Segevångsskolan i Malmö ska rivas. Arkivbild

Oviss framtid för elever på Segevång

MALMÖ Höstterminen för eleverna på Segevångsskolan är oviss. I höstas dömdes skollokalerna ut och på onsdagen stoppade oppositionen i grundskolenämnden beslutet om att skicka eleverna till Kirsebergsskolan.

– Så här får det inte gå till. Varför har inte Stadsfastigheter slagit larm om att den dåliga miljön på Segevångsskolan tidigare och varför har inte förvaltningen utrett flera alternativ för var eleverna ska gå när skolan stängs, säger andre vice ordförande i grundskolenämnden Noria Manouchi (M).

Förslaget som hon och hennes parti ifrågasatte vid nämnden gick ut på att säga upp hyreskontraktet för Segevångsskolan till i slutet av årets sommar för avflyttning av samtliga elever och personal till Kirsebergsskolan.
Förslaget innebar också att förvaltningen skulle utreda en återetablering av skolverksamhet i Segevångsområdet.
Moderaterna fick dock igenom en återremiss av ärendet tillsammans med Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Bland annat vill de att förvaltningen ska titta på om det går att placera tillfälliga skolpaviljonger någonstans på Segevång.
– Det behövs en skola någonstans på Segevång. Vi accepterar att nuvarande skola måste stänga men menar att det borde ha ha funnits fler förslag att ta ställning till, påpekar Noria Manouchi.
De styrande partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville klubba beslutet för att hinna få fram en flyttlösning inför höstterminen.
– Nu raserar oppositionen möjligheterna till att ordna allt praktiskt. När inget beslut togs vid dagens möte går det inte att få fram ett alternativ i tid. Då står både personal och elever utan skola, säger en irriterad Anders Rubin (S) som är ordförande i grundskolenämnden.

Det var i oktober 2017 som en konsultfirma överlämnade en rapport om Segevångsskolan till Stadsfastigheter, som fick ta ställning till nedläggningsförslaget. Utredningen konstaterade att den 5 000 kvadratmeter stora låg- och mellanstadieskolan inte bedöms som lämplig för skolverksamhet bland annat beroende på dålig ventilation, dålig isolerad och luften räcker inte till för de 343 eleverna och personalen.
Vid ett föräldramöte den 10 oktober sa föräldrarna att de vill att skolan ska bevaras och att Malmö stad bygger en ny, bland annat beroende på att de får en längre färdväg till andra skolor och att Kirsebergsskolan är en osäker miljö för små barn.

– Kirsebergsskolan har jobbat med sin miljö och undervisning under de senaste åren och hade högre skolresultat än Segevångsskolan vid den senaste mätningen.
– Enligt planerna ska högstadieeleverna flytta till Rönnenskolan och då blir Kirsebergsskolan bara för låg- och mellanstadiet, förklarar Anders Rubin.
Noria Manouchi pekar på att Kirsebergsskolan har gjort en lyft men att skolan bör få lugn och ro att utveckla sin positiva trend istället för att ta emot flera hundra husvilla nya elever från Segevång.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×