Nina Blixt jobbar med att hyra ut vintageporslin. Emelie Torstensson (til vänster i bild) hjälper henne med markandsföringen. FOTO: Joakim Stierna
Det ger ett mysigt och rustikt intryck när ett bord dukas med gammalt porslin.
Linneservetter är inte helt lätt att hitta på loppisar i dag. Många sparar inte sina gamla från dödsbon och liknande.
Nina Blixt älskar porslin som är lite dekorerat. Det som finns att köpa i handeln nytt är ofta enfärgat.

De hyr ut vintageporslin

lund Nina Blixt och hennes mamma Eva Blixt Emmertz har alltid älskat att gå på loppisar.
De köpte på sig vackert porslin och efterhand föddes idén att erbjuda de till uthyrning för människor som vill ha en mer spännande och vacker dukning.

–Jag började att köpa till mitt eget bröllop. Efterhand som jag fick mer, tänkte jag att kanske någon vill hyra det, säger Nina Blixt.
– Det är populärt med vintageposlin. Det säljer bra på loppisar. Människor vill inte ha det så stelt. Många vill inreda mer personligt, inte ha det som alla andra, säger fortsätter hon.
Att duka med udda porslin och kombinera ihop färgerna ger ett effektfullt intryck, uppger Nina Blixt. Det ser trevligare ut att varje kuvert är udda än att hälften av dem är med ett porslin och den andra hälften av ett annat. Då ser blir intrycket mer att det är ofullständigt.

Hur det går med firman, som heter Udda porslin är för tidigt att säga, fortsätter hon. Den är ganska nystartad.
Nina Blixt tror emellertid att det finns en efterfrågan. I många festlokaler ingår inte porslin, och det mesta som finns till uthyrning via cateringfirmor är vitt.
Udda porslin erbjuder även leverans av porslinet, dukning, hämtning och diskning.
– Jag och min mamma delar den sistnämnda biten. Bestick och glas kan vi sätta in i maskinen, men de flesta tallrikar och annat porslin får vi diska för hand. Så fort det finns lite guld tål de inte maskindisk, säger Nina Blixt.

En extra trevlig del av arbetet är att Nina Blixt kan fortsätta att gå på loppisar på arbetstid. Hon har redan cirka hundra kuvert, men det går ofta sönder saker så hon behöver komplettera.
–Under vintertid finns till exempel Erikshjälpen. På somrarna är utbudet större. Då är jag ofta på Österlen där i stort sett varje idrottsförening arrangerar en loppis. Där är jag och trängs med stockholmarna, säger Nina Blixt.
Hennes intryck är att loppisar fått ett stort uppsving. I dag är det många gånger långa köer för att komma in.
Men fortfarande går det att gör fynd.
– Absolut. Folk är medvetna om att de inte ska slänga och skänker bort gamla föremål istället för att försöka sälja dem själva, säger Nina Blixt.
Vissa saker är dock svårare att hitta, som linneservetter. Tyg bevaras inte på samma sätt som porslin och möbler.

– Sedan tycker jag att äldre saker ofta håller högre kvaliteten det som tillverka i dag. Har det hållit i femtio år, är det troligt att det håller i femtio till.

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×