Rekryteringsmyndigheten

Här testas poliser, tullare och soldater

Rekrytering i nya lokaler - generaldirekltör Christina Malm och landshövding Anneli Hulthén.
Artikel Rekryteringsmyndigheten invigde på torsdagen sina nya lokaler vid Norra Vallgatan i Malmö. Alla i södra Sverige som vill bli polis, tullare eller soldat ska testas här. Och det handlar både om fysiska och psykiska tester.
PREMIUM


– Ett mycket välkommet tillskott, sade landshövding Anneli Hulthén, som tillsammans med generaldirektör Christina Malm invigde lokalerna.

Förhoppningen är att bortåt 10 000 unga män och kvinnor varje år ska testas i de stora, nyrenoverade lokalerna mitt emot Malmö Live.

Under 2016 tog myndigheten beslut om att stänga de två mindre kontoren i Kristianstad och Göteborg. Och istället flytta verksamheten för södra Sverige till en ny gemensam enhet.

Och valet föll på Malmö.


– Vi tittade på flera olika alternativ. Men det här är en region i utveckling.


– Och att vi kunde få lokaler centralt nära till tåg och annan kommunikation betydde mycket, säger avdelningschef Bengt Forssten.

I invigningstalen poängterades att det har hänt mycket i Malmö den senaste tiden. En ny polisutbildning ska starta vid Malmö universitet.

Och tullen i Malmö får en kraftig förstärkning av antalet tjänster.

Drygt ett 40-tal personer kommer att arbeta på det nya kontoret, som ska ha hand om södra Sverige.

Kontoret i Stockholm som har samma typ av verksamhet blir kvar. Och det gäller även det administrativa huvudkontoret i Karlstad, men där utförs inga tester.

Utöver tester åt bland annat polisen, Tullverket och Kustbevakningen genomförs även mönstring åt Försvarsmakten.

Upp mot 120 personer oavsett kategori ska kunna testas per dag i Malmö. Och en prövning tar cirka åtta timmar.

På ett par olika olika våningsplan finns långa korridorer och många mindre rum.

I byggnaden testas allt från kondition och styrka till uthållighet.

Kondition och styrka mäts via bland annat cyklar och andra maskiner.

Men det handlar även om hälsotester där sköterska och läkare finns till hands.

Dessutom görs skrivteter och alla får alla träffa en psykolog under cirka en timme.

Men högt upp i byggnaden finns även väntrum och en stor ljus matsal med panoramautsikt både mot både universitetet, centralstationen och Malmö Live.

Dessutom finns det sovsalar med 48 sängplatser. De som kommer långt ifrån ska ha möjlighet att övernatta.

Redan i början av januari tjuvstartade verksamheten i Malmö. Och till invigningen på torsdagen hade flera gäster bjudits in från bland annat polisen, tullen och försvaret.

Generaldirektören såg flera fördelar för myndigheten med de nya och gemensamma lokalerna. Och landshövdingen höll med.


– Nu blir det betydligt lättare att träffas personligen och samverka i olika ärenden, istället för att bara skicka papper, sade Anneli Hulthén.

Utrikes

Danmark förväntas slopa alla restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) väntas att komma med besked på onsdag att landets coronarestriktioner ska slopas. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Danmark har noterat sin högsta inläggning av covidsjuka på ett år.
Trots det förväntas landets coronarestriktioner hävas helt från och med måndag.

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) väntas på onsdag kväll meddela att Danmark häver alla sina coronarestriktioner från och med den 31 januari. Detta uppger flera källor för tidningen Jyllands-Posten.

Frederiksen uppges komma med beskedet att covid-19 från och med den 5 februari inte längre ska ses som en samhällskritisk sjukdom, men att restriktionerna ska slopas några dagar tidigare än så. Enligt Jyllands-Posten är detta i linje med rekommendationerna från landets epidemikommission.

Hög smittspridning

Sedan tidigare har Danmarks parlament folketinget lyft en del av coronarestriktionerna för det danska kulturlivet. För knappt en och en halv vecka sedan fick exempelvis landets museer slå upp portarna igen, men i nuläget råder fortsatt en rad restriktioner för barer och nattklubbar.

Smittspridningen är dock fortsatt hög i Danmark. Under måndagen registrerades drygt 40 000 nya fall av covid-19 och antalet inlagda patienter steg med 81 till 894, vilket är den högsta siffran på ett år. Av dessa behövde 43 patienter intensivvård.

Den hittills högsta siffran för antalet inlagda noterades den 4 januari 2021 när 964 covidsjuka vårdades på danska sjukhus. Antalet döda med konstaterad covid-19 under hela pandemin uppgick på måndagen till 3 621 människor.

Undervariant av omikron

Danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI) meddelade i måndags att den räknar med att landet uppnår så kallad befolkningsimmunitet mot coronaviruset inom de närmaste veckorna. Förklaringen är att det i dagsläget finns en utbredd coronasmitta i samhället, men också en omfattande vaccintäckning, enligt Grove. Det kommer i sin tur leda till att smittotalen sjunker eftersom det blir svårare för coronaviruset att hitta personer att infektera.

Samtidigt sprids en undervariant av omikronvarianten i Danmark. Undervarianten som håller på att bli dominerande går under namnet BA.2 (den ursprungliga går under namnet BA.1) och står för fler än hälften av de registrerade fallen i landet.

Knappt 60 procent av befolkningen har fått sin tredje vaccindos mot covid-19, enligt SSI.

Skåne

Över hälften testar positivt

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Covid-19 Under förra veckan testade fler än hälften av de som kom till Region Skånes egenprovtagning positivt för covid-19. Och belastningen är fortfarande hård på samhällsfunktionerna.

Totalt ökade smittan i Skåne med 28 610 fall under förra veckan och det rullande sjudagarssnittet är inte mindre 4 099 personer. Inom egenprovtagningen var inte mindre än 55 procent av de som testade sig smittade. Allra värst var det i gruppen mellan 30 och 49 år. Däremot är ganska få av de som är över 70 smittade, enligt Region Skånes dagsbulletin om coronapandemin.

Totalt låg 13 personer inlagda på intensivvårdsavdelning, vilket ligger ligger i nivå med de senaste veckorna.

– Antalet patienter inlagda med covid på vårdavdelning har skiftat lite upp och ner de senaste veckorna, men inte rusat iväg dramatiskt. Den höga samhällssmittspridningen medför en risk för att denna siffra kan öka ytterligare de kommande veckorna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i bulletinen.

Nya vaccinationsmottagningar

Även bland personalen inom vården är smittspridningen hög som ett resultat av samhällsspridningen. 44 procent av de Region Skåne-anställda som testades var positiva. Därmed pressas medarbetarna, skriver man, både av den höga smittspridningen och den stora sjukfrånvaron.

Från och med onsdagen öppnar Vaccina upp vaccinmotagningar i Trelleborg och Lund som redan under tisdagen är möjliga att boka tider på via 1177.se.

FAKTA

Aktuella siffror

Andel vaccinerade med en första dos över 12 år: 82,3 procent

Andel vaccinerade med en andra dos över 12 år: 80,1 procent

Andel vaccinerade med en tredje dos över 12 år: 36,1 procent

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 4 099

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 268 502

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 256

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 13

Utrikes

Johnson redo att samarbeta i polisutredning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid 10 Downing Street under måndagen.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Londonpolisen utreder uppgifterna om att fester har hållits i den brittiska premiärministerns bostad 10 Downing Street – trots pandemirestriktioner.
Själv säger Boris Johnson att han är redo att samarbeta med polisen.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson kommer att samarbeta "fullt ut" med Londonpolisen och anser att det är "fullständigt korrekt" att inleda en utredning, skriver The Independent.

Uttalandet kommer från Johnsons presstalesperson efter att chefen för Londonpolisen, Cressida Dick, under tisdagsförmiddagen meddelat att man kommer att utreda "ett antal evenemang" på adressen.

Enligt polisen gäller utredningen ett flertal möjliga “allvarliga och uppenbara" brott mot pandemirestriktioner på såväl Downing Street som i regeringskvarteren Whitehall.

Johnson kommer även att låta sig förhöras av polis och överlämna dokument, enligt hans presstalesperson.

Den brittiske premiärministern och hans regering har under den senaste tiden fått skarp kritik på grund av uppgifterna om att evenemang arrangerats – trots att strikt lockdown med syfte att stoppa smittspridningen gällde för övriga landet under den aktuella tiden och endast sex personer fick samlas.

Anklagelserna har lett till krav på premiärministerns avgång bland upprörda britter, den politiska oppositionen och även inom det egna konservativa partiet.

Nya festuppgifter

Under måndagen kom nya uppgifter om att premiärministern även firats på sin 56-årsdag, med upp till 30 gäster på regeringskansliet. Överraskningsfesten ska ha arrangerats av Boris Johnsons fru, då fästmö, Carrie Symonds den 19 juni 2020.

Uppgifterna kring att händelserna, som i brittisk press fått namnet "Partygate", nu kommer att utredas av polis välkomnas av den den politiska oppositionen.

Liberaldemokraternas ledare Ed Davey säger i ett uttalande till The Guardian att han hoppas Boris Johnson kommer att förhöras under ed på sin lokala polisstation.

"Det här är det första steget mot rättvisa för miljoner människor i landet som har upplevt så mycket smärta och ilska inför Johnsons beteende", säger Davey i uttalandet.

Försenar utredning

Även Londons borgmästare Sadiq Khan, som efterträdde Johnson på posten, välkomnar i ett uttalande till The Independent utredningen.

"Det kan inte finnas en regel för regeringen och en annan för alla andra", säger han.

Beskedet att Londonpolisen utreder uppgifterna om fester på Downing Street leder även till att en annan utredning, den om tjänstemannen Sue Gray, nu försenas, enligt Financial Times.

Resultaten förväntades presenteras i veckan, men kommer enligt tidningen, som citerar regeringskällor, i ljuset av de nya uppgifterna att skjutas upp.

Inrikes

24-åring döms för mord på nybliven mamma

Den 20-åriga kvinnan knivmördades av sin sambo i april förra året.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes En 24-årig man dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord på sin 20-åriga sambo, rapporterar Aftonbladet. Kvinnan höggs till döds i sitt eget sovrum med parets nyfödda son intill sig.

Mordet skedde den 15 april förra året i parets gemensamma bostad i Nacka utanför Stockholm. Mannen åtalades i november för att med ett stort antal hugg ha dödat sambon med en kökskniv.

Själv har han hävdat att han drabbats av en minneslucka, och initialt trodde att sambon tagit livet av sig.

Chefsrådmannen Olof Wetterqvist säger till Aftonbladet att gärningen varit särskilt hänsynslös och att det är en av faktorerna som ger livstids fängelse.

– Kvinnan dödades i sitt hem med ett stort antal knivhugg och på sängen bredvid henne låg parets bebis. Hon har dött av förblödning och det kan antas att hon upplevt en stor dödsångest, säger han.

Polisen fick kännedom om mordet efter att 24-åringen ringde 112 och uppgav att sambon knivskurit sig själv. Polisen fattade dock snabbt misstankar mot mannen som anhölls dagen därpå.

Simon Uggla/TT

Sport

Hectors nya succé – vann OS-genrepet

Sara Hector är tvåa efter första åket i Kronplatz.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport Sara Hector fick bästa möjliga genrep inför OS. Svenskan vann storslalomtävlingen i Kronplatz efter ett imponerade andra åk – och åker till Peking som en av guldfavoriterna.

Sara Hector gjorde ett bra första åk och ledde efter de första två mellantiderna, men sedan tappade svenskan. I mål var Hector 34 hundradelar efter ledaren Petra Vlhova från Slovakien.

I det andra åket säkrade Hector sin andra raka seger i storslalom. Där var hon snabbast ner och vann med 15 hundradelar framför tvåan Petra Vhlova.

Nanny Lögdal/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Lokal debatt SkD

Att skylla på andra är SD-M-styrets signum

De styrande partierna i kommunhuset är expert på saktfärdighet och att skylla på andra, enligt Socialdemokraterna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lokal debatt SkD
Hörby
LOKAL DEBATT HÖRBY Svar från Socialdemokraterna till signaturen ”Skattebetalare i Hörby” och inlägget ”Oppositionen bara gnäller - förstör för våra ungdomar”

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Nej det är inte oppositionen som förstör för våra ungdomar!

Ansvaret för att kommunfullmäktige flyttar till Lågehallarna vilar på kommunfullmäktiges ordförande. Denne har i två år, eller så länge pandemin rasat, vetat om att ingen ville banta kommunfullmäktige av demokratiska skäl.

Kräver digital utrustning

Det skulle vara intressant att höra vad den anonyme tyckaren skulle säga om att vi från oppositionen sida har krävt digital utrustning ända sedan pandemiutbrottet. Ett stort flertal av landets kommuner använder digital teknik för sina fullmäktige sammanträden.

Saktfärdighet och skylla på oppositionen är styrets signum när man inte klarar av att lösa saker själv. Det går ut över ungdomarna i Lågehallarna.

Sparivern är så stor i Hörby att man inte prioriterar att rusta kommunhuset för dylika behov. Likadant är det med behandling av alla andra förslag

Berg av motioner

Ett sällan skådat berg av motioner och medborgarförslag ligger och väntar på behandling.

Vi lägger konkreta, konstruktiva förslag. Våra ungdomar är väl värda en politik som även omfattar dem. Vi har fört fram förslag om fria resor med kollektivtrafik för ungdom i gymnasieåldern och lagt förslag om byggande av en skatepark för att nu nämna något.

För Socialdemokraterna

Renaldo Tirone, Henrik Andersson

Inrikes

Smittan fortsatt hög – rekord för VG-regionen

Rekordmånga konstaterades vara smittade av covid-19 i Västra Götaland under vecka tre. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittan fortsätter att ligga högt i landet. I Västra Götaland var antalet nya bekräftade fall av covid-19 under vecka tre 44 791 – den högsta noteringen under en enskild vecka sedan pandemins start.
I hela landet har nära 140 000 nya fall rapporterats sedan i torsdags.

Även antalet PCR-prover i regionen, 130 554, var det högsta som tagits under en enskild vecka under pandemin. På grund av det höga trycket har många fått vänta länge på svar, vilket gör att det troligtvis är ännu fler som varit smittade än vad som rapporterats, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Förra veckan gav Folkhälsomyndigheten regionerna möjlighet att prioritera i provtagning, och många använder sig även av hemmatester som inte registreras.

På tisdagen vårdades totalt 418 patienter med covid-19 på sjukhus i Västra Götaland, varav 20 på intensivvårdsavdelning.

I Västra Götaland genomfördes en stor vaccinationsdag med drop-in på 149 mottagningar runt om i länet i lördags. En sammanställning från två tredjedelar av vaccinatörerna, 100 av 149 mottagningar, visar att över 30 000 personer fick en spruta under dagen, rapporterar Västra Götalandsregionens nyhetssida VGRFokus.

Totalt har nu sammanlagt 1 922 990 personer i Sverige smittats med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik på tisdagen. Det är en ökning med nära 139 000 fall sedan i fredags. Totalt har nu 15 693 personer avlidit med covid-19.

Sport

ALPVC-HECTOR: HECTOR TOG ANDRA RAKA SEGERN

Sport
Sport

Sara Hector vann den sista världscuptävlingen före OS. Storslalomstjärnan säkrade ytterligare en pallplats i Kronplatz och var 15 hundradelar före tvåan Petra Vlhova.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL