Per Gahrton är sedan ett år skriven i Hörby, men gården han haft som sin skånska bas sedan 1980. Foto: Håkan Jacobsson
Per Gahrton var ett känt namn inom Folkpartiet innan han var med om att starta Miljöpartiet. Foto: Håkan Jacobsson
Per Gahrton var ett känt namn inom Folkpartiet innan han var med om att starta Miljöpartiet. Foto: Håkan Jacobsson

Han kallar sig realistisk fundamentalist

TILLBAKA. Per Gahrton har navigerat på den politiska kartan i ett halvt sekel – han kallar sig realistisk fundamentalist.
– Jag är fundamentalist i min åsikt att vårt konsumtionssamhälle måste förändras i grunden, men realist när det gäller åtgärderna för att nå dit.

Namn: Per Gahrton
Yrke: Pensionär, debattör, politiker, författare.
Familj: Frun Drude Dahlerup, en dotter från tidigare äktenskap.
Bor: Gård i Bessinge sydost om Hörby.
Aktuell: Fyller 75 år den 2 februari.

– Jag vill visa upp att trots att jag varit kritisk mot politiken i regeringen är jag ingen avhoppare.
En kritik han har mot de egna ministrarna i Mijöpartiet är att han tycker att de borde ha varit tydligare med att många förslag är kompromisser mellan dem och socialdemokraterna; han menar att väljarna förstår att det är vad som sker och att kompromisser är helt naturligt, inget man behöver skyla över med försäkringar om att förslagen och besluten är helt i partiets linje.
Det förvånade en del när Per Gahrton för ett par veckor sedan tillkännagav att han ställer upp som kandidat i riksdagsvalet för Miljöpartiet. Han fyller ju ändå 75 år.
– Jag blev ombedd att bli språkrör för Gröna Seniorer. Jag har varit rätt passiv där – det har krävts en övergångstid för att identifiera mig som pensionär, säger han med ett snett leende.
Då lät han sig också övertalas att bidra med sitt namn på valsedlarna.
Han finns med på två skånska listor till riksdagsvalet, på femte respektive sjätte plats. Det gör att han knappast kommer in i riksdagen utan att tillräckligt många väljare kryssar i just för honom.
Innebär det att han ska ut och kampanja för att värva röster?
– Nej, men jag kan ju inte hålla käften på sociala medier. Och på debatter ställer jag upp; nu den 13 ska jag debattera mot Ann Heberlein i Lund.
Rent allmänt reflekterar han att hans generation är underrepresenterad bland dem som bestämmer. Med sin kandidatur hoppas han kunna påminna väljare som varit med ett tag om varför partiet en gång skapades – han var en av initiativtagarna.
– Det var min generation som upptäckte miljöproblematiken. Jag inbillar mig – fast jag kan ju ha fel – att det finns en tyst opinion som kan mobiliseras bland de äldre.
Han pratar till exempel om att en folkomröstning faktiskt sagt att kärnkraften skulle vara avvecklad 2010.
Rena pensionärsfrågor blev han medveten om redan i början på 70-talet, berättar han, när han gjorde ett intervjuarbete bland äldrfe människor för en akademisk undersökning.
När Per Gahrton var med om att bilda Miljöpartiet för snart 40 år sedan var han sedan länge en känd politisk profil. Redan på 60-talet gjorde han sig hörd, då som ung företrädare för Folkpartiet, som numera heter Liberalerna.
– Liberal blev jag redan i Kristianstad.
Det var där han växte upp. Hans mor dog när han var nio år, när fadern gifte om sig flyttade de till Färlöv, inte långt därifrån.
Per Gahrton började studera sociologi i Lund, gifte sig och bosatte sig i Nöden, omskrivna kvarter.
Han blev ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund och var en röst som ständigt hördes i debatten. På den tiden, åren kring 1970, handlade den mycket om utrikespolitiken.
– Vi levde i en tid när den engagerade, åtminstone de unga. Palestina, Vietnam, synen på USA, atombomben, avkoloniseringen.
Efter tre år i Lunds kommunfullmäktige kom Per Gahrton in i riksdagen 1976. Han valdes in även 1979, men berättar att hans valkampanj för Folkpartiet då var halvhjärtad.
– Jag gjorde den med blödande hjärta. Jag hade blivit mer och mer antimaterialistisk, allt mer tveksam till kärnkraften.
Så när han kom in i riksdagen hoppade han av för att vara med och bilda Miljöpartiet.
Han hade ju faktiskt kunnat sitta kvar:
– Det är klart att det hade varit praktiskt att ha en röst i riksdagen, men jag tror att väljarna hade reagerat negativt på det. Jag var ju vald för Folkpartiet.
Men han kom in i riksdagen igen, satt för Miljöpartiet 1988-1991 och 1994-1995. En kort period innan dess var han partiets manliga språkrör.
1995 blev han Europaparlamentariker och var det till 2004.
Han var faktiskt emot ett inträde i EU, men har inställningen att när vi nu är med så får man påverka dess utveckling inifrån; till exempel vill han inte att EU ska utvecklas till någon form av Europas Förenta Stater.
Att gå ur EU menar han inte längre är något alternativ, när nästan alla andra är med.
Per Gahrton har varit rubrikernas man i bortåt femtio år, på gott och ont.
– Jag har en del väldigt engagerade anhängare – och en del väldigt engagerade motståndare.
Uppmärksamhet har det också väckt när han dömdes till fängelse för vapenvägran – han ställde inte upp på en repövning – och för rattfylleri, bara för ett par år sedan.
Per Gahrton har numera sin utgångspunkt i Bessinge, sydost om Hörby. Där är han numera skriven, men stället har han haft sedan 1980.
Det har sin rot i att han skilde sig i slutet på 70-talet, gifte om sig och bosatte sig i Stockholm.
– Jag ville ha en bas här också. Min dotter har också alltid bott i Lund.
Sedan dess har han hunnit byta livspartner igen. Sedan mer än 25 år är han tillsammans med Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap.
– För något år sedan flyttade hon till Danmark, så jag åker dit minst en gång i veckan.
De träffades under en valvaka – möjligen höjden av romantik för en politiker:
– Det var den 2 juni 1992, och Danmark hade folkomröstning om Maastrichtavtalet. Hon ledde nej-sidan, som vann. Jag hade deltagit i valrörelsen lite.
Då talade han säkert danska. Han har ett starkt intresse för språk, klarar sig på de flesta västeuropeiska tungomål. Ryska fixar han också. På bordet vi sitter vid ligger en bok på arabiska, liksom en ordbok på kinesiska.
Själv har han skrivit flera tiotals böcker, mest om politik ur olika aspekter, men det har faktiskt också blivit ett par deckare, i politisk miljö.
Och han fortsätter skriva:

Namn: Per Gahrton
Yrke: Pensionär, debattör, politiker, författare.
Familj: Frun Drude Dahlerup, en dotter från tidigare äktenskap.
Bor: Gård i Bessinge sydost om Hörby.
Aktuell: Fyller 75 år den 2 februari.

×