Sjöbo

Kulturens Östarp snart kulturreservat

Kulturens Östarp kan komma att göra Örnanäs sällskap som kulturreservat. Örnanäs är för närvarande det enda kulturreservatet i Skåne. Arkivbild
Sjöbo
Sjöbo sjöbo. Bara ”pärlorna” som får det exklusiva skyddet.

Axel Hilleskog

Kulturens Östarp var tidigt i fokus för att bli ett kulturreservat sedan möjligheten till det särskilda skyddet infördes 1999. Därefter har det varit en lång process: 2008 skickade Kulturen i Lund in en intresseanmälan och 2015 skrev Skånska Dagbladet att det fanns en förhoppning om ett formellt beslut 2017, vilket inte blev fallet.

Men det kan bli mödan värd. Magnus Berglund på länsstyrelsens miljöavdelning har haft en tät dialog tillsammans med föreningen och utarbetat ett förslag på hur kulturreservatet ska utformas.

– Det är ett exklusivt skydd då det bara finns 44 kulturreservat i landet och ger höjd status till området. Det är bara de riktiga pärlorna som får skyddet, säger Magnus Berglund som räknar med ett beslut i frågan senare i år.

Ett kulturreservat innebär precis som ett naturreservat ett skydd utan tidsgräns.

– Man får ett långsiktigt skydd och miljön får inte förändras på ett sätt som kan påverka natur- och kulturhistoriska värden.

Kulturen köpte Gamlegård, som ingår i Kulturens Östarp, 1922 och två år senare blev det ett friluftsmuseum. Just museet är en bidragande orsak till att Kulturens Östarp anses särskilt skyddsvärt.

– Det fanns friluftsmuseum som Skansen och Kulturen i Lund sedan tidigare, men det som var nytt här var att man byggde upp ett museum kring gården långt ut på landsbygden. Tanken var först att flytta in Gamlegård till Kulturen i Lund, men så insåg man att kopplingen mellan gården och landskapet omkring var så intressant att man lät gården ligga kvar, säger Magnus Berglund.

För Kulturen innebär bildandet av ett kulturreservat att skötseln blir mer intensiv. Förutom att bevara och utveckla Kulturens Östarp ska föreningen visa upp hur jordbruk bedrevs mellan 1830-talet och 1930-talet.

– Vi är jättepositiva men vi måste veta att det vi tar på oss verkligen görs på ett bra sätt. Då var det jättemycket folk sysselsatta i jordbruket och vi har inte möjlighet att sätta in så mycket folk. Det gäller att hitta en balans där vi tar tillvara på kultur- och naturvärdena med de ekonomiska ramar vi har, säger Lars Salminen, avdelningschef på Kulturen.

Kultur-; tillväxt- och fritidsutskottet behandlade nyligen frågan om kulturreservat och hade inget emot länsstyrelsens förslag.

– Jag tror att ett kulturreservat kan locka många besökare och det är bra för oss och besöksnäringen, säger Ulrika Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Just nu är länsstyrelsens förslag på kulturreservatets utformning ute på en remissrunda där berörda markägare och andra intressenter kan komma med synpunkter. Remisstiden löper ut den 12 februari.

Sjöbo

Världsbilden har förändrats på bara några veckor

Ewa-Gun Westford.
Ewa-Gun Westford
Fotograf: Emil Langvad/TT
Sjöbo
Lokal krönika/sydost

På bara några veckor har världsbilden förändrats och vi har en situation likt ingen annan. Det är inte krig människor emellan utan ett faktiskt krig mot mänskligheten. Det som började som ett svagt muller stormar nu fram över hela världen i en pandemi. Var och en av oss kommer att påverkas med allt från hälsoutmaningar, svåra sjukdomar, i värsta fall döden samt att hela världsekonomin och världsordningen kommer att förändras.

Inte sedan första och andra världskriget har man upplevt ett större hot mot oss. De länder som har upplevt The Great War och andra världskriget vet någonting om detta, medan vi i Sverige liksom får känna oss fram. Vi har inte levt under krig på hundratals år.

Som samhällsbärare har polisen en viktig roll. Vi ska minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Vi har stor vana vid att hantera komplexa händelser och människor i kris. I vårt samhällsuppdrag tar vi oss an även denna utmaning inom de områden som vi ansvarar för.

Det som utmanar oss i det som nu händer med coronavirusets framfart är den snabba utvecklingen men också att vi inte har svaren på alla frågor. Vi kommer att ha fortsatt fokus på människors trygghet och säkerhet samt samverkan med andra myndigheter och vara lyhörda för regeringens önskemål.

Polisen har en nationell särskild händelse och driver ”Operation Corona” med inriktningen att säkra polisens verksamhet i hela riket. Mycket kraft läggs på den arbetsmiljö som polisen lever och verkar i. De som arbetar längst ut på linjen hanterar dagligen smittor av olika slag och nu tillkom corona. Om ni visste vad vi kan få möta i våra polisbilar när det kommer till allsköns gifter och smittor.

Eller vad en receptionist, eller andra med kontakter med andra människor kan få möta. Polisen vill vara en attraktiv arbetsplats och i detta ingår att ha arbetsmiljöfrågorna mycket högt på agendan. Det är de polisanställda som ni ser längst ut i linjen som ska ha oss alla andra i ryggen.

Vi som arbetar med corona ska säkra polisens uppdrag, omhänderta nya och tillkommande arbetsuppgifter, upprätthålla en god arbetsmiljö och kommunicera klokt både internt och externt. Vi är inne i någonting som ingen tidigare har upplevt.

Regeringen har fattat beslut om att begränsa antalet personer som får vistas tillsammans. Det kan komma mer av den varan och jag märker att alla inte tar detta på allvar. Den yngre generationen och den äldre. Från högsta ort i Sverige ger man information, råd och vägledning. Följer vi inte detta finns det risk för tvångsåtgärder. Vad är problemet? Ser jag en ådra av egoism hos svenska folket?

Tidigare i år besökte jag och delar av min familj den franska landsbygden för att följa i spåren av det första världskriget. Vi hade våra små träkors med den obligatoriska vallmon på, hade skrivit våra personliga hälsningar till två viloplatser som vi skulle besöka. Min dotters engelska svärmor fick äntligen lägga ett minne på sina farbröders gravar. De hade båda stupat på ett slagfält i Somme under The Great War.

Det blev en av de vackraste dagarna i våra liv, där vi alla, från oss äldre till de två minsta, mina barnbarn, kände historiens vingslag och blev påminda om att vi alla är del i ett större sammanhang. Kanske kommer våra barn och barnbarn också att behöva tänka så i framtiden – coronatiden förde oss samman och enade oss, där vi stod sida vid sida, axel mot axel och kämpade tillsammans mot en osynlig fiende. Det är nu vi ska lyfta fram vårt mod, vår mänsklighet och, lyhördhet samt lyfta blicken mot våra medmänniskor både i det stora och lilla.

I min hand har jag ett flygblad med råd från Winston Churchill, ”Stå upp mot inkräktaren”, ett meddelande i krigstid från The Prime Minister. Han hade sitt direkta tilltal till sina landsmän: Keep calm and carry om, stå fast, följ råd och anvisningar, lyd order, hantera maten klokt, följ nyheterna och särskilt råden om hur du ska möta fienden och ”GIVE ALL THE HELP YOU CAN TO OUR TROOPS”.

Alla dessa goda råd kan man med fördel översätta till dagens krig mot coronaviruset genom att ni gör just detta till oss som är i samhällets tjänst. Ge oss det stödet – vi kan inte lösa allt men vi kan mildra och hantera om vi gör det tillsammans. För Sverige.

Affärsliv

Körkonserter skjuts på framtiden

Medlemmar i en manskör under ett träd.
Drängakörens konsert är en av dem som ställs in.
Affärsliv
Sjöbo
VOLLSJÖ Vollsjö församling ställer på grund av coronaepidemin in flera planerade körkonserter.

Den största konserten planerade kören Himlaröster att framföra i Öveds kyrka. Den 17 maj skulle man uppföra Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullbergs verk "Förklädd Gud".

Men efter Folkhälsomyndighetens beslut om att begränsa folksamlingar till 50 personer tvingas kören ställa in

– Himlaröster har övat sen i höstas och var verkligen taggade för detta uppdraget. Men ett nytt datum finns att se fram emot. Söndagen 9 maj 2021 planerar vi för detta, berättar körledaren Ingela Bertilsson.

Vårkonserter

Även Drängakörens vårkonsert den tredje maj ställs in liksom Stjärnorna och Stella Mix vårkonsert den 21 april.

Det blir heller inget kyrkligt framträdande av Spontankören på långfredagen eller av Himlaröster på påskdagen

Sjöbo

Joakim går från anställd till chef

Sjöbo
SJÖBO I dag, den 1 april, tar han steget från anställd till att bli chef och driva Zorina blomsterhandel.

I november fick han ta emot sitt mästarbrev som florist i Blå hallen i Stockholms stadshus.

När SkD då intervjuade Joakim Wydéen berättade han att han någon gång i framtiden skulle vilja ha en egen verksamhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sjöbo

Förskolebarn gör påskfint på gator och torg

Barn från Villervalla förskola fyller stenbumlingar på Stora torg i Sjöbo med färg.
Barn från Villervalla förskola fyller stenbumlingar på Stora torg i Sjöbo med färg.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Barn från kommunala och privata förskolor i Sjöbo kommun fixar även i år påskfina utsmyckningar på offentliga platser i centralorten och byarna.

Det är femte året som förskolorna får hjälpa till med att göra utsmyckningarna inför påsken och andra året som kommunen ger barnen i uppdrag att dekorera stora stenbumlingar med färg.

– Tidigare fick förskolorna bestämma vad de vill göra för påskdekorationer. Men vi vill dels gå ifrån hönsfjädrar för djurens skull, och dels använda material som tål väder och vind bättre. Och så är det ju också en kostnadsfråga, säger Åsa Löfgren på tekniska förvaltningen.

200 penslar och 114 liter vattenfast färg – giftfri så klart – har köpts in till de tretton förskolorna som hjälper till. Stenarna levererades tidigare till förskolorna och sedan kördes de ut när de var klara till olika platser i kommunen. Men den körningen sparar man in på – nu får barnen ge sig ut på promenad och måla på plats i stället.

– Det gör inget, jag tycker att det är roligt att vara utomhus, säger fyraårige Frank Lindström.

Han och hans kamrater från Villervalla förskola, som är en fristående förskola, är den här onsdagsförmiddagen på plats på Gamla torg i Sjöbo för att måla två av stenarna där.

– I dag det tretton barn, det är vad vi har haft som mest på tre veckor. Föräldrarna är väldigt noga med att hålla sina barn hemma om de är snoriga eller hostar. Vanligtvis har vi 28 barn, säger förskolläraren Christel Sandberg.

Hon och de andra pedagogerna avbryts – här ska ju skapas:

– Det behövs mer blå färg!

– Och röd!

Burkarna fylls på och det målas och målas. Tillsammans fyller de stenarna med olika färger.

– Ett påskägg! ropas det i kör på reporterns fråga om vad är för konstverk.

Baren från Villervalla förskola har med färg gjort om stenbumlingen till ett färgglatt påskägg.
– Det är ett påskägg! ropar de när reportern undrar vad det är för konstverk. Fotograf: Caroline Stenbäck
Christel Sandberg är förskollärare på Villervalla förskola. Fotograf: Caroline Stenbäck

Enligt Christel Sandberg är detta en stor höjdpunkt på året för barnen.

– Det är roligt att barnen får vara delaktiga i utsmyckningarna och det blir ju en extra rolig grej nu, säger hon och syftar på coronaviruset.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer – händerna tvättas ofta! Och vi är mycket ute. Vi håller ju till i Solvalla bygdegårds lokaler och där har vi en fin uteplats men också nära till skogen. Vi tar även promenader till Oran.

– Nu ska vi dock hem och värma oss efter regnet och äta lunch. Men vi passar på att handla med oss lite frukt och grönsaker från torget.

Sjöbo

Ungdomsrådet samlar in spel och pyssel till äldre

Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Mer
Sjöbo Ungdomsrådet i Sjöbo vill piffa upp vardagen för de äldre som i dessa coronatider inte kan träffa anhöriga eller vänner.

Idén fick Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, för en vecka sedan.

– Min farmor bor på Kärnans äldreboende i Sjöbo. Hon har nyligen blivit änka och berättade att hon har jättetråkigt om dagarna. De får inte gå ut eller ta emot besök för att de är riskgrupper. Så då började jag tänka på hur tråkigt även andra äldre måste ha det nu på grund av coronaviruset.

Därför föreslog hon för de andra medlemmarna i ungdomsrådet att de skulle starta en insamling av prylar som kan underhålla de äldre kommunen.

– Både till dem som bor på äldreboende, men även till de äldre som kanske sitter i karantän hemma som inte kan röra sig ute i samhället och ha de sociala kontakter som de brukar.

– Vi hoppas att de här sakerna ska kunna göra det lite lättare för dem just nu och att tiden inte blir så lång.

Ungdomsrådet har börjat samla ihop en del prylar men hoppas nu på att andra Sjöbobor också vill hjälpa till. Information om insamlingen har de spridit på kommunens skolor och även på kommunens Facebooksida.

Vad är det för prylar som ni hoppas att folk ska skänka?

– Allt från pysselsaker till spel. Det kan vara pussel, kortlekar, sällskapsspel, virkgarn, stickgarn, mönster för stickning och virkning, korsordstidningar, Mandalaböcker (färgläggningsböcker, reds.anm.) och färgpennor.

– Utöver detta får man gärna även skänka kakor och godis i oöppnade förpackningar. Ibland är man ju även lite fikasugen. Och vinster är också bra.

Vinster? Förklara!

– Kanske ordnar personalen på äldreboendena en tävling eller så spelar de ett spel, då är det ju roligt om det finns något roligt pris till vinnaren.

Insamlingen pågår den här veckan. Den här tisdagskvällen befinner sig några av medlemmarna på fritidsgården Navet i Sjöbo för att ta emot saker.

– Än så länge har vi fått ihop kortlekar, Jazy och lite godispåsar, säger Fanny Celano.

Insamling i både Sjöbo och Blentarp

Den som vill skänka saker kan besöka Navet på onsdag eller torsdag klockan 18-19. Eller fritidsgården på Storkskolan på torsdag eller fredag klockan 18-19.

– Vi kommer sedan att dela ut sakerna till äldreboendena på måndag och tisdag nästa vecka. Vi ska även ta kontakt med kyrkorna och hemtjänsten i fall de kan ta med saker hem till äldre som de tror skulle uppskatta det, säger Fanny Celano.

Äldre som önskar ett pysselbidrag eller anhöriga kan kontakta kommunens ungdomscoach Ingela Skoog genom att ringa 0734-24 27 87 eller mejla ungdomsradet@sjobo.se.

Idén har spridit sig

Hon berättar att ungdomarnas idé har spridit sig även utanför Sjöbo kommun.

– Jag berättade om idén för en kollega som jobbar på fritidsgården i Boxholm och han tyckte att det var en alldeles lysande idé. Men där är fritidsgården stängd så de kunde inte genomföra det.

– Det vore ju roligt om andra ungdomsråd i landet plockar upp vår idé, säger Fanny Celano.

Hon berättar att de veckan efter påsklovet kommer att fokusera på att sprida information om coronaviruset till ungdomar i kommunen.

– Det är många ungdomar som inte tar detta på allvar, de tror inte att de ska bli sjuka, men vi gör ju detta för våra äldre. De måste tänka på att de stannar hemma om de är sjuka, inte träffar äldre nu och är noga med sin handhygien, säger Fanny Celano.

Sjöbo

Husägare straffas för byggen utan lov

Svenska sedlar och mynt.
Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden kräver in drygt 89 000 kronor av tre fastighetsägare som byggt om eller till utan lov.
Fotograf: Henrik Holmberg / TT
Sjöbo
SJÖBO Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden kräver in drygt 89 000 kronor av tre fastighetsägare som byggt om eller till utan lov.

Den största avgiften drabbar en fastighetsägare som byggt ett stort skärmtak, 80 kvadratmeter stort, utan bygglov.

Utanför detaljplanelagt område får man bygga till ett bostadshus och komplementbyggnader med till exempel ett skärmtak utan lov.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Vill att fiskare ska slippa sopavgiften

Sjöbo
BJÖRKA Sportfiskarna Skåne håller så fint kring Björkadammen att föreningen borde få slippa betala för sophämtningen.

Det föreslår en boende vid dammen i ett brev till kommunen.

Området kring dammen hålls i fint skick av medlemmarna i föreningen. Det är sällan man ser långt gräs eller skräp på marken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Västergatan stängs av

Västergatan stängdes av i december för att kommunen behövde byta en avloppsledning. Nu ska arbetet avslutas.
Västergatan i Sjöbo stängdes av i december för att kommunen behövde byta en avloppsledning. Nu ska arbetet avslutas.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo

Korsningen Västergatan/Järnvägsgatan stängs av i morgon onsdag.

Den sista etappen av lagningen på Västergatan startar. Asfalteringsarbetet påbörjas på onsdag morgon och beräknas pågå under förmiddagen.

NÄSTA ARTIKEL