Christian Göransson ser det som självklart att anlägga hundrastgårdar i kommunen. Speciellt när koppeltvång gäller och att det blir dyrbart köper han inte. Foto: Roger Sunesson
Christian Göransson och Ester är missnöjda Foto: Roger Sunesson

Hundägare kräver rastgård

SVALÖV Hundägare börjar tröttna rejält på att inte ha någonstans att låta sina hundar träffas, trivas och rastas.
Rastgårdar har varit på gång under flera år, men politikerna har inte kommit till skott och inte heller släppt till de pengar som behövs.

– Vi är många som vill se en satsning. Att det skulle kosta en massa pengar ser jag som ren nonsens, säger Christian Göransson som dagligen tar flera rundor i byn med sin Ester.

Inte minst Centern har jobbat hårt för att få till en lösning. Man gjorde hundägarnas krav till en valfråga 2014, men här har de styrande sett en satsning som omöjlig att genomföra.
Man anser att ett flertal tusen kronor måste till för bygga en hundrastgård. Dessutom ska underhåll också till i form av gräsklippning och tömning av latriner.
Nu har man valt att lägga satsningen på is:
– Det där snacket köper jag inte. Att sätta upp staket, några latriner och klippa gräset ett antal gånger under en säsong kan inte kosta inte mycket.
Christian Göransson ser politikernas taggiga inställning mot hundägarna som en aning dubbelbottnad.

– Man vill inte ha några hundrastgårdar, men samtidigt gäller koppeltvång i kommunen och var ska vi då kunna släppa hundarna. För mig känns det som ett Moment 22. Teorin går knappast ihop med praktiken.
Under sina rundor med Ester brukar de båda träffa hundägare med samma åsikter och här ses en satsning som bra reklam för hela kommunen.
– Folk som är på väg att flytta hit tittar mycket på vilken service som ges. Många är hundägare och kan kommunen erbjuda en rastplats kan det säkert vara en del i att man väljer Svalöv.
– Ärligt talat förstår jag inte hur de styrande tänker, suckar Christian Görnasson.
Platser finns det gott om att anlägga i hela kommunen:

– För min del som bor i Svalöv hittar jag hur många platser som helst. Gärna in till en lekplats där man kan ta med både barn och hund.
Många andra kommuner väljer att satsa på hundägare och hund:
– Titta på Malmö. Där finns anläggningar på flera platser och därför kan jag inte alls förstå varför inte Svalöv kan göra samma grej.

Olof Röstin (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande vet vad som gäller:
– Jag är väl medveten om problemet, men just nu finns inte pengarna. Dessutom slutade vår park och gatuchef Niklas Geidenstam som hade bra koll på utvecklingen. Nu har det arbetet stannat av.
Röstin erkänner utan omsvep att kommunen fått otaliga påtryckningar om hundrastgårdar:
– Problemet är att var vi ska lägga en sådan. Alla orter vill ha servicen och pengarna räcker inte till.

Christian Göransson framhåller att ni sätter ett för högt pris?
– Det tillkommer en hel rad extrautgifter, fler än vad man tror. Och som sagt är det ekonomiska läget tufft just nu och därför får vi se till att satsa på de viktigaste områdena.
Men Röstin stänger ändå inte dörren helt och hållet:
– Finns det utrymme i framtiden kan vi säkert komma fram till en lösning.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×