Freddy Friberg med Ringsjöskolan i bakgrunden där allting började 1981. Nu lämnar han posten som kultur- och fritidschef inom Höörs kommun. – En av anledningarna till att det blev så många år inom Höörs kommun är att jag inte är glad för uppbrott. Jag vill ha en stabilitet att stå på, säger Freddy Friberg. Foto: Tobias Lagerholm
Freddy Friberg tycker att badanläggnngen i Höör idag är en av Sveriges bästa efter all turbulens.

Fritidschef slutar efter 37 år

höör När det gäller att hantera skenande underskott, krisande badhus eller ett blomstrande föreningsliv har han alltid varit där. Men inte längre. Efter 37 år som anställd inom Höörs kommun går kultur- och fritidschefen Freddy Friberg i pension.
– Jag är ganska nöjd nu, säger han.

Freddy Friberg lämnade skutan redan vid årsskiftet efter ett turbulent år. Nu har han något som han kallar förlängd ledighet men som egentligen är de första veckorna som pensionär.
Friberg fyllde 67 år 1 juli men kom överens med kommundirektör Michael Andersson om att fortsätta året ut.

Nedskärningarna inom kommunen påverkade även kultur- och fritidsnämnden och föreningslivet var kraftigt missnöjda i slutet på förra året när deras bidrag till stora delar skulle skrotas.
– Inom kultur- och fritidsnämnden fick vi strida för att våra behov skulle uppmärksammas. Min åsikt var att vi inte fick röra föreningsstödet eftersom kommande generationer skulle förlora så mycket. Vi lyckades till sist rädda det allra mesta, säger Freddy Friberg när vi träffas i bibliotekets studierum.
Från fönstret har vi utsikt över Ringsjöskolan och det var där allting började med en läraranställning 1981.
– Jag tog en examen i Lund och började med forskning på zoologiska institutionen. När jag träffade min fru och vi pratade om att bilda familj insåg jag snart att jag behövde ett jobb, säger han.

Forskarkarriären avbröts och Freddy Friberg blev istället adjunkt i kemi, biologi och senare fysik. Flyttlasset för Karlshamnsbördige Friberg gick mot Höör.
– Ringsjöskolans lokaler var betydligt mer utspridda på den tiden. Jag var klassföreståndare i två omgångar fram till 1987.
– Jag trivdes utmärkt. På den tiden var en lärartjänst ett fritt yrke och statligt reglerat. Enligt min uppfattning har kommunaliseringen och friskolorna slagit sönder ett fungerande system. Men man kan inte gå tillbaks i samma fotspår, säger Freddy Friberg.
1987 när Ringsjöskolan skulle byggas ut och renoveras utsågs Freddy Friberg att delvis ansvara för projektet. Som mest gick 640 elever på skolan. I dag går 370 elever i lokalerna.
Tre år senare blev Freddy Friberg rektor för Komvux och var med om att flytta verksamheten till Kullen vid Enebacken. Sedan fortsatte han som rektor på Jeppaskolan och 1996 ansvarade han för ett helt rektorsområde där flera skolor ingick.
– För första gången trivdes jag inte med ett jobb inom Höörs kommun. Det var stressigt med för mycket kontroll och för lite frihet till lärarna.

Freddy Friberg tittade efter jobb i andra kommuner men en dag kom ett samtal från dåvarande barn- och utbildningschefen Christer Lidheimer. Mannen i luren hade ett erbjudande och år 2002 tillträdde Freddy Friberg på posten där de flesta känner honom. Som kultur- och fritidschef.
– Det här jobbet räddade kvar mig i kommunen. Jag hade inte stannat kvar annars.
Friberg kom in i en spännande tid där privata företag och kommunen samarbetade i stora projekt.
– Det började med att Nisse Eklund byggde bowlingbanor på Lucky Bowl. Senare ordnade Bengt Andersson konstgräs på Jeppavallen. Medborgarhuset bytte namn till Älvkullen 2005 och där flyttade brottarklubben ut från källaren vilket gav plats till en blomstrande musikverksamhet med olika band som fick möjlighet att repa. I dag har detta intresse minskat, säger Freddy Friberg.
Men det var ett annat projekt som skulle komma att uppta mycket av Freddy Fribergs tid.
Familjen Hansson och deras företag Björkviksgruppen gick tillsammans med ett antal andra företagare i bräschen och byggde en ny sporthall. På samma plats tillkom några senare en badanläggning. Något som hade diskuterats ända sedan 1970-talet.
– Tyvärr var inte finansieringen korrekt beräknad och badet gick med förlust redan från början vilket påverkade Björkviksgruppen, säger Freddy Friberg.

Ägaren Jan Hansson slog larm om situationen och hävdade att han fått muntliga löften från kommunledningen om att det 25-åriga avtalet skulle ses över efter fem år. Något som förnekades av kommunen. Ett nytt avtal mellan badägaren och kommunen var ändå mycket nära enligt Freddy Friberg.
– Jag vet inte varför avtalet aldrig kom på plats. Jan Hansson stängde sedan badet en kortare period och lite senare försattes bolaget bakom badanläggningen i konkurs vilket fick till följd att kommunen köpte badet 1 juli 2014, säger Freddy Friberg.

Hur upplevde du all turbulens kring badet som varade i flera år?
– Det var spännande. Att bara sitta och förvalta har aldrig varit min grej. Jag vill vara med och utveckla. I dag tycker jag att badanläggningen i Höör är ett av Sveriges bästa bad utrustad med en helt ny reningsanläggning, säger Freddy Friberg.

Bildandet av föreningsalliansen, en skejtanläggning på skolområdet och nya friidrottsbanor på Jeppavallen är andra saker som Freddy Friberg varit med och genomfört.
– Men ingen är oersättlig. Nu finns jag fortsatt kvar i Höör som en vanlig invånare.

Vad ska du göra nu?
– Jag ska ta det lugnt. Några nya föreningsuppdrag blir det inte första året. Kanske blir det några konsultuppdrag för kommunen men inget är bestämt. Jag och kommundirektör Michael Andersson ska höras i ärendet.

Vad gör du när du är ledig?
– Jag försöker gå lite längre rundor med hunden och spelar datorspel. Just nu spelar jag Warhammer Fantasy Battle som är ett strategispel. Det har blivit ett sätt att koppla av även om det kan bli lite för många timmar framför skärmen ibland, säger Freddy Friberg.

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×