Skåne

Psykiatriambulans på försök i Skåne

Artikel Skåne Nu ska försök med psykiatriambulanser i Skåne genomföras.

2016 beslutade regionfullmäktige att införa ett försök med psykiatriambulanser med efterföljande utvärdering om en eventuell permanent fortsättning.

Beslutet togs efter en motion från Centerpartiet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Rapporterande verkstadsjättar sänker börsen

Oroligt på börsen. Arkivbild.
Oroligt på börsen. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsen sjunker i en global våg av marknadsoro. Fortsatta problem med spridningen av coronavirus runt om i världen och en försämrad relation mellan USA och Kina präglar stämningen.
OMXS-index har strax före klockan 15.30 backat 0,3 procent, med rapporterande verkstadsjättar som sänken.

Sandvikaktien rasar med 5,4 procent efter en rapport för årets andra kvartal där orderingången blev oväntat svag och där Sandvik varnar för en trög återhämtning under coronakrisen.

Atlas Copcos aktie drar också nedåt, trots att bolaget på pappret överträffade marknadens förväntningar. Aktien faller 3 procent.

Den rapporterande aluminiumtillverkaren Gränges är en annan förlorare, med ett kursras på 11 procent.

Nedgången dämpas av Getinge, som enligt en delårsrapport går bättre än väntat både vad gäller vinst och orderingång. Marknaden gör tummen upp för medicinteknikbolaget, vars aktie lyfter nästan 7 procent.

Storbankerna återhämtar sig samtidigt efter nedgångarna i onsdags. SEB-aktien stiger 3,2 procent, medan Handelsbankens aktie går upp 2,6 procent. Nordea och Swedbank, som rapporterar på fredagsmorgonen, följer med uppåt.

Bra går även bilservicebolaget Bilia, vars aktie lyfter 4,6 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning.

Den allmänna börsnedgången ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och följer på en skakig börshandel i Asien under natten, där bland annat Shanghaibörsen rasade med 4,5 procent – den största nedgången sedan början av februari – trots starka BNP-tal för andra kvartalet från Kina.

Marknaden oroas av att allt fler länder nu tvingas återinföra restriktioner för att hejda spridningen av covid-19, samtidigt som relationen mellan USA och Kina blir allt mer kärv.

Sport

Laget betalar stjärnans lön trots allt

Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Sport
Sport Lön eller hälsa. Det var vad basketstjärnan Elena Delle Donne skulle tvingas välja mellan sedan WNBA-ligan inte gav henne ett medicinskt undantag inför seriestarten.
Nu har Washington beslutat att ge henne lön oavsett om hon spelar eller inte.

Den 30-åriga Washingtonforwarden, som tog OS-guld 2016 och VM-guld 2018 med USA, har sedan nio år en kronisk borreliainfektion som förstör hennes immunförsvar och som tvingar henne att äta 64 tabletter om dagen, skriver Delle Donne i ett uttalande på Players Tribunes webbplats.

Eftersom hon tillhör en riskgrupp för coronaviruset har Delle Donne, med intyg från både sin egen läkare och lagläkaren, begärt att få slippa spela årets säsong som ska spelas på IMG Academy i Bradenton i Florida, med start den 25 juli.

Ligans läkare nekar henne ett medicinskt undantag, som innebär att hon skulle ha sluppit spela men fortfarande fått lön.

"Jag har nu två alternativ. Antingen att riskera mitt liv eller att förlora min lön. Det gör ont, riktigt ont", skriver Delle Donne, som blev väldigt överraskad över beslutet.

"Jag har spelat hela karriären med ett försvagat immunsystem. Vad ligans läkare säger är att jag fejkar en sjukdom, att jag försöker att slippa jobba och ändå få lön."

Delle Donne, två gånger vald till ligans mest värdefulla spelare, tror att hon kanske är för bra för att bli trodd av ligaläkarna.

– Jag är inte säker och vill inte tro det, men tyvärr kanske det är så, säger hon till ESPN.

ESPN uppger nu att Washington Mystics tänker betala lön till stjärnan även om hon inte spelar.

FAKTA

Fakta: WNBA-säsongen

Årets säsong för basketdamerna skulle ha spelats mellan den 14 maj och 22 september, men sköts upp på grund av coronapandemin.

I stället inleds säsongen den 25 juli. De tolv lagen ska spela 22 omgångar, följt av ett traditionellt slutspel.

Alla matcher spelas på samma plats, IMG Academy i Bradenton i Florida.

Sport

OS-finalist dopningsavstängd

Deajah Stevens, i mitten, i VM-finalen 2017.
Deajah Stevens, i mitten, i VM-finalen 2017.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport

Den amerikanska sprintern Deajah Stevens missar OS i Tokyo. Hon har stängts av i 18 månader för dopningsbrott.

Stevens, sjua på 20 meter vid OS 2016 och femma i VM året därpå, stängs av för att ha missat flera dopningstester.

Avstängningen gäller från den 17 februari i år.

Nyheter

Problem med analyser av självtester även i Skåne

N3sQ6ITV_fWKoMr3ieXucCkB_Hs.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Uppemot en fjärdedel av alla självtester som görs för covid-19 i Skåne går inte att bedöma. Men regionen vill ändå inte bryta samarbetet med laboratoriet som genomför bedömningarna.

På onsdagen meddelades att Region Blekinge tillfälligt stoppar egenprovtagningen för covid-19. Orsaken är att man har upptäckt brister i hur proverna analyseras, skrev regionen i ett pressmeddelande.

"Vi behöver föra en dialog med leverantören för att åtgärda bristerna. Vi återkommer med besked om nästa veckas egenprovtagning senare under den här veckan. Målet är att komma i gång med egenprovtagningen igen så snart som möjligt", säger Stefan Österström, stabschef för krisledningen i Region Blekinge.

Även i Halland har man haft problem med testerna. Den 30 juni att var tredje test under en tvåveckorsperiod misslyckats.

Nu visar det sig att även Region Skåne har märkt av samma problem. Här är det var fjärde eller femte test som inte har kunnat bedömas, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Det kan finnas flera olika felkällor till detta. Vi ser över hela kedjan från provtagningsinstruktion till analys tillsammans med de aktörer som är involverade i tjänsten, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Laboratoriet som genomför testerna, och som upphandlats av Folkhälsomyndigheten, ska vara medvetna om problemet och arbetar tillsammans på en lösning.

- Det är viktigt att påpeka att de provsvar som kommer från självtesterna och som svaras ut som positivt eller negativt har hög säkerhet. Men det finns tyvärr flera provtagningar som inte är bedömbara och där kunden uppmanas att beställa ny provtagning, säger Mattias Waldeck.

Trots bristerna har man inga planer på att avbryta testerna eftersom de lättar trycket på regionens egen provtagningskapacitet.

Inrikes

Gynnsamt virusläge i Sverige - värre globalt

Inrikes
Inrikes Trots rapportering om trängsel i kollektivtrafiken är virusläget i Sverige fortsatt gynnsamt med relativt få nya inläggningar på iva.
– Trenden håller i sig, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Det senaste dygnet har 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 593 personer. Totalt har 76 877 personer bekräftats smittade, 385 fler än i onsdags.

Enligt Folkhälsomyndigheten faller något eller några av de nya dödsfallen som rapporteras under torsdagen ända tillbaka till den 23 juni.

"Görs mycket gott"

Under torsdagens presskonferens påminde Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, om råd inför sommaren. Bland annat tog han upp problematiken med trängsel i kollektivtrafiken.

– Det finns områden som fortsatt är problematiska där vi arbetar med Transportstyrelsen för tydligare underlag. Vi behöver också fundera på om vi ska uppdatera vår egen föreskrift på något sätt, säger han.

Trots tio miljoner invånare i Sverige så görs mycket gott arbete och många håller sig till de rekommendationer som finns, enligt Carlson.

Trenden håller i sig

Trots en del trängsel ser den svenska situationen fortsatt gynnsam ut och det är bara enstaka patienter som läggs in på iva. På torsdagen vårdas 73 patienter på landets intensivvårdsavdelningar och fem av landets regioner rapporterar noll inlagda patienter med covid-19. Fyra regioner har endast en inneliggande patient på intensivvården.

– Trenden håller i sig även under de här senaste två dygnen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har också publicerat ny information om hur länge personer vårdas för covid-19.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 vårddygn eller fler vårddygn. Så när vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att det finns personal, säger Taha Alexandersson.

Globala läget värre

I resten av världen är i dag 13,5 miljoner bekräftade fall rapporterade och 584 000 personer är avlidna.

Det är en fortsatt bevärlig situation på många håll, bland annat i USA där man ser en kraftig ökning i antal fall. Även Brasilien har fortsatt stora bekymmer med smittspridningen.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi har en kraftigare ökningstakt när det gäller det globala läget.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Slutspurt inför budgetkampen

Statsminister Stefan Löfven (S) på besök hos Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.
Statsminister Stefan Löfven (S) på besök hos Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Utrikes
Utrikes Argumenten slipas och de sista påtryckningsförsöken görs när EU-ländernas 27 ledare laddar för årets viktigaste toppmöte.
Bataljen i Bryssel kan avgöra hela unionens närmaste framtid.

Klockan 10 på fredagsförmiddagen ska statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor få träffa varandra på riktigt igen, för första gången sedan slutet av februari.

I potten ligger både långtidsbudgeten för de närmaste sju åren och hela det enorma coronastöd som EU-kommissionen föreslagit för att få ekonomin på fötter igen efter pandemin.

"Det är dags nu. En uppgörelse är nödvändig. Vi måste hitta fungerande lösningar och nå en överenskommelse, för våra medborgares bästa", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i sin inbjudan till mötet.

Kompromisser

Michel lade fram ett kompromissbud i förra veckan, med aningen mindre budget än vad som tidigare föreslagits.

Sannolikt blir nu ytterligare kompromissförslag framlagda under fredagen. I så fall väntas ledarna få natten mot lördagen på sig att låta sina underlydande bedöma innehållet innan det verkliga förhandlandet kan komma igång.

Oenigheten är dock stor och många tvivlar på att en uppgörelse kan nås redan nu – oavsett om ledarna sitter kvar ända till på söndag.

– Det är en öppen fråga om det blir ett avslut nu till helgen, eller om det behövs ytterligare ett möte, konstaterade EU-minister Hans Dahlgren (S) efter ett webbmöte med de övriga medlemsländerna i onsdags.

Löfven i Paris

In i det sista gör de olika länderna försök att påverka varandra. Löfven är under torsdagen på snabbvisit i Frankrike där president Emmanuel Macron bjuder på lunch.

Sverige tillhör EU:s "frugala fyra" tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna. De fyra vill ha en försiktig budget och manar till lån snarare än bidrag till de coronadrabbade länderna.

Frankrike är på näst intill helt motsatt sida och är en av de drivande bakom rejäla bidrag till de värst drabbade.

Efter lunchen i Paris ska Löfven lägga fram sin syn på förhandlingsläget i ett telefonmöte med riksdagens EU-nämnd klockan 16 i eftermiddag.

Michel i Madrid

Samtidigt har en rad tunga EU-företrädare varit i Spanien för att ytterligare inskärpa allvaret i läget.

Den spanska regeringen har anordnat en högtidlig ceremoni för att hedra de 28 000 invånare i landet som dött i covid-19.

På plats fanns bland andra Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentets talman David Sassoli och världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Vi delar samma smärta och sorg över hela Europa och världen. Det förenar oss och jag tror att vi tillsammans kan kliva fram starkare efter den här krisen", skriver von der Leyen på Twitter.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Coronastödet och långtidsbudgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU:s permanente rådsordförande vill göra det från år 2026, bland annat med hjälp av intäkter från en gemensam plastavgift, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna samt en ny avgift för multinationella nätjättar.

När det gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27 har kommissionen föreslagit en summa på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. Permanente rådsordföranden föreslår i sin tur en kompromiss som landar på 1 074 miljarder. I förslagen ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Källa: Europeiska rådet.

Ekonomi

USA: 1,3 miljoner nyanmälda som arbetslösa

USA:s arbetslöshet har fastnat på en hög nivå efter chockökningen i mars. Arkivbild
USA:s arbetslöshet har fastnat på en hög nivå efter chockökningen i mars. Arkivbild
Foto: Elaine Thompson AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet nyanmälda som arbetslösa i USA i förra veckan sjönk till 1,3 miljoner förra veckan, en nedgång med 10 000 jämfört med veckan före, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Men analytiker hade i snitt räknat med en något större nedgång, till 1,25 miljoner, enligt Reuters.

I slutet av mars, med stora delar av USA:s ekonomi helt nedstängd, lyfte antalet anmälda arbetslösa till 6,9 miljoner under den värsta veckan. Men trots den stora minskningen i antalet arbetslösa sedan dess är de nivåer som nu råder omkring dubbelt så höga som under USA:s bolånekris och recession 2007–2009.

Före coronakrisen låg rekordet för antalet nyanmälda som arbetslösa i USA under en vecka på 695 000, en nivå som uppnåddes 1982.

Totalt fick 17,3 miljoner amerikaner arbetslöshetsunderstöd under veckan som avslutades den 4 juli, vilket är den lägsta nivån sedan april.

Inrikes

Mer distansplugg ska minska trängseln i höst

Utbildningsminister Anna Ekström (S) öppnar för mer distansundervisning för gymnasieelever i höst, om trängsel på bussar och tåg kräver det när skolorna öppnar igen.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) öppnar för mer distansundervisning för gymnasieelever i höst, om trängsel på bussar och tåg kräver det när skolorna öppnar igen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen ökar möjligheterna för gymnasier att undervisa på distans, om problem med trängsel på bussar och tåg kräver det.
Syftet är att minska smittrisken – men fackförbunden varnar för att det kan medföra högre arbetsbelastning för lärarna.

Möjligheten öppnas i och med att regeringen ändrar i en förordning. Den är nödvändig, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S), eftersom gymnasierna i höst återgår till undervisning i skolan igen. Under våren har undervisningen skett på distans på grund av pandemin, för att minska smittrisken.

När skolorna öppnar igen innebär det ett kraftigt ökat resande – många gymnasieelever reser relativt långt med buss, regionaltåg, pendeltåg och tunnelbana. För eleverna innebär det ingen större risk, men äldre resenärer kan få en ökad risk att bli allvarligt sjuka.

– Om många elever åker kan det bli trångt för andra, säger Ekström.

Planera och leda

Enligt Anna Ekström ska möjligheten regeringen nu ger bara användas vid farlig trängsel i kollektivtrafiken. Men före det ska kollektivtrafikbolagen ha gjort vad de kan för att minska trängseln genom att öka turerna och skolorna ska försöka anpassa schemat, till exempel genom att senarelägga lektionsstart så att eleverna kan resa när morgonrusningen är över.

– Det kan behövas i vissa regioner, men inte andra. Det är helt beroende av hur situationen är när det gäller kollektivtrafiken och där är förhållandena väldigt olika i olika delar av landet, säger Anna Ekström.

TT: Kan inte det här locka gymnasierna att ha mer distansundervisning eftersom det är billigare?

– Det här får bara användas för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Tanken är inte att det här ska användas som ett sätt att tjäna pengar, det ska användas för att se till att man kan bedriva undervisning utan att smitta sprids.

"inte negativt för lärarna"

På vilket sätt det ska kontrolleras att skolorna inte missbrukar möjligheten har Anna Ekström inget exakt svar på ännu, men säger att ansvaret att följa reglerna ligger på huvudmännen.

– Vi har en Skolinspektion som har till uppgift att se till att regelefterlevnaden fungerar, men vi lever också i en pandemi där det är upp till var och en att ta ansvar, säger hon.

Under våren har många lärare vittnat om problem med att planera och leda distansundervisning och vanlig undervisning samtidigt. Anna Ekström är medveten om det, men menar att det nya beslutet inte kommer att ställa till med problem.

– Den här möjligheten innebär att en del av lektionerna helt enkelt kommer att bedrivas som distansundervisning i stället för närundervisning. Min bedömning är att det kommer att underlätta arbetet på skolorna, och jag har inte uppfattat att det skulle vara negativt för lärarna, säger hon.

Oro för ökad arbetsbörda

Lärarfacken däremot är av en annan uppfattning. Maria Rönn, vice ordförande i Lärarförbundet, ser på beskedet med blandade känslor.

– Å ena sidan är det så att så länge smittrisken och krisen består så kommer vi att befinna oss under extraordinära omständigheter, även i skolan. Men det är oerhört viktigt att huvudmännen bara använder den här möjligheten när det är nödvändigt så att inte distansundervisning blir den nya normen, säger hon.

Hon ser flera negativa aspekter med distansundervisning, men framför allt är hon orolig för att lärarnas arbetsbörda ska öka.

– Lärarna har tvingats att både dubbel- och trippelarbeta. Det är en farhåga som jag ser med detta, säger Maria Rönn.

Även Sara Svanlund, vice förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, varnar för högre arbetsbelastning. Samtidigt ser hon ändå positivt på beskedet.

– Det är positivt att man kan göra regionala anpassningar till olika smittorisker. Vi ser att det har drabbat Sverige på olika sätt på olika håll, och då måste man göra vissa anpassningar, säger hon.

Alice Nordevik/TT

Lars Larsson/TT

'Tanken är inte att det här ska användas som ett sätt att tjäna pengar', säger Anna Ekström om risken för att gymnasieskolorna lockas till att gå över till mer distansundervisning eftersom det är billigare.
"Tanken är inte att det här ska användas som ett sätt att tjäna pengar", säger Anna Ekström om risken för att gymnasieskolorna lockas till att gå över till mer distansundervisning eftersom det är billigare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Distansstudier för att minska trängsel

Genom en förordningsändring kan gymnasieskolor under vissa förutsättningar nu kombinera närundervisningen med viss fjärr- eller distansundervisning. Till exempel kan man lägga en del undervisning i början eller slutet av dagen som distansundervisning.

Syftet är att minska farlig trängsel i kollektivtrafiken.

Men före det ska kollektivtrafikbolagen ha gjort vad de kan för att minska trängseln genom att öka turerna och skolorna ska försöka anpassa schemat, till exempel genom att senarelägga lektionsstart så att eleverna kan resa när morgonrusningen är över.

Förordningsändringen träder i kraft den 10 augusti 2020.

NÄSTA ARTIKEL