Idrottsrörelsens dopningshantering måste vara rättssäker.

Ett opålitligt vittne

Den internationella idrottsrörelsen håller sig med ett eget rättssystem. Avsikten är att det skall spegla ett allmänt rättstänkande som påminner om det som gäller i samhället i stort. Men hanteringen av ryska dopningsanklagade idrottare av Internationella olympiska kommittén höll på att bli en av vår tids stora rättskandaler. Vid skampålen ställdes hela den ryska idrottsrörelsen med 42 idrottare där IOK ville fälla för dopning trots att flertalet av dem inte visat några spår av dopning i de prover som regelbundet tagits. Den enda grunden var anklagelser från den tidigare ryske antidopningschefen Grigorij Rodtjenkov, en person vars trovärdighet kan sättas i fråga.
Att länderna bakom östridån med Sovjet i spetsen ägnade sig åt storskalig dopning vet vi med säkerhet efter att det kommunistiska enpartiväldet bröt samman och människor vågade säga sanningen. Det är också lätt avläst i idrottens resultattabeller, där östatsidrottare inte längre dominerar på samma sätt som förr. Även i västvärlden var dopning frekvent förekommande, men förekom inte i den statskontrollerade form som skedde i öst.
Uppgifterna om att ryska idrottare skulle deltagit i storskalig dopning på senare år vilar däremot på en bräcklig grund, med den så kallade visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov som huvudkälla. Hans uppgifter om nattliga aktioner där urinprover bytts ut genom hål i väggen med hjälp av säkerhetstjänsten FSB lät lite för bra för att vara sann. I synnerhet som han i efterhand fortsatt och försökt förbättra sina avslöjanden och talat om storskalig dopning också under Peking OS 2008 och sagt att ”Idrottsmän var tvungna att ha med sig rent nedfryst urin dygnet runt och överallt”. Där punkterades hans trovärdighet. Hur skulle det gått till, bar ryska idrottare en kylväska med nedfryst urin ständigt för att freda sig mot oanmälda stickprovskontroller? Troligen har CAS insett att Rodtjenkov inte var att lita på och valde att fria.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×