Lund

Berättar om 100 händelser ur arkiven

Maria Wallin har genomfört sitt projekt vid sidan av jobbet på Landsarkivet i Lund. Foto: Lars Johansson
Lund
Lund Hundra händelser ur sydsvenska arkiv är titeln på en bok och en hemsida som nu lanseras av arkivarien Maria Wallin.
PREMIUM

Händelsebeskrivningarna baseras på handlingar från Landsarkivet i Lund och spänner över drygt 300 år.


– Jag hoppas på det här sättet kunna förmedla alla de möjligheter som arkivmaterialet innebär och samtidigt skapa inspiration för att gå vidare
– en handling kan precis som ett fotografi utgöra ett fruset ögonblick från det förgångna, säger hon.

Det äldsta dokumentet bland de 100 gäller en jordbävning i Hästveda 1691 och det nyaste handlar om när Euroc fick sin första hemsida 1996.


– Jag har försökt välja händelser som täcker in de flesta områden som arkiven omfattar, från skola, kyrka och rättsväsen till företag, jordbruk och föreningsliv
– högt och lågt blandas, liksom dramatik och vardag, säger Maria Wallin.

Händelserna har inträffat i Skåne, Blekinge och Halland.


– Fast det har blivit en viss övervikt för Malmö-Lund, förklarar Maria Wallin.

Bland sina favoriter nämner hon dagboken från när Lunds flickscouter var på läger i Danmark 1926 och ett protokoll från läroverket i Halmstad 1885.


– Det handlar om en olydig gosse som behöll hatten på under en hel lektion, berättar hon.

Andra rubriker är exempelvis Konstapel Cederlund i Karlshamn blir smädad, Akrobat Nielsen i trubbel på Torups marknad, Hotel Continental stämmer Anita Ekberg, Marmorbruden kommer till Skurup och Nils Olsson minar i knadder.

Maria Wallin jobbar på Landsarkivet sedan drygt tio år men det här projektet har hon genomfört på egen hand.


– Tack vare bidrag från en fond har jag kunnat ta tjänstledigt under några veckor men har också lagt mycket tid under kvällar och helger det senaste året, säger hon.

Utöver att leta lämpligt material har arbetet bland annat omfattat transkribering av svårlästa dokument, boklayout och att skapa länkar på hemsidan där besökaren kan komma vidare till aktuella arkivförteckningar och även får litteraturtips.


– För den som hittar något intressant är det sedan bara att komma till Landsarkivet och beställa fram handlingarna för läsning
– här finns ungefär fem hyllmil, säger Maria Wallin.

Hemsidan har adressen http://hundrahandelser.ickeliv.se/.

Lund

Bjärreds nya centrum tar form

På flygbilden ser man hur det nya bågformade huset ser ut och att Norra Västkustvägen lagts i en både runt byggnaden. På bilden syns också den nya rondellen.
Foto: Lomma kommun
Lund
bjärred De senaste decennierna har det byggts mycket i Lomma, men nu är det Bjärreds tur. Ett helt nytt centrum med torg, affärer, bostadsrätter och radhus håller på att växa fram.

– Vi drog igång i mars 2020. Vi började med att flytta busshållplatserna 200 meter norrut. De låg där det stora Midroc-huset håller på att byggas nu. Det var bara en stor öppen yta med hållplatser och cykelparkeringar, säger Carolina Ilestam, projektledare på Lomma kommun.

Flytten av hållplatserna var den första etappen. I den andra, som genomfördes i april 2020, byggdes en ny lokalgata öster om Norra Västkustvägen. Det rörde sig om en förlängning av Bokvägen. Gatan behövdes först som bygata för de radhus som ska uppföras på platsen och sedan när allt är klart för de boende.

Carolina Ilestam visar platsen där det nya torget ska ligga.
Foto: Joakim Stierna

– Den tredje etappen var vi klara med i december 2020. Då flyttades Norra Västkustvägen och lades i en bågformad sträckning och vi rev allt som fanns på det gamla torget. Det var också stora omflyttningar av ledningar i hela området. Midroc bygger ju ett underjordiskt garage så där kan inte gå några ledningar, säger Carolina Ilestam.

Scen och soltrappa

Den sista etappen, som Lomma kommun just nu planerar för, är att färdigställa torget och omgivande ytor med gång- och cykelbanor. På torget blir det en scen, en soltrappa, sittbänkar, en lekplats och planteringar, uppger Carolina Ilestam.

– Torget kommer ligga väster om det bågformade huset. Vi får komma till och börja anlägga det i oktober/november. Midroc måste först färdigställa, säger Carolina Ilestam.

Det är trångt i Bjärreds centrum under ombyggnaden.
Foto: Joakim Stierna

Hon syftar på det flerbostadshus som byggs på platsen där busshållplatserna låg förut. Torget ska ligga innanför detta, mellan den bågformade byggnaden och köpcentret. På markplanet i den nya byggnaden blir det lokaler för handel eller andra verksamheter, från våning två och uppåt inreds bostäder.

Sammanhängande stadsrum

Huset skyddar torget från trafiken på Norra Västkustvägen och definierar torgytan. Bottenvåningens lokaler har stora glaspartier, som går att öppna upp under sommaren. På så vis, skriver kommunen, skapas ett stort sammanhängande stadsrum för aktiviteter, umgänge och kommersiell handel.

Midroc bygger också radhus öster om Norra Västkustvägen. Inflyttning i både flerbostadshuset och i radhusen blir under våren 2023.

Carolina Ilestam tycker det känns bra att det satsas på Bjärred efter att så mycket tidigare har gjorts i Lomma.

– Nu händer det mycket här. I januari ska vi börja bygga en ersättning till Långa bryggan och sedan finns bostadsprojektet Bjärreds vångar. Det är också flera skolor som byggs om, säger hon.

En ny skolbyggnad på Bjärehovskolan blir klar höstterminen 2022. På Rutsborg byggs en ny idrottshall intill den befintliga. Den beräknas vara färdig våren 2023. Till 2026 kommer det också att finnas tågstationer i både Flädie och Alnarp.

Sport

Stort revanschsug i Lugi

En handbollsspelare som jublar
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån/arkiv
Sport
Lund
Handboll Lugi gjorde en plattmatch och föll stort senast hemma mot SHE-serieledaren IK Sävehof. På onsdagskvällen är det därför ett revanschsuget vinrött lag som möter jumbon BK Heid på bortaplan.

– Vi hoppas definitivt kunna studsa tillbaka, konstaterar tränaren Kenneth Andersson före tisdagens träning.

Lagen möttes i Lund så sent som den 16 januari och då var det ett spelsuget Lugi som vann med förkrossande 31-18.

På onsdagen väntar dock spel i Heidhallen.

– Heid vann med tolv bollar hemma mot Kärra, men förlorade med åtta borta. Ofta blir det ett helt annat resultat i andra matchen när serien vänder och det är otroligt svårt att begripa varför, säger Kenneth.

– Men vi ska i varje fall göra allt för att undvika en sådan total scenförändring.

– Vi måste spela bra och komma upp i samma nivå som vi gjorde i hemmamatchen.

Hur ser det ut på covid-19-fronten?

– Dessvärre har vi åkt på något fall till, men blir det inte värre än så här spelar vi i Göteborg.

Sport

Ny ytterback klar för Lunds BK

En fotbollsledare i aktion
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån/arkiv
Sport
Lund
Fotboll Lunds BK fortsätter värvandet inför 2022 års spel i Ettan södra. Senast i raden av nytillskott är den 24-årige högerbacken Elyas Bouzaiene som ansluter från division 2-klubben Kristianstad FC.

– Det känns väldigt bra och proffsigt att komma till Lunds BK. Fick en bra känsla direkt för gruppen, från Stefan [Jansson, klubbchef), och Jussi [Kontinen, tränare] som välkomnade mig på ett varmt sätt, säger han enligt föreningens hemsida.

– Allt positivt jag hört om Lunds BK stämde bra.

Bouzaiene är fotbollsutbildad i Kristianstads FF och har spelat division 2-fotboll i både Kristianstad FC och Ifö Bromölla IF.

Förra året blev det 25 seriematcher, samtliga från start, i KFC.

– Jag är en offensiv vingback, älskar en mot en både offensivt och defensivt, hårt arbetande ytter till vingback, konstaterar Elyas Bouzaiene.

Enligt lundsbk.se beskriver tränaren Jussi Kontinen honom som ”en klok spelare, med mycket effektiv och användbar spelbarhet".

Sport

Från Torns IF till FC Trelleborg

Fotbollsspelare i kamp om bollen
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån/arkiv
Sport
Söderslätt
Lund
Fotboll Den 21-årige anfallaren Kevin Harletun lämnar Torns IF efter bara en säsong och flyttar hem till division 4-tillhörande moderklubben FC Trelleborg.

– Jag har känt en tid att jag vill ladda om batterierna, återfå spelglädjen och knyta an mitt fotbollsspelande lite mer lokalt, säger Harletun i ett uttalande på sin nya förenings hemsida.

- För mig var det ett enkelt val att försöka nå en uppgörelse med min gamla förening, där jag under min ungdom upplevde många trevliga och framgångsrika fotbollsstunder. Helt klart är att FC Trelleborg i dag har samma trivselvärde, bra ledning och organisation och verkar ha en spelartrupp och tränarteam som kan nå framgångar.

Kevin Harletun representerade FC Trelleborg fram till 2014 då han bestämde sig för att prova lyckan i Malmö FF. Framgångarna där resulterade i spel i såväl U19 som debut i A-laget och ungdomslandslagen.

De senaste säsongerna har Harletun tillhört Österlen FF i division 2 och Torns IF i Ettan södra.

"Trots hans unga ålder får vi en spelare med stor rutin från träning och matcher långt över vår serienivå. Vi kommer säkert dessutom att få fördel av Kevins snabbhet, hans teknik och avslutsförmåga", skriver FC Trelleborg på sin hemsida.

Malmö

Bil i mitträcket på E6 vid Borgeby

Malmö
Lund
Lomma En bil körde på tisdagseftermiddagen in i ett mitträcke på E6 vid trafikplats Borgeby.
PREMIUM

Olyckan inträffade strax efter klockan 16. Polis, räddningstjänst och ambulans skickades då till platsen. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus efter händelsen, skadeläget är okänt. Bilen kommer att bärgas från platsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Elverhøy blir Lugispelare på riktigt

En handbollsspelare i aktion
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån/arkiv
Sport
Lund
Handboll Före säsongen lånade Lugi in den 21-årige niometersbjässen Jonas Elverhøy från norska Elverum. Nu lämnar han moderklubben permanent och blir vinröd till och med utgången av spelåret 2023-2024.

– Först vill jag säga att det känns lite märkligt att lämna Elverum där jag har spelat hela mitt liv, konstaterar Elverhøy i ett uttalande på Lugis hemsida och fortsätter:

– Allt jag kan är deras förtjänst och just nu spelar dem på en nivå som jag inte är redo för. Jag är därför väldigt tacksam och glad att Lugi såg min potential och kan ge mig en större roll där jag kan få spela och utvecklas mer. Jag har fått ett väldigt fint mottagande i Lugi av både spelare, ledning och alla omkring i klubben.

Jonas Elverhøy startade säsongen på ett lovande sätt och öste in mål i såväl träningsmatcher som Svenska cupen innan han drabbades av en skada.

Trots att det inte blivit speciellt mycket speltid har den norska talangen, med 50 ungdomslandskamper på meritlistan, imponerat tillräckligt för att Lugi ska välja att skriva ett tvåårsavtal med honom.

– Jonas har en enorm potential och vi är glada att vi på ett bra sätt lyckats lösa så att Jonas blir Lugispelare de kommande två åren. Hans skytte kommer ge laget en extra dimension och det ska bli enormt spännande att följa Jonas utveckling, säger sportchefen Kenneth Andersson.

Elverhøy väntas vara tillbaka i spel när Handbollsligan återstartar efter EM-uppehållet och ser fram emot att få dra på sig tröjan igen.

– Det har varit en tuff start för mig personligen på grund av en skada i axeln, men nu blickar jag framåt och ser fram emot resten av säsongen, betonar vänsternian som är hela 203 centimeter lång.

– Jag trivs jättebra med det sociala både på och utanför planen och jag är helt säker på att Lugi är det rätta valet för mig.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan fortsätter att öka. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Burlöv, Kävlinge och Svedala ligger just nu i toppen över var smittspridningen är störst, sett till antalet pcr-test som visat positivt, per 100 000 invånare.

Lund

20-åring knuffade tågvärd

Lund
Stångby En 20-årig man ilsknade av okänd anledning till mot en tågvärd på Stångby station på måndagseftermiddagen.

Mannen knuffade tågvärden så hårt att denne slog huvudet i en hatthylla på tåget.

– Vi ska titta på film från övervakningskameran ombord för att se vad som skett, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

20-åringen misstänks för våld mot tjänsteman.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL