Svalövs kommunhus.

”Vi ska kunna komma överens”

Svalöv ”Jättepositivt” från S, ”självklart besviken” medger L, ”uppseendeväckande”, säger M och ”ganska fantastiskt så kort inför valet”, menar SD. Reaktionerna efter Centerns besked är de förväntade.

Efter Socialdemokraternas medlemsmöte i förra veckan kontaktade partiets ledning Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ för att höra sig för om intresse fanns för samverkan fram till valet.

Alla utom Centern, som först ville hålla eget medlemsmöte, gav positiva förhandsbesked. När nu även Centern sällar sig till en teknisk valsamverkan är det glada tongångar från S:
– Det är jättepositivt att vi snabbt kan fylla upp det tomrum som uppstått i Svalövs politiska styre. Sett till antalet mandat har vi nu en stabil majoritet och jag är övertygad om att vi ska kunna komma överens, säger Jan Zielinski, Socialdemokraternas nyvalde gruppledare.

I och med Centerns besked står Moderaterna och Liberalerna plötsligt utanför styret.
– Centerns ställningstagande är MYCKET uppseendeväckande. De väljer att fördjupa sitt samarbete med Vänsterpartiet i stället för med oss i de borgerliga partierna. Dessutom ger de stöd till Socialdemokraterna som är orsaken till hela denna politiska röra, säger Olof Röstin (M).
Han säger sig vara omtumlad efter beskedet och ser inget positivt i det skedda för Svalövs kommun och dess anställda.
– Oron bland tjänstemännen är stor och jag har fått många kommentarer som är mycket negativa till denna utveckling, säger han.

Även Torbjörn Ekelund (L) uttrycker sin besvikelse över beskedet:
– Det ligger ett svek i detta från Centerns sida – vi och M har haft samtal med dem om att bilda en allians inför valet men de verkar bara vara ute efter makt. Det återstår att se hur liberala Centern är i Svalöv när de nu ska samarbeta med partier med helt andra ideologier, säger han.
– Men det blir också en spännande valrörelse – vilken gåva att få dundra på S och C! Vi har ändå i bagaget att vi uträttat väldigt mycket de senaste åren.

Från Sverigedemokraternas sida är reaktionen kritiskt avvaktande:
– Det är ändå ganska fantastiskt att man som oppositionsparti går ihop med S så pass kort inför valet. Vi har inte varit aktiva i den här processen av respekt för väljarna och nu lagar vi efter läge, säger Teddy Nilsson (SD).

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×