… men museet saknar pengar

MALMÖ Museet har inga pengar för att få in ubåten under tak.
Just är man fullt upptagen med att planera för hur hörsalen kan byggas om till en 360-gradig biograf.

– Vi hade gärna sett att det hade gått att skydda ubåten på något sätt. Men där har vi inte något nytt att erbjuda, säger Attila Rostoványi, stabschef på Malmö museer.
2011 började man på museerna skissa på att bygga om och till teknik- och sjöfartsmuseet mot Citadellsvägen. I utbyggnaden ingick tak över ubåten men framför allt att skapa en ny utställningsyta för magasinerade föremål som inte får plats i de ordinarie utställningarna.

Men planerna ändrades delvis när museet hösten 2016 sökte och fick 20 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Pengarna ska användas till teknikinvesteringen för en 360-gradig biograf, en dom, där vetenskapliga framsteg i samarbete med Malmö universitet kan presenteras på ett intressant och medryckande sätt i samarbete med fyra liknande centra.
Och det är biografen som nu är i centrum.
– Den ska vara på plats 2019, säger Attila Rostoványi.

Planerna på att öppna upp museets baksida har dock inte övergetts. Området ska göras mer tillgängligt genom att staketet mot Citadellsvägen tas bort och fräschas upp – och kanske ska en lekplats med teknik- och hållbarhetstema in.

Men var passar ubåten in?
– Den passar ju in i den övergripande planen. Men det blir ganska kostsamt även om man bara sätter ett enkelt tak över den. Sen är det en annan sak att bygga en byggnad. då tillkommer driften för den och det har vi ingen finansiering för i nuläget.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×