Sanna Fries tycker om Biblio – den nya appen som fått fler Kävlingebor att låna e-ljudböcker.foto: Erika Dahlin Jönsson
Sanna Fries lyssnar just nu på "Sapiens" men tycker egentligen att deckare gör sig bäst i ljudboksformat.

70 procent fler lån med ny ljudboksapp

Kävlinge Sedan 1 januari kan Kävlingeborna låna ljudböcker genom appen Biblio. Och det verkar ha blivit en succé – i januari ­genomfördes 559 lån, 70 procent fler lån än under december månad.

Även tidigare har låntagarna kunnat låna e-ljudböcker över nätet – men med den nya appen Biblio har det blivit enklare, enligt Kävlinges bibliotekschef Sanna Fries.
– Tidigare har böckerna legat i en katalog och man har varit tvungen att ha ett Adobe-konto. Nu kan man ha alla e-ljudböckerna i appen, säger Fries till Skånska Dagbladet.
Appen Biblio presenterades av Axiell media i september förra året under bokmässan i Göteborg.

Det är många kommunala bibliotek som nu anslutit sig till Biblio – bland annat biblioteken i Lund, Eslöv, Höör, Staffanstorp och Svedala.
– Det här är den nya lösningen som de allra flesta bibliotek ska komma att erbjuda, säger Sanna Fries.
I Kävlinge har de kommunala biblioteken använt appen sedan 1 januari – och det har blivit en succé.
– Vi har haft fler lån av e-ljudböcker i januari än i december.

I december förra året var det sammanlagt 330 lån av e-ljudböcker som genomfördes i Kävlinge. Sedan man i kommunen började använda Biblio efter nyår har det genomförts 559 lån. Det innebär att 70 procent fler lån genomförts i januari jämfört med december.
– Vi har fått många positiva kommenterar. Och vi vill att ännu fler ska låna e-ljudböcker. Vi tycker att e-medier är framtiden.

Att låna e-ljudböcker är gratis för låntagaren, men varje lån kostar en slant för biblioteken. Därför har man i Kävlinge satt en gräns på max ett lån i veckan per låntagare. Efter 28 dagar i appen försvinner ljudfilen av sig själv och därför finns ingen risk för förseningsavgifter och inte heller några köer behöver man stå i för att få tillgång till en bok.
– Det finns ingen gräns för hur många som kan låna samma bok samtidigt, säger Sanna Fries.

Fries har själv laddat ner appen och tycker, trots en del tekniska problem, att det funkar bra.

Har du något e-ljudboks­tips?
– Jag tycker att deckare gör sig bra som e-ljudbok. Där är det ofta författaren själv som läser in med dramatisk röst, säger ­Sanna Fries – men boken hon läser just nu handlar om människans historia.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×