Nio personer med ornitolog Richard Bergendahl i spetsen spanade efter fåglar i Hörte hamn i söndags. Foto: Jari Markkanen.
– Gråtrutar har minskat kraftigt. Jag tror att det kan bero på att trutarna har fått det svårare att hitta föda, sa Richard Bergendahl.
För fågelskådarna hade det varit mer givande med kyla som i januari i fjol då det var flera minusgrader i Hörte. Då samlades större mängder fåglar utmed kusten.
fågelskådning med Richard Bergendahl i Hörte hamn.
Många fåglar uppehölls sig bland stenarna utmed den långgrunda stranden.
Hörte hamn.

På spaning efter fåglar

hörte – Om ni tittar bakom stenarna där kan ni se storskarvar, sa ornitolog Richard Bergendahl.
Nio personer hade tagit sig till Hörte hamn för att spana efter fåglar i söndags.

Det var cirka åtta plusgrader, men det blåste kraftig in mot land.
– Småfåglar sitter ofta stilla nu, eftersom det går åt mycket energi att röra sig i den här kraftiga vinden, men havsfåglarna drar nytta av den, sa Richard Bergendahl. medan tre gråtrutar seglade lekfullt i vinden ovanför gruppen.

Han berättade att den ovanligt milda januari innebär att flyttfåglar återvänder tidigare och att fler övervintrar i Skåne.
– Den kraftiga vinden blåser upp kräftdjur och småfisk med algerna till stranden, där fåglarna söker sin föda.
För fågelskådarna hade det varit mer givande med kyla som i januari i fjol då det var cirka tio minusgrader i Hörte. Då samlades större mängder fåglar utmed kusten.

Gruppen såg bland annat olika slags änder, knipor, alfågel, småskarv och skäggdopping bland stenarna utmed det långgrunda stranden.
– Havssulan tycks ha ökat något, den har varit inne flera gånger i Östersjön. När jag växte upp i Malmö var den sällsynt, sa Richard Bergendahl.
– Också antalet snatteränder har ökat de senaste 20 åren, den var ovanlig tidigare. Den ligger en hane bland gräsänderna vid stenarna därute.
Gruppen fick syn på några unga gråtrutar som guppade på vågorna.
– Gråtrutar har minskat kraftigt. Jag tror att det kan bero på att gråtrutarna har fått det svårare att hitta föda, nu när soptipparna är slutna. De drabbades också av ett slag sjukdom för några år sedan.

Abbekåsborna Britta Andersson och Ingemar Nilsson spanar även på fåglar i deras trädgårdar, även om de inte deltar i fågelbordsräkningen som pågick mellan fredag och måndag. Hon har haft besöka av bland annat pilfink, talgoxe och blåmes.
– Sex fasanhönor och ett par tuppar hade jag framme i min trädgård i dag, sa Ingemar Nilsson.
Richard Bergendahl som är en rutinerad fågelobservatör räknar fåglarna i sin trädgård.
– Förra året var dåligt för talgoxe och blåmes men rödhake och gärdsmyg är många fler i år än någonsin tidigare. För 20-25 år sedan var de svåra att hitta. Det beror på att vi har gått mot ett varmare klimat, förklarade han.
– Sånglärka är påväg in till Skåne och det är ett tidigt ett vårtecken.
Richard Bergendahl förklarade för en nybörjare att följa med till Näsbyholmssjön. Det är enklare att där lära sig fåglarna, eftersom de håller sig i närheten och stilla. Den första utflykten startar i slutet av mars och pågår sedan tio tisdagar i rad.

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×