Konferenssalen på Ystad arena var fullsatt när Josef Lannemyr från Arbetsförmedlingens analysavdelning berättade om arbetsmarknadsprognosen. Foto: Jari Markkanen
– När det går bra för företagen anställer de också fler ungdomar, säger Josef Lannemyr. Arkivbild
– Samverkan med skolan bidrar till den låga arbetslösheten i Ystad. Skolorna lyssnar av företagarna vilken kompetens de behöver i näringslivet, exempelvis det fjärde teknikåret är ett sådant projekt som har slagit väldigt fint ut inom verkstadsindustrin, säger Eva Bramsvik Håkansson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Ystads kommun.
Konferenssalen på Ystad arena var fullsatt när Josef Lannemyr från Arbetsförmedlingens analysavdelning berättade om arbetsmarknadsprognosen.
– Vi har en arbetsmarknadsenhet som jobbar mycket med nyanlända och långtidsarbetslösa för att få in dem i arbete och vi har fått in fler extratjänster än vad vi hade som målsättning, och där får vi bidrag från staten, och det ska leda till jobb i nästa steg, säger Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamns kommun.

Ystad och Sjöbo har lägst arbetslöshet

sydost Arbetslösheten i sydöstra Skåne är lägst i Sjöbo och Ystad med cirka 6 procent och högst i Simrishamn.
– Det har aldrig varit så många sysselsatta i Skåne som nu, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Men statistiken visar också att Simrishamn med en arbetslöshet på cirka 8 procent har precis som Ystad och Sjöbo bara 4 procent arbetslöshet bland inrikes födda som är över 25 år. Där ligger Tomelilla och Skurup på 5 procent.
– Vi ser ett starkt år för Skåne med 8 8 00 nya jobb i år, inte minst går det bra för sydost, där arbetsmarknaden var lite bättre än Skåne redan från början, säger han.
– Vi har en uppgång inom industrin och bygg som är stora branscher i sydost. Sjöbo tillhör de kommuner som har flest byggjobb just nu. Även turistnäringen ökade stort, framför allt i Ystads kommun.
Det råder brist på personal inom 130 yrken, framför allt behövs fler lärare, undersköterskor, lastbilsförare, industriarbetare, sjuksköterskor och byggarbetare.

Poängen i sammanhanget är att den tillgängliga arbetskraften i första hand finns i andra grupper, där arbetslösheten är hög. Bland utrikesfödda är 26 procent arbetslösa.
Denna paradox redovisades på Arbetsförmedlingens prognosfrukost på Ystad arena i fredags.
Det framgick också att det är möjligt att minska arbetslösheten bland nyanlända, långtidsarbetslösa och de med låg utbildning genom så kallat instegsjobb, utbildning, validering och komplettering av utländska kompetenser.
Simrishamns kommun är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända, mellan 1 300 och 1 400 personer på två år.
– Det gör att vår arbetslöshet ligger högre än i våra grannkommuner. Många av de nyanlända står nu till arbetsmarknadens förfogande. säger Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn.

Han berättar att Simrishamn arbetar intensivt för att minska arbetslösheten genom att kommunen utbildar undersköterskor och arbetsmarknadsenheten jobbar mycket med nyanlända och långtidsarbetslösa.
– Vi hade fått in fler extratjänster än vad vi hade som målsättning och som ska leda till jobb i nästa steg. Vi får bidrag från staten för det.
Arbetslösheten i Skåne är den lägsta på tio år, även om man utgår från alla grupper som är inskrivna på Arbetsförmedlingen år 2017. Den ligger på 9,7 procent, i hela Sverige 7,5 procent.
– Arbetsförmedlingen i Ystad jobbar hårt med att få ut extratjänster, bland annat på skolan. Det är det första steget in på arbetsmarknaden, säger Eva Bramsvik Håkansson (C).
– Vi har brist på personal inom vård och omsorg, men också hotell och restaurang skriker efter personal. Det gäller för Arbetsförmedlingen, kommunen och företagen att göra en validering av kompetenser för att de nya svenskarna ska komma vidare.

Fotnot: Antalet arbetslösa gäller inskrivna på Arbetsförmedlingen år 2017.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×