Foto: TT

Hotade döda sin dotter – får 2 000 i böter

Hörby Efter ett infekterat släktbråk fick kvinnan motta flera mycket hotfulla sms-meddelanden från sin far. Men han blev sannolikt provocerad, menar tingsrätten som dömer honom för brott – men dömer lindrigt.

Av polisutredningen framgår att kvinnan och hennes pappa är del av en komplicerad konflikt i släkten som ligger både på det personliga planet och har med ekonomi att göra.
Under 2016 trappades konflikten upp och pappan, som är i 70-årsåldern, började skicka ursinniga sms till sin dotter där han hotade att döda henne, hennes man och deras barn.

I förundersökningsprotokollet finns meddelandena nedtecknade:

– Tro mig, du vet vad jag är kapabel till.
– Drömde att 7-8 stycken dog av mitt automatvapen, både vuxna och barn.
– Kan du tänka dig att här kommer flyta blod, mycket blod. Du kan samla ihop blodet av din man och steka blodplättar av skadorna från yxan.
– Du kan ju ha spannen och vispen redo om du vill ha blod till plättar.
– I morgon ska han dö, tillika hans vidriga ungjävel.
– Har på känn att det ska hända (dotterns barn) något hemskt nu.
– Jag skulle mer än gärna sköta bödelsyxan om du skulle avrättas.
– I morgon ska din gårdsplan färgas röd.

När bråket blev en polissak och mannen kallades till förhör fortsatte han med hoten för att förmå dottern att dra tillbaka sina anklagelser. Han överträdde även det kontaktförbud som han ålagts, bland annat genom att kontakta sitt barnbarn på Facebook, dock innehöll dessa meddelanden inga hot.

Under rättegången har mannen medgett att han ”kan ha skrivit” sms-meddelandena, men försvarat sig med att han själv har fått minst lika många hotfulla meddelanden från dottern och hennes man, men att polisen inte tycks ha tagit del av dessa.

Lunds tingsrätt tar fasta på denna invändning i bedömningen av brottet. Det är uppenbart att mannen skickat hoten, och att de framkallat rädsla, men de måste ses i sitt sammanhang.
– Man måste hålla det för sannolikt att meddelandena utgör ena hälften av en konversation och att det inte kan uteslutas att (den dömde) varit provocerad till brott. Omständigheterna måste räknas som förmildrande, skriver tingsrätten.

Straffet stannar vid villkorlig dom och dagsböter på totalt 2 000 kr för olaga hot, övergrepp i rättssak och överträdelse av kontaktförbud. Av samma skäl får dottern och svärsonen nöja sig med 5 000 kronor vardera i skadestånd, och barnbarnet får inget alls.
Mannen är tidigare ostraffad.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×