I Staffanstorp tvingas nyanlända bo i husvagnar på ett industriområde. Ett lovvärt initiativ, tycker Sverigedemokraterna i Hörby, och föreslår att Hörby kommun ska kopiera Staffanstorpsmodellen. Arkivbild

Förslag från SD: Placera migranterna i husvagnar

HÖRBY – Gör som Staffanstorp. Sätt migranterna i husvagnar.
Det föreslår Sverigedemokraterna i Hörby i en motion till fullmäktige. Partiet tycker att Hörby kommun ska använda sig av Staffanstorpsmodellen vid placeringar av nyanlända.

Staffanstorps kommun är utpekad som en av landets sämsta kommuner på att ta emot nyanlända.
När Migrationsverket tröttnade på att inget hände, och började skicka nyanlända till kommunen innan det fanns något ordnat boende, svarade Staffanstorp med att placera de nyanlända i husvagnar på ett industriområde.

Något som har orsakat stort rabalder, och skapat rubriker i hela landet.
Sverigedemokraterna i Hörby tycker att Hörby kommun också ska börja tillämpa Staffanstorpsmodellen – och sätta nyanlända i husvagnar på någon lämplig uppställningsplats. En motion har lämnats in till fullmäktige om detta i dagarna.

– Vi menar allvar. Det här kommer att bli verklighet om vi får makten. Vi anser inte att det är kommunens uppgift att tillhandahålla fina bostäder till personer som inte är svenska medborgare, säger Stefan Borg, gruppledare för SD i Hörby.
Sverigedemokraterna vill dessutom att Hörby kommun ska skriva till landshövdingen och regeringen och begära att Migrationsverket slutar anvisa nyanlända till Hörby så länge som det saknas lediga lägenheter för Hörbys egna invånare.

I motionen lyfter SD fram att många tycker att det är orättvist att kommunen fixar bostäder till nyanlända, samtidigt som det råder stor bostadsbrist.
– Enbart i Hörby kommun uppgår kostnaderna till många miljoner om året för inköp av villor, hyror och andra boendekostnader. Kommunens personalkostnader oräknade.

– Samtidigt står mer än 1 000 personer i kö i Hörby för att finna en bostad som de har råd att hyra för egna pengar. Pengar som de måste arbeta ihop själva, skriver Sverigedemokraterna i motionen.

Det finns en stor orättvisa i systemet, anser SD.
– Många uppfattar det som en stor orättvisa att människor som måste arbeta ihop till sitt eget boende inte kan erbjudas något som de har råd med, samtidigt som de över skattsedeln tvingas betala för att utlänningar på deras bekostnad ska erbjudas ett bekvämt och rymligt boende med högsta standard, skriver partiet i motionen.

– Bara under detta året handlar det om 28 bosättningar i Hörby och totalt 50-60 nyanlända. Varje bostad som går till nyanlända tas från någon annan. Någon som bor i Sverige, är född i Sverige och arbetar och betalar skatt i Sverige.
– Vi har sett hur kommunen hanterar inköp av villor för placeringar av nyanlända. Det är den ena grova missen efter den andra, säger Stefan Borg.

Hans uppfattning är att integrationen i Sverige inte fungerar, och att det även saknas en vilja bland en del nyanlända att bli en del av det svenska samhället.
– Har man ingen vilja att integrera sig hör man inte hemma i Hörby. Då kan man hellre bo i något av Migrationsverkets boenden, tycker Stefan Borg.

Men att placera människor som vill börja ett nytt liv i Hörby, efter att ha flytt krig och förföljelse, i husvagnar är väl knappast att underlätta integrationen?
– Jag kan inte se att det skulle vara några problem. Det finns många svenskar som bor i husvagnar, inte minst när de arbetar långt hemifrån.

– Om man kan göra det som svensk, varför ska man då inte kunna göra det som nyanländ?
– Staffanstorpsmodellen är det bästa av ett antal dåliga alternativ. Att bo i husvagn kan ha en motivationshöjande effekt och motivera nyanlända att skaffa egna inkomster och bli självförsörjande, säger Stefan Borg.
Kommunfullmäktige har skickat motionen vidare för beredning.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×