Räddningstjänst ryckte ut till stiftgård

höör Personal på Stiftgården Åkersberg kände röklukt i lokalen och tyckte sig se gnistor i skorstenen. Räddningstjänsten fick därför rycka ut till hotellanläggningen på onsdagskvällen för att konstatera att faran var över.

Det var kvart i åtta på onsdagskvällen som larmet kom till räddningstjänsten.
– Personal i receptionen kände röklukt inne i lokalen. Den öppna spisen var tänd och när man gick ut och tittade på skorstenen såg man hur det puffade lite grann. Därför valde man att slå larm och det var helt rätt agerat, säger Joakim Ilmrud som är insatsledare på räddningstjänsten.
– Vår insats föranledde egentligen inte några åtgärder. Det fanns ingen förhöjd värmespridning i skorstenen. Istället lämnade vi till fastighetsägaren att kontakta sotare för att kontrollera skorstenen, säger Joakim Ilmrud.
En sådan kontroll gjordes också på torsdagsmorgonen.
– Vi hade en liten soteld i vår öppna spis och tog då ett tillfälligt beslut om eldningsförbud. Eftersom jag också är deltidsbrandman var jag här på onsdagskvällen. I morse tog jag kontakt med sotaren som besiktigat spisen och skorstenen och inte hittat några fel alls. Så nu eldar vi i spisen igen, sade BG Svensson, vaktmästare på Stiftsgården till SkD på torsdagen.
– Det var egentligen inget dramatiskt alls utan en liten bit sot som tog fyr, säger BG Svensson.
Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen var det ett annat Höörföretag som behövde hjälp av räddningstjänsten. Det handlade om Teba som säljer hund- och kattprodukter och som har sin lokal på industriområde Syd.
– Vi drabbades av en vattenläcka då ett rör hade brustit. Som tur var befann vi oss i lokalerna när det inträffade och vattnet hann bara stå och rinna i fem minuter, säger Gunnel Ellman som är delägare i Teba.
Räddningstjänsten som nästan är närmaste granne med Teba kunde snabbt rycka ut till platsen. Med speciella vattendammsugare kunde räddningspersonalen suga upp merparten av vattnet som läckt ut på golvet i företagslokalerna.
– Resten kunde vi torka upp. Det är tydligen inte helt ovanligt att sådant här inträffar. Företagets produkter blev inte skadade och butiken kunde hålla öppet som vanligt, säger Gunnel Ellman.
Lite senare på onsdagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till Hörby och byn Huggelseke. Detta efter att en uppringare sett en stor eld på platsen och slagit larm.
– Vi ryckte ut men fick på plats information om att det rörde sig om en kontrollerad brasa. Vi har som rekommendation att man inte ska elda efter mörkrets inbrott eftersom folk kan bli oroliga och slå larm så att vi får åka ut i onödan, säger Joakim Ilmrud på räddningstjänsten.
– Vi föredrar att det ska eldas på dagtid under lugna förhållanden, fortsätter han.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×