Lena Friblick lyfter fram möjligheterna i Rosengårds omgivningar. HÅKAN JACOBSSON/ARKIVBILD

Malmöföretagare får pris för social insats

MALMÖ Malmöföretagaren Lena Friblick har utsetts till en av världens 50 mest inflytelserika sociala innovatörer av de internationella organisationen World CSR Day.

– Jag är glad och stolt. Det känns uppmuntrande att ses som en förebild även i andra länder när det gäller att bygga broar mellan människor, säger Lena Friblick.

Lena Friblick har grundat företaget Xenofilia och Stiftelsen Botildenborg, två organisationer som arbetar med social hållbarhet med utgångspunkt i Rosengård.
– Rosengård är en unik stadsdel med 150 nationaliteter samlade. I mångas ögon är Sverige ett perfekt land utan fattigdom eller krig, men även här måste vi arbeta aktivt med social hållbarhet.
Det hela började med Kryddor från Rosengård, där folk från olika kulturer bidrog med sina kunskaper på matevent och kryddvandringar.
Nu är man också igång med att skapa en mötesplats i den före detta gården Botildenborg där det ska hållas matlagningskurser och träffar mellan bland annat arbetsgivare och arbetstagare.

Växtplats Rosengård är namnet på satsning som bland annat går ut på att utbilda företag i social hållbarhet.
Redan nu är flera arbetssökande igång och har en praktikplats under renoveringen av huset i samarbete med Skanska.
– Vårt mål är att Botildenborg ska bli Europas ledande plats för social hållbarhet, Lena Friblick.
Stadsodlingsprojektet, som Xenofilia, SLU och Malmö stad håller i tillsammans innebär att lokala odlare har odlingslotter i Västra Skrävlinge där de odlar för försäljning och användning på bland annat stans restauranger. Ännu en satsning syfte att ge fler arbetstillfällen.
I februari åker hon till Mumbai i Indien för att ta emot priset och föreläsa om hur företaget arbetar med sociala hållbarhetsfrågor i Rosengård.
Till hösten planeras gården Botildenborg stå färdig för inflyttning och fyllas med aktiviteter och möten mellan olika grupper i samhället.

I höstas tilldelades Lena Friblick och hennes företag också Årets Förebild i Sverige av organisationen Diversity Index. Prisutdelare var landshövding Annelie Hulthén.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...