Hotade skära halsen av vårdkvinnor

HÖÖR En 40-årig man döms till fängelse för dödshot mot två kvinnor som arbetar på ett vårdhem i Höör.

Händelsen inträffade i juni 2016. En dryg månad tidigare hade mannen dömts för stöld. Domen blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot sitt missbruk.

Kvinnorna arbetade natt och bara de var i tjänst på vårdhemmet. När de gick på sitt pass informerade dagpersonalen om att det var ”något konstigt” med 40-åringen eftersom han varit inlåst länge på toaletten.
Först under sin runda kl 04 hittade de mannen. Han var då på en annan intagens rum vilket man inte får lov.

När de frågade honom vad han gjorde där, på ett lugnt sätt enligt dem själva, blev han arg. Enligt vad kvinnorna berättade i Lunds tingsrätt gick han ut ur rummet och mot dem samtidigt som han hytte med näven mot dem och kallade dem för könsord och sade att han skulle skära halsen av dem.
Sen gick han in på sitt rum. När kvinnorna gick ut på gården öppnade han fönstret och fortsatte hota.
Han var, enligt kvinnorna, väldigt högljudd, hotfull och aggressiv. De uppfattade det som att han menade vad han sade. Han verkade narkotikapåverkad.

De blev mycket rädda men tryckte aldrig på larmknappen eftersom larmet tjuter högt och de trodde att det kunde förvärra situationen.
Sedan somnade mannen. De hade aldrig upplevt honom som aggressiv tidigare.
Mannen var inte själv närvarande under rättegången men har i polisförhören sagt att han inte mådde bra den aktuella kvällen utan hade fått ett återfall.

Han påstod att han hotade att skära halsen av sig själv för att de skulle förstå hur dåligt han mådde, och att de att de kan ha uppfattat det som ett hot. Han menade inte, sade han, att skära halsen av dem och minns inte allt.
Rätten finner kvinnorna trovärdiga och dömer efter deras utsagor.
Mannen förekommer 16 gånger i belastningsregistret. Den här gången fann Kriminalvården inga skäl att undvika fängelse. Han har tidigare misskött sig efter domar om frivård. Kriminalvården bedömde risken som hög att han skulle återfalla i brott.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×