MALMÖ 2009-05-10 Malmö FF-klacken med skånska flaggor och ljusblå banderoller på läktaren i Swedbank Stadion i Malmö under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och Djurgården. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX / Kod 10600

MFF startar akademi på Korsbackaskolan

Kävlinge Korsbackaskolan har skrivit avtal med Malmö FF om att starta en fotbollsakademi.
Med start i höst ska 25 elever i varje årskull tas ut till akademin.

Initiativet har tagits av Korsbackaskolans rektor Mats Svensson, som har erfarenhet av att starta idrottsakademier på andra skolor.
– Jag har själv en fotbollsbakgrund som spelare i Landskrona Bois. 2008 var jag med när Bois startade en fotbollsakademi på Dianaskolan i Landskrona. 2013 flyttade jag till Ringsjöskolan i Höör. Där var jag med och startade en likadan MFF-akademi, säger Mats Svensson.

I fjor anställdes Mats Svensson som rektor på Korsbackaskolan i Kävlinge. Då började föräldrar att höra av sig och fråga om han inte skulle försöka få Malmö FF att starta en akademi också i Kävlinge.
– Jag pratade med Jan-Olov Kindvall, som håller i akademierna, och med min chef.

Mats Svensson fick snabbt gehör för sina tankar. Redan i höst startar idrottsakademin – tanken är att den framöver ska breddas och inte bara omfatta fotboll – med intagning av omkring 25 fotbollsspelande tjejer och killar som ska börja årskurs sju.
– Vi har informationsmöte för föräldrar och elever den 14 februari. Då presenterar vi vilken dag det blir provträning. Det blir på Högalid någon gång i mars.
På provträningen finns tränare från Malmö FF på plats. De sköter urvalsprocessen där 25 tjejer och killar sållas ut till akademin.
– Det är inte de med bäst betyg som tas ut ut, utan det sker på fotbollsgrunder, säger Mats Svensson.

De som väljs ut kommer inte att placeras i en egen klass, utan spridas ut i de ordinarie klasserna.
Rektorns förhoppning är att elever från hela regionen ska söka sig till skolan.
Träningen kommer till största delen att ske utanför ordinarie skoltid.
– Vi har bra faciliteter nära skolan, med idrottshallar och två konstgräsplaner på Högalid.

På Malmö FF:s egen skola på stadion i Malmö går inte bara fotbollselever. På skolan finns tolv idrotter representerade. Även i Kävlinge är det tänkt att elever som utövar andra idrotter framöver ska kunna gå i akademin.
– Handboll är stort i Kävlinge. Det blir nog andra eller tredje året.
Mats Svensson hoppas att akademin också ska leda till en positiv påverkan också på de elever som inte går där. Ökad rörelse leder ofta till bättre skolresultat.

På Högalids idrottsplats har fotbollsklubben Harrie FF sin hemmaplan. Klubbens ordförande Marie Månsson välkomnar att Korsbackaskolan får en idrottsakademi med, i första skedet, inriktning på fotboll.
– Vi har försökt driva detta. Det ger en större möjlighet att få våra äldre tjejer och killar att stanna kvar. Många slutar i 12-14-årsåldern. De som är riktigt intresserade och vill spela fotboll på skoltid söker sig till Landskrona och Lund. Då tappar vi dem, säger Marie Månsson.
Hon säger att intresset bland deras spelare som ska börja i årskurs sju till hösten är stort. De har ett tjugotal killar och ett tiotal tjejer i den årskullen.
– Det är fyra-fem som jag vet inte skulle gått på Korsbackaskolan om inte akademin startats.

Men Harrie FF:s spelare har inte förtur till en plats. De söker in på samma premisser som andra elever.
– Det ställer krav på föräldrarna, att förberedda barnen på besvikelse, säger Marie Månsson.
Hon betonar att det också ställer krav på klubben om deras spelare kommer in.
– Vi måste vara tydliga inför våra ledare att inte göra skillnad på akademispelarna så att de favoriseras. Det är en fälla vi inte vill hamna i. I stället ska vi satsa ännu mer på de som inte kommit lika långt i sin fotbollsutveckling, säger Marie Månsson.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×