade 158 000 för mycket för HVB-hemmet

HÖRBY Hörby kommun har hamnat i tvist med förre ägaren till HVB-fastigheten på Ernst Ahlgrensgatan 3.
Kommunen betalade av misstag 150 000 kronor för mycket för huset, och i sista stund lade man på ytterligare 8 000 kronor på köpesumman – utan att någon kan förklara varför det blev så.

Problemen fortsätter alltså att hopa sig för kommunen när det gäller HVB-hemmet på Ernst Ahlgrensgatan 3.
Husköpet är sedan tidigare olagligförklarat av förvaltningsrätten, och kommunen har även fått en stämning på tio miljoner kronor på halsen för att ha brutit avtalet med skandalomsusade Café Strandpärlan om HVB-verksamheten.

Men det slutar inte med det. I fullmäktige på måndagskvällen avslöjades nya detaljer om husaffären. Från talarstolen levererade kommunalrådet Susanne Meijer (S) nyheten att kommunen av misstag råkade betala 150 000 kronor för mycket för huset när affären gjordes upp i somras.
Det var efter en fråga från Stefan Borg (SD) som Susanne Meijer tog till orda. Stefan Borg undrade om det stämde att kommunen har betalat 150 000 kronor för mycket för huset. Susanne Meijer bekräftade att så är fallet.
Hörby kommun gav drygt 5,8 miljoner kronor för fastigheten, som i grunden är ett nyare gatuhus i tre våningar. Huset är ombyggt och kommunen driver ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar i det.
Tidigare hyrde kommunen byggnaden under en kortare tid. När husaffären genomfördes var det meningen att avdrag skulle göras för tre månadshyror á 50 000 kronor. Av någon anledning gjordes inte detta, vilket innebar att köpesumman blev 150 000 kronor för hög.

– Det är en miss i hanteringen. Det var semestertider när betalningen handlades. Kommunen hyrde huset i tre månader innan man köpte det. I hyreskontraktet stod det att vid en eventuell försäljning skulle hyran på 50 000 kronor i månaden dras av. Men det gjordes inte, säger Dick Nyström, administrativ chef på socialförvaltningen.
Felet upptäcktes efter en vecka, och kommunen begärde då tillbaka pengarna. Men säljaren gick inte med på kravet.
– De 150 000 kronorna bestrider vi, och vi har anlitat en advokatbyrå för att kräva in pengarna. Den juridiska processen pågår. Det har blivit fel. Vi hoppas att motparten betalar tillbaka.
– Det här är skattepengar som ska in i maskineriet igen, sade Susanne Meijer.
Stefan Borg ställde även en fråga om hur kommunalrådets plan ser ut för att lösa situationen, nu när förvaltningsrätten har rivit upp beslutet om köpet.

– Kan köpet återgå? Kan huset säljas? undrade Stefan Borg.
Susanne Meijer svarade att det inte finns några formella hinder att verkställa beslutet, trots domen, och att kommunen anser att missen att fastighetsbeteckningarna inte fanns med i kallelsen är av mindre betydelse.
– Vi har överklagat beslutet och jag avvaktar domen innan jag tar ställning till frågorna. Vi anser att det är ett ringa fel, framhöll Susanne Meijer.
Stefan Borg säger till Skånskan att han inte alls är nöjd med svaren.
– Det är skrämmande att kommunen ägnar sig åt affärer i mångmiljonklassen utan att ha koll på hur mycket man betalar ut och hur det har gått till. Och att skylla på att det var semestertider håller inte, säger han.
Det finns ytterligare en märklig detalj kring affären. Av köpehandlingarna, som SkD har tagit del av, framgår det att kommunen gav 5 858 000 kronor för huset. Det är 8 000 kronor mer än vad fullmäktige sade ja till när affären godkändes. Då sattes köpesumman till 5,85 miljoner.
Dick Nyström vet inte varför kommunen lade på 8 000 kronor på summan när pengarna betalades ut.

Är det i själva verket så att kommunen har betalat 158 000 kronor för mycket i stället för 150 000?
– Det kan jag inte svara på. Men det som vi är tvistiga med säljaren om är 150 000 kronor, säger han.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×