Lars-Göran Ritmer ifrågasatte förslaget till ny organisation för överförmyndarna. Nu anklagas han för att sprida oro i samhället genom sina uttalanden. Arkivbilder
Susanne Meijer (S), kommunstyrelsens ordförande i Hörby kommun.

Läxade upp överförmyndaren

HÖRBY Hörbys överförmyndare Lars-Göran Ritmer uttalade sig kritiskt om planerna på att slå ihop överförmyndarna i Hörby och Höör.
Det ledde till att han under torsdagen blev uppläxad av kommunalrådet Susanne Meijer (S) som anklagar honom för att blanda ihop sina roller och sprida oro i samhället.

Lars-Göran Ritmer hann knappt komma till jobbet på torsdagen förrän han blev kallad till enskilt samtal med Susanne Meijer.
Orsaken? Jo, att han hade uttalat sig negativt i Skånska Dagbladet om förslaget till ny överförmyndarorganisation i Hörby och Höör.

– Jag har haft ett samtal med Ritmer. Det var ett bra samtal, även om vi inte gör riktigt samma reflektioner, säger Susanne Meijer.
I SkD-artikeln säger Lars-Göran Ritmer att ”de svaga i samhället är de verkliga förlorarna” på omorganisationen.
Susanne Meijer tycker att uttalandena är olyckliga, och att Lars-Göran Ritmer drar felaktiga slutsatser.
Hon anser också att de synpunkter han framför i tidningen är en partsinlaga och speglar Moderaternas åsikter i frågan.

– Lars-Göran Ritmer är förtroendevald. Här är han politisk företrädare, och uttalar sig om beslut som han inte har kunskap om. Genom att gå ut i tidningen och ge sin syn på den nya organisationen föregriper han debatten i fullmäktige. Det blir en partsinlaga för Moderaterna. Det är en politisk handling i mina ögon, fortsätter Susanne Meijer.

Menar du att Lars-Göran Ritmer inte har rätt att uttala sig?
– Jo, jag har sagt till honom att han rätt att uttala sig. Men det är fel att gå händelserna i förväg, innan vi har haft debatten i fullmäktige. Det är olämpligt.
– Folk blir jättestressade av detta. Det blir en oro i samhället.

Men att kalla in Lars-Göran Ritmer till enskilt samtal, och kritisera honom för att han uttalat sig i tidningen, kan kanske tolkas som att du försöker sätta munkavle på honom?
– Nej, så är det inte. Ritmer gör ett bra jobb och är omtyckt och det är inga konstigheter alls. Vi har meddelarfrihet och yttrandefrihet och det följer vi. Men förutom att vara överförmyndare är han också ersättare för Moderaterna i kommunstyrelsen.
– Han hade inte haft dessa åsikterna om han inte varit politiskt aktiv. Jag hade reagerat på samma sätt om det hade varit något annat parti som hade uttalat sig så här.

Tycker du att han blandar ihop sina roller?
– Ja, i och med att han även sitter i kommunstyrelsen är han på banan för att bli en aktiv politiker, säger Susanne Meijer.

Hon betonar att syftet med omorganisationen av överförmyndarverksamheten är att det ska bli bättre för kommuninvånarna – inte tvärtom.
– Jag är övertygad om att det kommer att bli en lika bra verksamhet som idag. Vi behöver ha en långsiktigt hållbar lösning. Kontoret i Hörby kommer inte att försvinna, utan ska finnas kvar så att man kan ha tidsbokade möten där och träffa överförmyndaren.
Uppgifterna om att överförmyndaren inte har fått yttra under processen sig tillbakavisas av kommunalrådet.
– Vi har samlat in synpunkter från olika håll. Det är kommunchefen Johan Eriksson som har skött det, och han har varit i kontakt med överförmyndaren. Han har träffat Ritmer 2-3 gånger.

Att hon inte tagit kontakt personligen med Lars-Göran Ritmer för att diskutera saken beror på att hon inte har ansett att det var nödvändigt.
– Jag har inte bedömt att det funnits behov av en gemensam sittning, säger Susanne Meijer.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×